27 12
發新話題

[球板討論] 日直推擋、側身步法 與 中日直橫打

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

日直推擋、側身步法 與 中日直橫打

推擋是不是較自然反應快動作少?
中日直橫打在業餘中是否很難練成?
因為我發覺日直小蔣在業餘中甚受歡迎 ,
因要練成鬼之推擋 較 側身步法或橫打易??
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

因我也練不成橫打
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

你細個冇練開橫打好難變全橫打,你個肌肉記憶體自自然會推擋。但唔代表推擋易過橫打,橫打其實都有推擋個下野。

幾時有全日直球局

側身拉你打日直一定要有,冇你基本上唔使打得個防字。人地開你出

引用:
原帖由 felixcatcat 於 2017-9-21 00:18 發表
幾時有全日直球局
有人搞完日直比賽啦

推擋是不是較自然反應快動作少? ....可以咁講,但亦有好多技巧
中日直橫打在業餘中是否很難練成? .....唔係,好多球友好勁
因為我發覺日直小蔣在業餘中甚受歡迎 ,
因要練成鬼之推擋 較 側身步法或橫打易?? [/quote].....身高冇175cm以上唔洗諗鬼之推擋

回復 1# 的帖子

中直橫打,是比較難練 , 我見好多打開中直正手強的人, 橫打都 不是很好 , 我自己中直橫打都覺得

冇橫板反手咁順手, 好難反上台   ( 木台 )

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

搵教練學lo,學左先練

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-9-21 00:34 發表
推擋是不是較自然反應快動作少? ....可以咁講,但亦有好多技巧
中日直橫打在業餘中是否很難練成? .....唔係,好多球友好勁
...
還有一問,業餘我見過女仔打中直,日直好似未見過(除咗youtube曰本新井卓將個女 )

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-9-21 01:03 發表
中直橫打,是比較難練 , 我見好多打開中直正手強的人, 橫打都 不是很好 , 我自己中直橫打都覺得

冇橫板反手咁順手, 好難反上台   ( 木台 )
中直反手橫打: 出台波橫拉、同入台短下旋要抬肘側擰拉,係兩個 唔同動作_
我發覺向反手發唔長唔短半出台(或忽長忽短),唔快唔慢弱下旋,對方若橫拉未到家.好易失…
我若向反手發又短又慢重下旋,對手有時間 側擰好易擰…

又開新ID 挑機
引用:
原帖由 GIN 於 2017-9-21 06:05 發表
黃鎮廷亞洲盃3連敗足以證明橫打係冇用

終於入了檜單可用上兩面膠反手用1.7mm fxp

引用:
原帖由 GIN 於 2017-9-21 06:05 發表
黃鎮廷亞洲盃3連敗足以證明橫打係冇用
請解釋叫先有用
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

我發覺向中直反手發長快弱下旋,對方若橫拉未到家信心 唔夠.又想正面側身又想反面橫拉,好易失…
當然遇上中日直橫打練成好勁 堅決 橫打球友,我就被橫拉爆
我練不成橫打…也知道弱點難在那裏,知己知彼

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-9-21 10:42 發表
我發覺向中直反手發長快弱下旋,對方若橫拉未到家信心 唔夠.又想正面側身又想反面橫拉,好易失…
當然遇上中日直橫打練成好勁 堅決 橫打球友,我就被橫拉爆
我練不成橫打…也知道弱點難在那裏,知 ...
中過招
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-9-21 10:43 發表

GIN 既真正身份,好易估。排名高過 黃鎮庭 既得 6 個人,其中 2 個唔識中文。。。估到係邊個就可以三口六面問佢點先算有用。
唔洗估

舊年黃鎮廷奪乒乓亞洲盃季軍_
今年陳建安第4小平野第4…但分組賽都第三名次差點出局…
可能分組打五局三勝發揮 懸念大…

日直需要步法快,側身會令正手有大空位,而且反手要有一手好推擋同back hand,反手位打得唔好就比人禁住反手位攻

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2017-9-21 11:07 發表
日直需要步法快,側身會令正手有大空位,而且反手要有一手好推擋同back hand,反手位打得唔好就比人禁住反手位攻
向從有了 王皓/張JK 式 突然多角度暴側擰,企中間較安全易反應.亂大側身就似許昕有大空位_

27 12
發新話題