28 12
發新話題

[新手發問] 20年前團體賽排陣

20年前團體賽排陣

有無人仲記得 主客
香港乒乓球論壇
電郵 : [email protected]
more ball games, more friends

我只有一件事,就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-9-12 19:11 發表
有無人仲記得 主客
9場5勝
AX BY CZ BX AZ CY BZ CX AY

主隊 中間A打159 場 主力B打247  最弱C 368
客隊 主力X打 148  最弱Y打269 中間Z打357

本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) 黑暗指數 +10 2017-9-12 20:38

Uncle 勁
香港乒乓球論壇

我只有一件事,就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

我們的馬拉松小乒聯便是咁打
香港乒乓球論壇

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-9-12 20:38 發表
Uncle 勁
我細你幾年咖。。。。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-9-12 21:47 發表

我細你幾年咖。。。。。。
我已經 7 老 8 十
估唔到你跟我相若
香港乒乓球論壇

應該主客都是打第7場先係主力
我都打過,1995年小學學界五區,9場5勝,每場1局過21分
引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-9-12 19:46 發表

9場5勝

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-9-12 07:46 PM 發表

9場5勝

小弟在新界區際聯賽及大專柸打過這賽制:

9場5勝,每場打3盤兩勝廿一分

主隊 中間A打159 主力B打247 最弱C 368
客隊 中間X打148 最弱Y打269 主力Z打357

第一主力係咁樣解釋的,要在頭5場(因為5勝)內,比第一主打(最好打,最有機會拿分)出兩次,因為要防止對手出勁人頭5場內已經赢曬鎖定勝利。第一主力和中間的分別係乜呢?就係第一主力對戰對方的强弱不同,先對最弱,然后中間,最後出場的第七場才遇上對方最强的第一主力。不過,做第一主力,不單止球技要求高,體能也是,因為出場最密,隔一場休息好少又要再次上陣,少啲能力都唔得。

呢嗰賽制其實係最好玩及最考驗排陣策略,通常每人都可以打兩次(除非5:0比人ko),就算輸咗,大家都玩到夠皮為止,觀眾又可以多啲場次睇,可惜改了規例想節省比賽時間。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-9-13 09:54 發表

小弟在新界區際聯賽及大專柸打過這賽制:

9場5勝,每場打3盤兩勝廿一分

主隊 中間A打159 主力B打247 最弱C 368
客隊 中間X打148 最弱Y打269 主力Z打357

第一主力係咁樣解 ...
或者咁講, 假如某隊球員心理質素好穩定 點排其實都分別不大
但假如一落後就唔識打波 排陣的確會影響幾大

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-9-13 11:23 AM 發表

或者咁講, 假如某隊球員心理質素好穩定 點排其實都分別不大
但假如一落後就唔識打波 排陣的確會影響幾大
排陣策略可以足以影響戰果的,除了球員心理質素,球技水平也是有關的。

通常每隊其實都有强弱球技水平及打法不同相克的球員,故此,排陣的時候,最理想的做法係先估計對方的排陣,然后再作出針對性的排陣去做到以下效果:

1. 避開最勁嗰位或最怕格食格嗰位對手

2. 儘快拿下5場勝利

3. 保持球員體力

吸個賽制真係好玩,而且觀賞性及競技性相對平衡

Hody

159唔係最弱咩,應該係第三主力
大家都唔打到第九場想
一般正路排陣,第九場係水鬥水

NICE
幾個
......................

引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-9-13 12:48 發表
吸個賽制真係好玩,而且觀賞性及競技性相對平衡
今年我們馬拉松小乒聯會嘗試這個賽制
香港乒乓球論壇

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-9-14 00:10 發表
大家都唔打到第九場想
最弱仲打15?   同埋, 正式團體打43局2勝21分 偷雞機會無 11分咁大

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-9-14 12:10 AM 發表
大家都唔打到第九場想
唔係!

因為佢在頭5場內可以出兩次,通常係比較好波嘅球員要早出啲,避免過早比對方拿下5分而輸掉比賽。

主隊和客隊的排陣是唔同的,第9場係最屎波嗰嗰,但對於另一隊反而係第二主力,所以抽簽好重要,特別係兩隊實力接近的時候,會形成拉据,預計有好大機會打最後的第9場,若果你出最揸嗰位球員打,就輸梗。

1986 漢城亞運乒乓球男子團體決賽

南韓主隊,一號金浣247,二號劉南奎368,三號安宰亨159
中國客隊,一號江嘉良357,二號陳新華148,三號惠鈞269.

这场比賽劉南奎失三分,安宰亨獨得三分http://news.sports.cn/others/ping/2006-11-14/966187_3.html" target="_blank">http://news.sports.cn/others/ping/2006-11-14/966187_3.html

28 12
發新話題