發新話題

[是非] 點解青少年咁鍾意講粗口?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
睇下黃教授點講

"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2017-7-12 20:23 發表
睇下黃教授點講

pEDSoV2A7E8
呢個堅好笑

有樣學樣,身教?

唔好講到大人唔會講咁款好wor
青少年點接觸到粗口? 咪又系從大人身上學~

引用:
原帖由 儍峰 於 2017-7-12 23:33 發表
唔好講到大人唔會講咁款好wor
青少年點接觸到粗口? 咪又系從大人身上學~
大人自己唔講粗口, 就唔會聽到咁多青少年講粗口.
又可以咁講. 自己唔講粗口, 人地照計唔會對自己講粗口.
設計場景: 先生, XYZW, 慢慢睇下有咩野啱ah. 我地啲嘢又平又靚.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

都係咁講啦: 唔想啲細路講粗口, 首先自己唔講粗口.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 26# 的帖子

唔想啲細路講粗口, 首先自己唔講粗口 x 2

引用:
原帖由 TTYY123 於 2017/7/13 10:56 發表
唔想啲細路講粗口, 首先自己唔講粗口 x 2
唔想啲細路講粗口, 首先自己唔好在細路面前講粗口..

引用:
原帖由 道山才子 於 2017-7-12 19:38 發表

老哥睇嘢太負面
我建議你看已身故黃霑先生的不文集
可能有另一方面的體會
已故黄霑先生對廣東話"粗口文化"的瞭解及深入淺出可謂無人能及!

所謂魚肥果熟嫲冷飯, 隣家魚池多鮫魚~

回復 19# 的帖子

講粗口可以很正面?願聞其詳。

回復 21# 的帖子

以文法,語氣和動作增加挑釁性...而已,目的仍然是想他人接受一己進行的精神傷害。

回到主板問題:是否喜歡只是個人選擇
個人覺得講的目的並不是很重要,反而是原因較重要。
深交的不會介意,反而是向朋友展示煩惱的開端。
淺交的會介意,但亦可透過明白本質去開導。
若正是自己的問題引發別人講口,除了自我檢討
聽後要不要介意?視交情而定吧。

例如,當警察是公正地保護全港每個市民的話,那市民當然不會用粗口關心他們啦。
相反,當警察只是保護權貴或黑社會,濫權瀆職,私相授受,公器私用,好逸惡勞,那當市民送上粗口就是俾面啦。

粗口文化
有聲,有字,冇圖....謹入!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=MJnZmwGAqzQ

若正是自己的問題引發別人講口,除了自我檢討和開導,其實是沒事情可以做。

例如,「嘩,你板前三板爆撚到冇朋友」,字面上負面到無倫,但係語意上郤極為正面,係向對方既技術表示一種肯定同景仰

又例如,「你板逆側旋開得咁閪轉痂?」,係向對方既能力表示驚訝

英語都有類似用法,例如 "shit" 一字,屎,邊會有好嘢呀?!但係加個 "the" 字响前面當堂唔撚同曬,"the shit" 一詞經常用來形容或描述一啲好撚勁同好撚正既嘢,好似當年,Bryce 加快速膠水就可以用 "the shit" 來形容
本帖最近評分記錄

粗口文化
有聲,有字,冇圖....慎入!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=MJnZmwGAqzQ

家長除自身不應講粗口外,在仔女細個學波時都應盡量在旁陪同,避免小朋友學到不良嗜好,如粗口等。
大個咗會有辨別能力,細個時模仿能力強,但分析能力有限,只會有樣學樣。
講粗口的人是否一定人品不好,當然不一定,可能細個時,受周圍環境影響,但請盡量不要影響你接觸到的小朋友。
試問你會否同你屋企人,長輩或上司講粗口,如果不會,你都可以控制唔同其他人講,因為你自己都知唔好。

引用:
原帖由 futari 於 2017/7/13 12:58 發表
若正是自己的問題引發別人講口,除了自我檢討和開導,其實是沒事情可以做。
下次如果我因為屎波俾人問候, 會檢討下

我中文完全吾講
主板1:viscaria    90g      41neo藍省+t64
備用板:viscaria       87g      40度藍國+t64
街場板3:viscaria .     98g.     40度neo藍省+Rozena
備用1:新張alc.      90g     40橙省+t64

引用:
原帖由 smoking 於 2017-7-12 12:21 發表
語文能力差?
型D ?
女仔講粗口仲勁過男仔?
可能有錯覺認為會講粗口,便會好像比較成熟,懂事

發新話題