55 123
發新話題

中級教練

中級教練

目前乒總中級教練十分參差,例如羅x佳中級教練與xxx中級教練他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地,覺得這種現象很諷刺,對於一些不知情剛入門的家長真是一個大騙局
本帖最近評分記錄

回復 1# 的帖子

the system is bad~
unlike China's~
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-2 00:45 發表
目前乒總中級教練十分參差,例如羅x佳中級教練與xxx中級教練他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地,覺得這種現象很諷刺,對於一些不知情剛入門的家長真是一個大騙局
終於有人講出左我想講既嘢,事關出面所謂既中級教練真係好參差,對嗰啲專業運動員出身既中級教練好唔公平

有人比賽都冇打過幾多場,一樣係中級教練,有乜咁出奇.
本帖最近評分記錄
  • KKFan +2 同意 2017-8-2 11:58

路人 意見, 補習老師都要夾學生,學歷只是一個因素_

引用:
原帖由 亞俊 於 2017-8-2 01:51 發表
the system is bad~
unlike China's~
5該講理據, China的系統是點的????????????

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

乒總教練唔洗識波

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-2 00:45 發表
呢位仁兄講得啱。我真喺見過xxx打波,佢右手直板,一面長膠一面反膠,其動作不敢苟同,我哋私下都講:如果自己

引用:
原帖由 sorry 於 2017-8-2 09:34 發表

全名
你呢只藍蝴蝶又靚又型

回復 8# 的帖子

第一, 無證據顯示對方不懂教波, 打比賽唔好唔代表不懂教波, 等於大學教授未必懂教小學, 第二, 用羅同范比, 已經不公平, 學費已經相差幾級, 第三, 證書都係要經過技術和筆試考出來, 只低限度係要識打同基本理論才能合格, 就算甲組都唔能話話肯定一次過可合格, 第四, 開人名斷人米路, 何必呢
本帖最近評分記錄
  • KKFan +2 同意 2017-8-2 12:00

討論應該理性不要開人全名
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

我覺得每一位教練都有自己獨立方法去教學生,如不滿意她教法可另找高明,在此公審人好像有點失了風度。
我也見過她教波丶正手打反贴手法正宗,又會打倒板長膠,如小朋友不懂對長膠丶她絕對教到你點應對

每人言論雖有自由,但在此開名公審人好像有點失了風度!
希望各位學識尊重别人,就是尊重自己

名便請勿開全名吧, 但是還是想討論教練問題

打長膠不代表不懂教波, 可以教打長膠, 亦可以教對付長膠, 相反打過兩邊反貼的, 拿住塊長膠都不懂教
用羅跟她比是否有點不公平, 一個是省隊專業球員, 一個是香港乙組, 不過樓主能否說清楚在那里發生?是否在南X會報名上堂以為是羅佳X教練教, 結果不是有點比人騙感覺, 能否詳細說明好讓我們了解

有個元朗區既中級教練,教波例牌遲到不特止。派波時吾係講電話就同其他人吹水。打完浄叫學生執波,自己就係度訓覺。呢d咁既態度竟然仲有人揾佢學波

樓主,已經check到你係邊個啦
要搶生意就死埋一二邊啦,喺度唱衰人

引用:
原帖由 magicshow01 於 2017-8-2 12:50 發表
樓主,已經check到你係邊個啦
要搶生意就死埋一二邊啦,喺度唱衰人
為左搶生意開post開名就更有問題!
開人名甘樣討論其實真係好無品。再者,教練有無用心教,操守品行等等都係1個好重要既地方。
本帖最近評分記錄
偉裕球會

路人  意見:
文無第一,武無第二,口舌之爭 ,我話許昕輸比馬龍、所以我吹我也可以贏許昕都得,(因為我知許昕無可能 肯同我打比賽〕
男女教練有別,各教練價錢技術球品客路唔同…而且各家長要求唔同,不一定要小朋友苦練去參賽贏比賽,學球品合羣尊重對手快樂乒乓也可以

引用:
原帖由 ss6636 於 2017-8-2 12:38 發表
有個元朗區既中級教練,教波例牌遲到不特止。派波時吾係講電話就同其他人吹水。打完浄叫學生執波,自己就係度訓覺。呢d咁既態度竟然仲有人揾佢學波
天水圍都有個教練坐喺到吹水叫啲學生自己打就收錢

考試(考牌)成績從來與實際能力不可相提并論,傑出的CEO有那位是考試狀元呢?
本帖最近評分記錄
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

55 123
發新話題