33 12
發新話題

爆 <塗狂飆> 技巧

爆 <塗狂飆> 技巧

很多球友問如何塗狂飆?

使用紅雙喜膠水及海上明月膨脹劑

1. 塗上一層紅雙喜膠水, 待膠水乾透
2. 塗上第二層紅雙喜膠水, 待膠水乾透
3. 塗上第三層紅雙喜膠水, 待膠水乾透
4. 塗上一層紅雙喜膠水在球板上
5. 塗上一層海上明月, 待7小時
6. 直接將狂飆貼上球板

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

會否超標

這樣海綿會否過厚超標不能打比賽呢?

這球友問的問題很好

用膨脹劑的時候, 只塗膠的3/4上部位

這是塗狂飊的袐密

但膠面不會唔平嗎?請問唔上膠水的1/4是指膠的邊邊嗎?謝謝

多謝分享,如果開一堂<塗狂飆> 技巧班,有問有答有示範,可以會有好多觀眾參加
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 Topspin 於 2017/6/27 09:19 發表
這球友問的問題很好

用膨脹劑的時候, 只塗膠的3/4上部位

這是塗狂飊的袐密
之後係唔係要貼護邊遮一遮?

引用:
原帖由 朱世赫 於 2017-6-27 10:56 發表
ABS球仲可以狂飆
Why not
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

我試過這樣貼法,膠水層重量已經4GRAMS了,到最後放棄了

不會不平...

1/4部位是接近拍的位置

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-6-27 12:26 發表
我試過這樣貼法,膠水層重量已經4GRAMS了,到最後放棄了
不會吧

大媽膠水本身都傑傑地wor,搽4 jum?。。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2017-6-27 12:39 發表
大媽膠水本身都傑傑地wor,搽4 jum?。。。。
重到咩咁, 擺速唔方便
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

可以拍片做示範嗎?感謝

典馳/海夫膠水效果會好D?
紅雙喜個人覺得又死硬又重

引用:
原帖由 Suki 於 2017-6-27 11:16 發表

論壇公開講⋯⋯3/4,即是叫乒總裁判組做嘢啫,而家做唔到,不代表有心做,做唔到!
3/4 ITTF 都已一早知啦,國際乒聯裁判組都係做唔到嘢...

引用:
原帖由 henrytam 於 2017-6-27 13:28 發表
典馳/海夫膠水效果會好D?
紅雙喜個人覺得又死硬又重
可以試試

我們旋風用過紅雙喜, 很ok

紅雙喜會否難除膠?

塗一次明月便可以?是否要塗多一,兩次才會好些呢?

一直用nittaku和falco
DHS Stiga Yasaka Tibhar Andro Joola Xiom Tsp Victas 729 Sanwei QQ and Wechat : 1044120794

引用:
原帖由 gattfry 於 2017-6-27 15:56 發表
紅雙喜會否難除膠?
不會難

33 12
發新話題