發新話題

日本不自量力

引用:
原帖由 zeio 於 2017-7-10 11:35 發表
又貼啲誤導性文章荼毒眾生,完全唔卵係路

談及向國際奧委會提出增設混雙一事,國際乒聯檔案最早記錄係 12 年 12 月 14 號既 OPC 會議,委員會成員當中得木村興治一個係日本人,當中亦已提到中國乒協(後來報 ...
哥知你的同道中人明吾明你表達乜?

你知唔知自己幫助傳謠?

你是指日本傳媒當年提議在奧運取消乒乓球項目?願聞其詳。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

40 樓已經列出左,你繼續詐膠

另外,傳出乒乓球剔出奧運唔係日本,係 IOC,每屆奧運之後都會開會商議增減項目,OK?

日本報導、卡塔爾報導英國報導美國報導、全世界都有報導,係唯獨大陸偏向性報導

回復 25# 的帖子

但林兆垣贏過張本

引用:
原帖由 zeio 於 2017-7-10 13:40 發表
40 樓已經列出左,你繼續詐膠
你並無在40樓提過日媒有關回應。

你咁想人回應,自己睇 48 樓

無論你在4o樓及48樓添加多小內容,也未見和該篇引用的文章有抵觸。只見該文章和喜用粗言某人以偏蓋全的方向相同。

無論你在4o樓及48樓添加多小內容,也未見和該篇引用的文章有抵觸。只見該文章和喜用粗言之某人以偏蓋全的方向相同。

所以叫你繼續詐膠

早年日本未成威脅,內地報導還算中肯,不過自過去兩年,報導偏向性開始浮現,到家下基本上除左福原之外,十有八九有關日本既都係有針對性同誤導性,由報導事實變歪曲事實,人地冇講過既,佢寫到有,人地講出挑戰目標,佢寫到臭串、自大

你所言也算以偏蓋全

但確有其真實的一面

十有八九叫以偏蓋全?去貼吧留連一排你就知,有時連內地網民都頂唔卵順

對日本中立報導真係冇幾個,新浪有個筆名叫 Anemone(一種花叫秋牡丹) 還可以,基本上360度還原

話要贏中國隊好正常啦,打比賽就盡力爭勝, 預自己輸不如唔好打

如果傳將乒乓項目剔出奧運,並非這兩屆奧運的事,上世纪末劉國樑仍然係運動員時在國內巳有傳言,
所以非始於這兩屆日本媒體鼓吹,國際乒聯推廣工作一直未有停下,
蔡振華也因而提出養狼計劃,讓乒乓球有競爭以提高其他國家積極性。
要硬將此事歸究日媒只能話無知。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2017-7-10 13:32 發表
DEL

引用:
原帖由 samson2012717 於 2017-7-10 13:32 發表
http://ameblo.jp/nests01/entry-11325728603.html

成篇野我都睇唔到日媒話咩應該取消, 你個句翻譯透過邊到理解出黎?
定係你都無睇過原文, 單純睇個句翻譯就算?

日本部份媒體都會有偏袒,例如比分輸得好醜様就只會報大分,幾隻字帶過,過程欠奉,間唔中賴下地硬,資料有時都會出錯,但係頻度絕對冇大陸咁驚人,更加唔會生安白造,屈人食死貓

好似早前乒聯對外宣佈 2018 世界排名改革之前,日本乒協(應該係)最早於其官方網頁登出乒聯既文件同細節,大陸有文章就即刻話係由日本乒協提出,查實乒聯文件記錄最早於 14 年運動員委員會既報告已經提到,當時委員會成員有薩姆、塞夫、王大力、普里、于國詩[你冇睇錯,借機幫佢賣下廣告]等等

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2017-7-10 21:16 發表

http://ameblo.jp/nests01/entry-11325728603.html

成篇野我都睇唔到日媒話咩應該取消, 你個句翻譯透過邊到理解出黎?
定係你都無睇過原文, 單純睇個句翻譯就算?
師兄如能將全篇日文原文翻譯,便可供各方乒友參詳。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2017-7-10 23:17 發表

師兄如能將全篇日文原文翻譯,便可供各方乒友參詳。
文章(圖片) 係你引用, 我以為你已經理解原文左先
全文翻譯就唔好啦,篇野的確係 "分析了乒乓球項目被奧運會取消的可能性"
作者引用左某位乒乓界人士(無講名,2打6或者知名人士都得)講,
「卓球ゾ五輪クんザスゑ、世界大会ソナシモジゎ『中国選手権』ソ様相メ呈ウサゆペ。アホメ問題視エペIOC(国際レэ⑦зЧヱ委員会)ゎ2020年大会以降ろヘ卓球メ五輪種目ろヘ外エアシパ検討ウ始バギシゆマホペ。日本ソ卓球ямюゎ中国ズ近ゴゆギシアボザ、五輪ろヘ競技ゎスゑスホタфФюゾ取ホスゆ」
唔止奧運,其他世界大賽都幾乎好似中國內部賽現象, 有傳IOC(International Olympic Committee) 開始檢討係咪要係2020之後踢乒乓球出奧運. 即使日本既乒乓球水平同中國有所接近, 如果乒乓球被踢出奧運都拎唔到牌.
另外論據用左外國(Sweden 同Denmark)應付中國乒團策略係"放棄",放棄對自己國家選手投入 ,表示咁會加速IOC(International Olympic Committee) 踢乒乓球出奧運
因為棒球同疊球都係歐洲人無咩表現被踢出奧運(2012新聞, 呢2個項目2020回歸), 作者表示乒乓球有可能同棒球,疊球遭遇同樣命運

整篇文章我睇唔到咩"提議在奧運取消乒乓球項目" 同 "應該取消",
當然如果我理解或譯錯左文章意思, 歡迎賜教

發新話題