發新話題

日本不自量力

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017/7/6 23:30 發表
平野之前拎咗亞洲杯,講到自己有幾勁,結果依家連對中國二三線都輸。張本更加不自量力,贏咗一球都嘈到拆天,影響其他比賽對手,又話要打敗中國隊拎冠軍。你當其他國家對手無料到咩,依家比個韓國仔橫掃 ...
亞錦賽同亞洲盃不分,點插人都冇說服力

日本呢一脫九成係越齡挑戰,香港廿歲有多都唔夠打,整體實力已經係上到世界第二,大賽前目標亦都係唔輸大陸以外協會,對大陸已經有能力扌羅一兩局

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017/7/7 11:06 發表

但事實上輸喎... 日本培訓係唔差,不過唔好咁自大啫...個個出道贏嗰一兩場就話天才,依家澳洲公開賽男女隊四強都冇影,仲話世界第二?
你睇佢地輸比邊個先,女子八強六個大陸、兩個日本,第二圈日本幾個全部都係輸大陸

贏一兩場就自大?你贏個錦標賽來睇下?你奧運贏塊牌來睇下?

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017/7/7 15:27 發表

男單男雙冇中國球員參加,日本都全部輸晒啦! 點樣世界第二呀? 黃鎮廷嬴咗幾多日本球手都好謙虛。 張本一場都冇嬴過中國球手,就成日話要打敗中國拎冠軍,輸比許昕之後成日話要報仇,日本人自以為嬴&#21655 ...
又一個睇內地加鹽加醋「偏向報導」睇上腦

我唔見你講下世青賽2016,大陸除左女單其他六項輸曬,有史以來未見過,點樣世界第一呀?同齡唔夠打,輸左就話同最好既撞期要打乒超,根本就係一貫慣例派二隊

大陸羽毛球家下唔好話南韓,就連日本都已經唔夠打,乜交關?就係好似你敢,睇唔起人,當人吹、當人流,自己輸唔認數,人地贏就眼紅,睇人輸唔睇人贏

又貼啲誤導性文章荼毒眾生,完全唔卵係路

談及向國際奧委會提出增設混雙一事,國際乒聯檔案最早記錄係 12 年 12 月 14 號既 OPC 會議,委員會成員當中得木村興治一個係日本人,當中亦已提到中國乒協(後來報導話係徐寅生既意思)向乒聯提議每個協會限派一隊、五項限報四項

當時日本申辦奧運重未成功,成班幼齒都重未成氣候

你知唔知自己幫助傳謠?

40 樓已經列出左,你繼續詐膠

另外,傳出乒乓球剔出奧運唔係日本,係 IOC,每屆奧運之後都會開會商議增減項目,OK?

日本報導、卡塔爾報導英國報導美國報導、全世界都有報導,係唯獨大陸偏向性報導

你咁想人回應,自己睇 48 樓

所以叫你繼續詐膠

早年日本未成威脅,內地報導還算中肯,不過自過去兩年,報導偏向性開始浮現,到家下基本上除左福原之外,十有八九有關日本既都係有針對性同誤導性,由報導事實變歪曲事實,人地冇講過既,佢寫到有,人地講出挑戰目標,佢寫到臭串、自大

十有八九叫以偏蓋全?去貼吧留連一排你就知,有時連內地網民都頂唔卵順

對日本中立報導真係冇幾個,新浪有個筆名叫 Anemone(一種花叫秋牡丹) 還可以,基本上360度還原

日本部份媒體都會有偏袒,例如比分輸得好醜様就只會報大分,幾隻字帶過,過程欠奉,間唔中賴下地硬,資料有時都會出錯,但係頻度絕對冇大陸咁驚人,更加唔會生安白造,屈人食死貓

好似早前乒聯對外宣佈 2018 世界排名改革之前,日本乒協(應該係)最早於其官方網頁登出乒聯既文件同細節,大陸有文章就即刻話係由日本乒協提出,查實乒聯文件記錄最早於 14 年運動員委員會既報告已經提到,當時委員會成員有薩姆、塞夫、王大力、普里、于國詩[你冇睇錯,借機幫佢賣下廣告]等等

中國不自量力

今日有機會拜讀習總有關推動三大球既一篇文章,有感而發
引用:
  對於中國體育事業的發展,習近平有自己的思考。他說:“‘三大球’要搞上去,這是一個體育強國的標誌。”在這“三大球”當中,習近平對足球的感情又顯得尤爲深切。他曾說過:“中國世界盃出線、舉辦世界盃比賽及獲得世界盃冠軍是我的三個願望。他知道,這“看起來比較遙遠,但是還得講啊,你沒有這個夢想,也不去想,就根本達不到,你想了才有這可能。
http://sports.sina.com.cn/others ... xzuswr9364759.shtml

平野美宇在勇奪亞錦賽女單冠軍後既訪問中講到:
引用:
Q:之前你发下豪语说东京奥运的目标是夺金牌,会不会怕做不到?

A:问题不在能不能夺这个冠军,设定这个目标是最重要的,没有什么好隐瞒的。
http://cn.ittf.com/2017/04/miu-hirano-ws-winner/

發新話題