發新話題

[球板討論] ARIEX 艾銳斯檜單 性價比

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

回復 39# 的帖子

日直打法,推挡能

用得日直打大陸膠一定係玩旋轉啦。推波冇可能夠外套爆,用來推側set位再側身就得

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-25 23:35 發表

個問題就係,檜木係偏軟的木,配搭偏硬的狂飆,係做唔到或者好難做到狂飆鞭打出來o既威力,因為狂飆真係要一塊比較硬少少有返咁上下承托o既木先至發揮到速度和爆炸力。就算灌淋咗塊狂飆,亦都係偏硬。
狂飙2偏硬没错,狂飙3特别是蓝海绵的狂飙3偏软一些,我用的是41度尼奥蓝海绵省狂飙,蓝海绵比橙海绵软0.5度,尼奥再软0.5度,灌油后再软一点,41度实际上也就39.5度,但弹性会非常好,海绵裹住球后旋转很好,弧线下扎。只要你能

齋轉無爆炸力,嘥咗狂飆啦,變咗一啲都唔狂,一啲都唔飆。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

回復 44# 的帖子

日直打法,大球时代推挡最多是过渡,正手才是绝杀,反手攻球也必须练。

回復 46# 的帖子

所谓的爆炸力或者喷射源自球体快速脱板,所以再喷は非是速度快,速度越快旋转越差,弧线也越差,对业余来说没专业队那个发力,打不出旋转,大球时代再没有

这个论坛系统真差,会丢字

小拍面定制偏硬弹,非常暴力

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-26 01:02 發表
日直打法,大球时代推挡最多是过渡,正手才是绝杀,反手攻球也必须练。
原諒我直接你識個班唔識爆推者,唔係咩最多係過渡。打大陸膠推鬼咩

我睇法係現今唔理你打咩打法,兩邊都要攻到波。正手你打咩板都係咁拉啦,打法分別大部份分別係反手。打日直正手拉同反手推夠質量業餘都搵到食,國際就唔講。

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-26 01:06 發表
所谓的爆炸力或者喷射源自球体快速脱板,所以再喷は非是速度快,速度越快旋转越差,弧线也越差,对业余来说没专业队那&#2001 ...
唔使咩大陸專業隊,你同香港甲乙組打狂飆個班打下都沖死你

你搵塊特製硬弹都勉強可以話有啲可能配灌軟咗o既狂飆,但係未必係狂飆或者單檜o既最高境界,你話單檜配狂飆爽,有其他配搭會更爽。

1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

一句到尾,國產膠配單檜,嘥氣啦; 既浪費左塊狂飆,更浪費左塊單檜. 配狂飆係會加強了旋轉度,但犧牲左速度,即使灌油,也難以打透,更遑論有什麼吞吐感,用國產黏套夾單檜,兩者根本吳匹配,最後都係分手收場.

只有配日套、德套,才會較完整發揮單檜既性能; 不信的話,自己上網爬文,就會發現答案的了,不用再爭論.

而家自己用darker 25al配1.9的donic膠!控制其实好好控^但自已打惯中直還未掌握日直全攻打法

自己用darker 25 1.9膠有時好彈!有時防人進攻!就落網、明显未掌握到發力点!另外膠皮配置真是学問來!硬D軟D對打球影响已很大!自己的sword n301用omega 5碳海绵又是硬過鬼“而且新出D打新球的膠皮!打舊球又真是不掂(球局未轉新球)“唯有轉用番Xiom quad zetro

引用:
原帖由 songyip 於 2017-8-26 07:19 發表
一句到尾,國產膠配單檜,嘥氣啦; 既浪費左塊狂飆,更浪費左塊單檜. 配狂飆係會加強了旋轉度,但犧牲左速度,即使灌油,也難以打透,更遑論有什麼吞吐感,用國產黏套夾單檜,兩者根本吳匹配,最後都係分手收場 ...
记得我用绿海绵锐煞G时,看见球馆的日本仔的闪光90+狂飙时也是一脸难以置信。不过你们觉得狂飙打不动,那祝你们开心就好啦,
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

聯略了廠家訂制了

其实我覺入了油一定打得動!而且發足力可能更爆

原因是国產皮是好un只要海绵軟化了加了彈性!肯定好厲害!如果不是國手全部用外套了!之前自己有个neo反正打不了!加油再试

Yes,師兄!想請教下灌油方法!用乜牌子!次数!另會否令海綿太漲而不能参赛??多谢指点

發新話題