發新話題

中級教練

我的理解是:樓主對目前同級的教練水準中太過參差的現象會導致不明真相的家長誤會有感而發,

天氣熱,容易心火燥
大家繼續快樂乒乓,交流打球心得

足球最頂級既教練~不懂踢波~但球隊成績好好

引用:
原帖由 CXC 於 2017-8-2 14:58 發表
足球最頂級既教練~不懂踢波~但球隊成績好好
對呀!費Sir同摩佬球員生涯時都不勁架!
現在有冇人敢出來話佢地唔識教波呢?
本帖最近評分記錄
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

路人 意見
若批抨針對制度不宜針對開人名…
打比賽, 茂組可能爆乙組, 茂組可能是 小朋友/前甲乙組/前港隊/前省隊…制度如此, 用實力過關了就是公平
是金子總會發亮的,建議參考〈我是歌手〉,搞〈我是教練〉-高級資深教練不一定最有人氣口碑受歡迎
本帖最近評分記錄

另外大家重點除了放在教練技術教學方面丶有無想過教練本身人品好不好?因大家將子女交給教練,不只學技術丶做人同波品同樣重要,這位女教練是我見過有品有技術嘅其中之一,正所謂良師益友
本帖最近評分記錄

以為打得好就教得好嘅想法一直存在,事實相反屢見不鮮,掛任何名都好,無勤懇用心去教學生得益不會多,除左話自已有甚麼甚麼教練教過。

引用:
原帖由 Bearbrown 於 2017-8-2 01:52 發表

終於有人講出左我想講既嘢,事關出面所謂既中級教練真係好參差,對嗰啲專業運動員出身既中級教練好唔公平
其實點解會覺得唔公平?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 Bearbrown 於 2017-8-2 01:52 發表

終於有人講出左我想講既嘢,事關出面所謂既中級教練真係好參差,對嗰啲專業運動員出身既中級教練好唔公平
公唔公平好難講 , 你有本事的無牌也大把人跟你學 , 無本事的比你做到三級教練也無學生。樓主開名公開唱人心懷不軌 , 而閣下的回覆又做到首尾呼應
實在太巧合了!

引用:
原帖由 yoyo 於 2017-8-3 10:22 發表
引用:

原帖由 MAcb1009 於 2017-8-2 00:45 發表
    目前乒總中級教練十分參差,例如羅x佳中級教練與xxx中級教練他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地,覺得這種現象很諷刺,對於一些不知情剛入門的家長真是一個大騙局

我只是在唸邊個人咁惡毒這樣仲傷其他教練
路人 同句式仿作
"目前國乒十分參差,例如 馬龍(金滿貫)與 許昕(世界杯) 他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地, 我都好波過許昕 "

句式logic謬誤偽術分析
1.許昕當然不屑亦不可能和我比賽
2.我唔係馬龍,我無馬龍技術亦不能代表馬龍意見
3.以馬龍人品,和許昕有勝有負,當然不會取笑同伴技術與努力甘無品

此題一出引來了轟轟烈烈的討論,說來說去,大家都說此女教練的球品好,也不太覺得有人認為她技術好⋯。
   也從側面的反應了該中級教練的除球品佳之外,乒乓球技術很一般,最多也只達標初級而已。
謝謝大家幫我肯定了這一點
本帖最近評分記錄
  • sorry -1 2017-8-3 18:08

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-3 14:26 發表
此題一出引來了轟轟烈烈的討論,說來說去,大家都說此女教練的球品好,也不太覺得有人認為她技術好⋯。
   也從側面的反應了該中級教練的除球品佳之外,乒乓球技術很一般,最多也只達標初級而已。
謝謝大家幫 ...
你有無聽人講野呀!你一直都講都只係著重表面乒乓球技術,做一個專業教練除左技術外,最重要係派多球技術和睇到學員錯誤同制定更改方案,唔係一味睇表面乒乓球技術,唔係好波就係好教練

(1) 相信樓主一定系女人 , 而且仲要系老女人 , 否則吾会咁小氣開名唱人
(2) 估計樓主同樣是中級教練 , 仲要系專業出身 , 自以為自己高人一等
(3) 樓主一定認識羅X佳教練
(4) 樓主對該名女教練很熟悉

請問MAd1009我是否估中呢

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-3 14:26 發表
謝謝大家幫 ...
你又唔回應下網友提及唔應該開人名咁冇品事件?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

其實樓主係開人名果度差D
但係反映出呢個係事實
即係乜野中級既教練,
唔係話你有幾好波,教得幾好,而係年資.
本帖最近評分記錄

纯吹水毋須开名,除非有过折或利益衝突.
中级好、高级好,消費者眼睛是雪亮的,我們不是请球員打比賽,是请教練教波,可以教基本功、策略、打長膠、对長膠,冇牌可以收好贵,高级可以收好平,甚至義教,我覺得最緊要是針对學生情況,因材施教。
本帖最近評分記錄

佢諗住開人名加2acc打算又彈又唱衰人,點知返到來回應正面多個負面,而家應該嬲到彈上天花板轉緊圈啦…仲要比人踢爆用分身
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

「不怕神一般的對手,最怕豬一樣的隊友」
假如四位網友是同一個人
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=8825&extra=&page=2

http://hkttf.com/viewthread.php? ... Goodluck&page=1

http://hkttf.com/viewthread.php? ... Goodluck&page=2

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=91148
引用:
原帖由 yoyo 於 2017-8-3 19:46 發表

假如3位網友是同一個人
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • sorry -1 2017-8-4 10:32

來回看了幾次終於看🉐明
本帖最近評分記錄

唔駛估了~佢地係攪笑四人組~一后三王~其中一王兩個纲名Ki同
Be.佢地想表達內心既感受~無錯~順便玩下遊戲~三王都係二十左
右~註:不開名好好多~
本帖最近評分記錄

發新話題