發新話題

日本不自量力

引用:
原帖由 zeio 於 2017-7-7 05:32 發表

亞錦賽同亞洲盃不分,點插人都冇說服力

日本呢一脫九成係越齡挑戰,香港廿歲有多都唔夠打,整體實力已經係上到世界第二,大賽前目標亦都係唔輸大陸以外協會,對大陸已經有能力扌羅一兩局
但事實上輸喎... 日本培訓係唔差,不過唔好咁自大啫...個個出道贏嗰一兩場就話天才,依家澳洲公開賽男女隊四強都冇影,仲話世界第二?

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017/7/7 11:06 發表

但事實上輸喎... 日本培訓係唔差,不過唔好咁自大啫...個個出道贏嗰一兩場就話天才,依家澳洲公開賽男女隊四強都冇影,仲話世界第二?
你睇佢地輸比邊個先,女子八強六個大陸、兩個日本,第二圈日本幾個全部都係輸大陸

贏一兩場就自大?你贏個錦標賽來睇下?你奧運贏塊牌來睇下?

引用:
原帖由 zeio 於 2017-7-7 13:33 發表

你睇佢地輸比邊個先,女子八強六個大陸、兩個日本,第二圈日本幾個全部都係輸大陸

贏一兩場就自大?你贏個錦標賽來睇下?你奧運贏塊牌來睇下?
男單男雙冇中國球員參加,日本都全部輸晒啦! 點樣世界第二呀? 黃鎮廷嬴咗幾多日本球手都好謙虛。 張本一場都冇嬴過中國球手,就成日話要打敗中國拎冠軍,輸比許昕之後成日話要報仇,日本人自以為嬴咗中國就第一,但係其他國家以外球手都贏唔到。
劉國樑都講過張本其實好普通,中國大把十幾歲球手都有張本嗰啲水平。日本仔成日吹噓咩咩天材,打多幾年又咪係咁。

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-7-7 09:52 發表

尊重 是基本的禮貌
莫非你是so c wong
本身題目 "日本不自量力" 巳經唔尊重人。
人地只是回敬.

全世界耍想係乒乓球項目登頂都要贏中國,不獨是日本,只不過文化上日本人慣將戰勝目標對手宣之於口以示決心,出發點並冇不尊重,從中國三子退賽時日本教練球員反應更感覺到他們的關心尊重。

如果說尊重,當中國有人扁平化消失了立下無何更輝煌戰功的靈魂人物,是中國人還是日本人更不懂對國乒乓的尊重?

再者日本投放巨額資源在乒乓項目上,每一個球員都是得益者,自然感到有責任為國家爭取成績回報,對着自巳國家的媒體當然要表白決心,國內媒體網民時有激烈反應,其實是過敏了。

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017-7-7 15:27 發表

男單男雙冇中國球員參加,日本都全部輸晒啦! 點樣世界第二呀? 黃鎮廷嬴咗幾多日本球手都好謙虛。 張本一場都冇嬴過中國球手,就成日話要打敗中國拎冠軍,輸比許昕之後成日話要報仇,日本人自以為嬴&#21655 ...
其實打波有目標有咩唔妥?
難得有人有膽色想跟國家隊一拼,係球迷樂事
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

香港第一•

黃鎮庭是香港頂尖了,若他是二打六,差过他的是易打狗了
mac

有目標贏中國隊有咩問題?唔通比賽想贏都有問題?唔通你要班日本隊球員係傳媒面前講比賽將會輸比中國隊?  東京奧運,佢地想係自己嘅地方上面攞塊金牌為國家爭光又有問題?
夢想不是為了給人看而存在的,而是為了實現而存在的。

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2017/7/7 15:27 發表

男單男雙冇中國球員參加,日本都全部輸晒啦! 點樣世界第二呀? 黃鎮廷嬴咗幾多日本球手都好謙虛。 張本一場都冇嬴過中國球手,就成日話要打敗中國拎冠軍,輸比許昕之後成日話要報仇,日本人自以為嬴&#21655 ...
又一個睇內地加鹽加醋「偏向報導」睇上腦

我唔見你講下世青賽2016,大陸除左女單其他六項輸曬,有史以來未見過,點樣世界第一呀?同齡唔夠打,輸左就話同最好既撞期要打乒超,根本就係一貫慣例派二隊

大陸羽毛球家下唔好話南韓,就連日本都已經唔夠打,乜交關?就係好似你敢,睇唔起人,當人吹、當人流,自己輸唔認數,人地贏就眼紅,睇人輸唔睇人贏

引用:
原帖由 zeio 於 2017-7-8 18:06 發表

又一個睇內地加鹽加醋「偏向報導」睇上腦

我唔見你講下世青賽2016,大陸除左女單其他六項輸曬,有史以來未見過,點樣世界第一呀?同齡唔夠打,輸左就話同最好既撞期要打乒超,根本就係一貫慣例派二隊

大陸羽 ...
得喇。總之中國乒乓球唔係世界第一,日本先係世界第一,咁你滿意未呀?

回復 33# 的帖子

其實有乜好講,識日本、中國文化都明,日本係咁,其實謙唔謙虛係你自已既事;兩個重點,係中國乒乓球係世界第一又點先,你唔可以唔比其他人話要搶你個第一。日本隊出聲,有冇行動、成績先,有咪得囉,新加坡女子隊話來搶你個第一就可以笑新加坡者,

引用:
原帖由 siuyubb 於 2017-7-8 14:06 發表
有目標贏中國隊有咩問題?唔通比賽想贏都有問題?唔通你要班日本隊球員係傳媒面前講比賽將會輸比中國隊? ...
咁你又講得正確,入面波友好鐘意石川同福大媽,因兩個對住內地傳媒,死狗咁

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2017-7-7 20:14 發表
全世界耍想係乒乓球項目登頂都要贏中國,不獨是日本,只不過文化上日本人慣將戰勝目標對手宣之於口以示決心,出發點並冇不尊重,從中國三子退賽時日本教練球員反應更感覺到他們的關心尊重。

如果說尊重,當中國有 ...
絕對同意,現代後生只識睇字面

引用:
原帖由 閃人 於 2017-7-6 21:22 發表
噤揚,D日球迷一定圍您
先見之明

近日,在2017年的德國世乒賽之後,國際乒聯改革由再一次有了大動作。在世乒賽中,日本的吉村真晴/石川佳純奪得混雙金牌,為日本乒乓球隊時隔48年再度取得世乒賽混雙冠軍,創造了歷史。
https://kknews.cc/sports/lp44v5b.html
一直長期被中國隊壓制的日本隊嘗到了奪冠的甜頭,日本乒協於是高調要求在2020年的東京奧運會上增加混雙項目,而且規定每個國家只能參加5個全部項目的四項。這明顯就是要規定打破中國包攬乒乓球項目的全部金牌壟斷。而據新華社消息,乒乓球混合正式成為奧運會比賽項目,奧運會乒乓球比賽在保持男單、女單、男團、女團的基礎上,再增加一枚混雙金牌。

ADVERTISEMENT

在2008年的北京奧運會上,中國在乒乓球單打項目包攬前金銀牌獎牌,中國三面國旗升起的時候令日本隊很不是滋味。之後國際奧組委規定每個國家只能派出2名選手參加單打,得留個銅牌讓其他國家有個盼頭。如今又增加混雙項目而且規定中國不能參加全面項目,日本乒協陰謀這些盤外招來限制中國也是絞盡腦汁了。

其實,早在2008年開始,就有國際傳聞說要取消乒乓球在奧運會的席位,在2012年8月,日本媒體更是以《最初也是最後的銀牌?乒乓球在奧運會上消失的可能性》為題目,報道和分析了乒乓球項目被奧運會取消的可能性。文章觀點指出由於中國長期稱霸國際乒壇比賽都是中國球員再打,這對乒乓球的普及和推廣是極為不利的。報道一出,不少的國際球迷都吐槽日本媒體是吃不到葡萄說葡萄酸,乒乓球一直以來被中國壟斷而日本卻長期無緣金牌,不免有些失落。

對於取消乒乓球的言論,中國乒乓球總教練劉國梁在當年霸氣回應,一語打臉日本媒體的扯淡言論。劉指導接受媒體採訪的時候說道:「光一個世錦賽就有一百多個國家參加,你覺得的它的群眾基礎還用懷疑嗎?我不知道你有沒有去日本觀看,不過你可以問問到現場的記者是不是這樣。在沒有日本隊員參賽的重點場次,現場也有上萬觀眾在關注比賽。」

日本媒體提出的取消乒乓球的言論和想法,其實這種媒體態度並不代表日本民眾的想法和喜好。從劉國梁的話語中我們可以知道,其實很多日本人是非常喜歡乒乓球,雖然自己的國家長期被中國壓制,但是卻對日本球員擊敗中國奪冠的期待和熱情不減。所以,日本女乒的福原愛、石川佳純等在日本的人氣很高,奪得2016年女乒世界盃冠軍、2017年亞錦賽女單金牌的平野美宇更是成為日本民族英雄,受到日本媒體的追捧和球迷的熱愛。

從2012年日本媒體開始大肆言論要取消奧運會的乒乓球項目,到如今要世乒賽奪冠嘗到甜頭之後。要求增加東京奧運會的混雙項目,這日本媒體的臉皮到底是有多厚,到底是有多麼的無恥?

不過,也有不少的中國網友和球迷坦言道,日本乒協對限制中國的盤外招沒什麼可怕的,一直以來國際乒聯不是改革了很多規定甚至比賽用球的大小質量來限制中國乒乓球的稱霸,但是直到現在不是也沒有改變中國隊的乒乓王國的霸主地位嗎?所以,中國隊面對形勢變化只需兵來將擋水來土掩,認真不斷提高自身的技術水平和實力,繼續書寫國乒的輝煌歷史!

有其他國家同國家隊爭一日之長短,整件事情係會精彩好多....
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

又貼啲誤導性文章荼毒眾生,完全唔卵係路

談及向國際奧委會提出增設混雙一事,國際乒聯檔案最早記錄係 12 年 12 月 14 號既 OPC 會議,委員會成員當中得木村興治一個係日本人,當中亦已提到中國乒協(後來報導話係徐寅生既意思)向乒聯提議每個協會限派一隊、五項限報四項

當時日本申辦奧運重未成功,成班幼齒都重未成氣候

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-7-7 04:04 PM 發表
黃鎮廷都未嬴過張本
張本也未赢過黃鎭庭喎!

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-7-6 09:43 PM 發表
咁香港班二打六有冇入到決賽
你又學蘇絲黃咁唔尊重香港乒乓球運動員呀?你話港隊代表係二打六,你入唔到港隊,咁你自己又算是老幾呢?

年青人學下自律及禮貌,不要因為這是一個免費的論壇,以為無王管,就可以亂up,我唔希望熱愛乒乓球運動的人係無文化修養的波牛。

多爭議,就多正方反方,事就越辯越明,好的開始,繼續
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題