24 12
發新話題

[其它討論] 想問下咁多位係呢個新波既環境低下有咩反膠係最轉?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

想問下咁多位係呢個新波既環境低下有咩反膠係最轉?

我用緊sk carbo橫板想用一塊最岩用打新波。最轉既正手膠唔該咁多位教下小弟

Halo.... 有師兄師姐睇到嗎

Halo.. 有人嗎

最轉唔敢講 但狂8打新40+幾好用
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

z1最近都好火熱 但我未有機會試
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

引用:
原帖由 cfire555555 於 2017-8-13 22:11 發表
最轉唔敢講 但狂8打新40+幾好用
唔該哂師兄

新波俾我印象係:
1。初速drop 得好快,彈擡後(旋轉)失速更快。。
2。旋轉需要更多力量及過程,例如"撞擊","磨擦",壓抑角度及收拍需要更完整程序。。
3。撞擊比舊波好控。。
4。觸網。。多數到枱,冇以前觸網出界咁多。。

基本上:
狂飆系列未灌就以狂飆8稍"彈"。。
天極360平衡性相當好,中近枱已很好發揮

德國,曰本產品都偏向軟彈。。
真係要親手打落先知

[quote]原帖由 kiekiewong 於 2017-8-14 14:23 發表
新波俾我印象係:
1。初速drop 得好快,彈
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

[quote]原帖由 kiekiewong 於 2017-8-14 14:23 發表
新波俾我印象係:

1。初速drop 得好快,彈
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

同感
新波俾我印象係:快攻/快拉 比以前好控 易過強力弧圈,波板/膠皮超彈 冇以前出界咁多

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-14 15:37 發表
同感
新波俾我印象係:快攻/快拉 比以前好控 易過強力弧圈,波板/膠皮超彈 冇以前出界咁多
唔該師兄意見。。
咁織係狂8好岩用正手?

Tibhar K1 或 K1 plus
硬度介乎於 省狂 與 T05 或 MXP 之間
K1 查2浸油 很好打,K1 plus 比 K1稍硬,不查油也夠力,視乎各人喜好,擺短及拉加轉都唔錯,當然沒有省狂咁轉,價錢合理,值得一試

回復 1# 的帖子

可以試試 Bluestorm Z1
我有幾位教練朋友試過都話掂
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我是我不崇洋媚外,旋轉還是國產貨好,狂8不錯
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

you may try golden tango of joola

人人手感唔同, 旋轉還是國產貨舔膠好〈除非你撞磨手感特別好,打 T05)
用過舔膠個人感覺:
旋轉 : 省狂3 > Xiom Tau > 狂3-50 > Palio 雷> Xiom Vega China
彈性: Xiom Tau > Palio 雷  > Xiom Vega China >  省狂3 > 狂3-50

唔該哂咁多位既意見

等我消化下先

引用:
原帖由 jacky1021 於 2017-8-14 18:56 發表
Tibhar K1 或 K1 plus
硬度介乎於 省狂 與 T05 或 MXP 之間
K1 查2浸油 很好打,K1 plus 比 K1稍硬,不查油也夠力,視乎各人喜好,擺短及拉加轉都唔錯,當然沒有省狂咁轉,價錢合理,值得一試
唔該師兄先。。。但我唔想查油。灌油。。。怕煩

回復 3# 的帖子

請問國狂3好?還是狂8好呢?

試打下狂8先啦
發力要求相對冇咁高

我覺得新波應以球速為先,最近用回T64放反手質量及球速超讚... 不過吾長久,好快玩完

24 12
發新話題