發新話題

國乒大地震公開賽集體棄權

真係好震憾,連我們都知道中國乒協是撼不動,在大動當官的會不明白嗎?有什麼要把自己前途拿出去?真是雞蛋與高牆。

係雞蛋同高牆的對抗,我從來都係企係雞強個面。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-6-24 09:50 發表

素來都是不可能和最高領導層搞對抗,今次有仿參與的球員肯定會有秋後算帳,反正國乒有大量年青後備球員,好快會有全新一批的球員亮相了。今次唔見女子隊員參與,可見劉國樑的影響力只限男子隊,派系不同。
所以先至係有勇氣,平心而論,現在國家男隊既輝煌成績,係馬文革低潮之後,真係由蔡振華一手打做出來,現在又唔係無成績,係既話,抵死。
又用英超為例,如果費爵爺,無端端被懂事會搞走,你認為佢班愛徒會點?

識打乒乓球的,好像沒有人不撐球員呢次事件。

引用:
原帖由 kindama1201 於 2017-6-24 20:21 發表
不管什麼原因罷打都是不可取的。做為一個國家運動員,代表著國家出戰,背負著國家的名譽,如果罷打,就是棄國家的名譽不顧,這是不值得尊敬的。以我所知,國家運動員入隊時應該有章程有宣誓,第一條就是:國家榮譽高 ...
你呢個看法太片面,首先,國乒數十年來,是第一次罷打,片面就把罷打和愛國與否,不如看看為什麼球員,教練要把自己前途賭上,去撼這個高牆。

遠有何智麗,近有羽毛球王晨,得罪當權當局,從來沒有好結果,但球員教練仍選擇去冒永不超生的險,我覺得片面就講這批人都錯,都不愛國,是否片面了?有其他選擇,還會冒這永不翻生的險嗎?

最後,我想可能會引爭論,但。。。。唔好什麼都掛上你愛不愛國,有沒有損害國家,好不好?近年,發生什麼事情,都首先驅分,這是不是愛國,出走,不愛國,批評政府,又不愛國,那國家究竟是用來做什麼,如果國家既體制,不是要個體的幸福,那要國家呢個體制有什麼用?

引用:
原帖由 Goodluck 於 2017-6-25 09:13 發表
沒有國家的全方位培養,也不會成就他們的輝煌,第一次罷打和第十次罷打都是罷打,都是既定的事實⋯⋯
他們走出去是掛著國旗的,是代表著祖國的,所以,他們的行為就是有損國家形象
如果你呢個講法講得通,咁馬文革個批,當年又拿唔到成績?國足唔係國家培養,那又為什麼沒成績?不能一句國家培養,就抹殺了球員及教練個人努力及能力,國乒才會有好成績。

下下都講國家培養,就否定個人感受,對不起國家,那大學生個個都國家培養,唔通個個都為國家命令,為命是從先對?

運動員打公開賽,既為國家,又為自己榮譽,佢第一次罷打和第十次緊你完完全全全路同,如果係第十次,即係成為他們抗爭其中一個打反,例如,救生員集體請假,唯一一次,代表他們已經再無辦法,只能通過這方法,賭上自己前途,為自己自來不公義而發聲。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2017-6-25 09:18 發表
有損國家形像的是體育總局
完全同意。

罷打同罷工好相似,咁係唔係一定罷左,就係錯?我認為唔係。如果有人罷工,重點唔係罷工,而係點解要罷工吧。

好多人話好多方法撐劉胖,咁我想問,例如係咩野?國乒罷打,我支持呀。

一個人係意義氣之爭,一隊人都係義氣之爭?那一國既人呢。。。。?歷史叫。。。五四運動。

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-6-25 12:26 發表

來自何處的威脅?
係架,李波都話無威脅。。。大陸咁安全。。。哈哈哈

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:04 發表
何智麗事件和三子在體育精神上完全兩極,何智麗是拒絕打假球而同國乒反面,是維護體育精神的最高表現,而三子恰恰相反是破壞體育精神不尊重對手同觀眾下以不參賽來作出政治表態,不值得欣賞吧。
我想問,點解係違返體育精神?首先,佢無假打,專登输,第二,佢行駛棄權權利,第三,佢真係講左點解棄權既真正原因,你可以唔同意佢行為,但同體育精神有咩關系?

唔尊重觀眾?你係唔係講體育總局?馬龍棄權後,觀眾反應係。。。大叫劉國樑。。。。

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:44 發表
體育同政治應該是分開的,臨陣退卻,半途而廢都不是運動員的精神吧 . 就我個人來說作為許昕粉絲既我實為矛盾,雖然我很欣賞他球技同活力,但亦不能接受他這次退賽決定,現場觀眾並不代表所有乒乓球愛好者的意見的,我 ...
呢次又關政治咩事?呢次係外行領導內行,對乒乓球教練和運動員專業的不尊重的問題。

我想問,你同唔同意工人有罷工的權利?如果你同意,那是否運動員就不可以有罷工的權利?罷工就是半途而廢?

當一個機構有人罷工,重點應該放係點解佢地要罷工吧?

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:44 發表
體育同政治應該是分開的,臨陣退卻,半途而廢都不是運動員的精神吧 . 就我個人來說作為許昕粉絲既我實為矛盾,雖然我很欣賞他球技同活力,但亦不能接受他這次退賽決定,現場觀眾並不代表所有乒乓球愛好者的意見的,我 ...
題外話,教練權威性,唔止中國,其實全世界都係咁。亞洲仲明顯,英超。。。費sir飛鞋。。。碧咸都乃野。

其實, 以陰謀論去睇, 呢件罷打事件發生後, 其實官方態度都幾罕有, 微博, 微信, 大眾討論, 對國乒罷打同情既文章, 居然無比人封貼, 官媒亦無殺氣騰騰咁話呢國乒對唔住國家之類........, 其實以對抗體制去講, 官方其實算幾客氣, 只係用意氣之爭.

而矛頭直指空降既苟總, 呢次國乒事件, 可能最終是.....影響左某一些人既士途作為結尾.

看似重罰,但。。。。。。。

重點一句,留隊半年觀察。。。。,但國乒小小事,都踢返落省隊,劉詩文,以前楊影,呢個係最少個啦,現在咁大件事,都係留隊觀察。。。。。

以佢地打乒超既薪水,十萬元,唔算係咩野啦。其實,以前邊有罰過前。

一個月去海軍陸戰隊,即係練體能啦,其實佢地好幾個係八一隊架。。。,即解放軍,仲有扶貧,咁去山區做下show...型像工程。

的個人覺得,輕判,但給足領導下台階了。。。,但總局領導既士途就應該。。。。。。

咁多球員,教練,仲有連足球球迷都咁力撐,劉月半可以死而無撼了。 乒乓球歷史上咁受愛戴的球員,教練。前無古人,我想亦幾難後有來者了。。。。

發新話題