發新話題

國乒大地震公開賽集體棄權

一個人係意義氣之爭,一隊人都係義氣之爭?那一國既人呢。。。。?歷史叫。。。五四運動。

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-6-25 12:26 發表

來自何處的威脅?
係架,李波都話無威脅。。。大陸咁安全。。。哈哈哈

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-6-25 12:26 發表

來自何處的威脅?
呢個要自已用腦,別人答的你未必滿意。

其實,點解一次罷賽就等同不愛國?

其實,點解呢一次罷賽唔可以等同愛國呢?

如果只有附和聲音先等同愛國,其實係咪都有問題?
好多好多好多歷史,反對聲音既出現,都係源於愛國。

今次罷賽,可能是一種反抗,需要知道原因。
我覺得,罷賽的人,都熱愛乒乓。都熱愛祖國。
選擇呢個模式,給我的感覺,真係已經到了燃眉之急,情非得已。
要押上自己名譽前程既做法,點會單單一個不愛國為理由!?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2017-6-25 18:18 發表
其實,點解一次罷賽就等同不愛國?

其實,點解呢一次罷賽唔可以等同愛國呢?

如果只有附和聲音先等同愛國,其實係咪都有問題?
好多好多好多歷史,反對聲音既出現,都係源於愛國。

今次罷賽,可能是一種反 ...

回復 58# 的帖子

何智麗事件和三子在體育精神上完全兩極,何智麗是拒絕打假球而同國乒反面,是維護體育精神的最高表現,而三子恰恰相反是破壞體育精神不尊重對手同觀眾下以不參賽來作出政治表態,不值得欣賞吧。

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:04 發表
何智麗事件和三子在體育精神上完全兩極,何智麗是拒絕打假球而同國乒反面,是維護體育精神的最高表現,而三子恰恰相反是破壞體育精神不尊重對手同觀眾下以不參賽來作出政治表態,不值得欣賞吧。
我想問,點解係違返體育精神?首先,佢無假打,專登输,第二,佢行駛棄權權利,第三,佢真係講左點解棄權既真正原因,你可以唔同意佢行為,但同體育精神有咩關系?

唔尊重觀眾?你係唔係講體育總局?馬龍棄權後,觀眾反應係。。。大叫劉國樑。。。。

回復 80# 的帖子

體育同政治應該是分開的,臨陣退卻,半途而廢都不是運動員的精神吧 . 就我個人來說作為許昕粉絲既我實為矛盾,雖然我很欣賞他球技同活力,但亦不能接受他這次退賽決定,現場觀眾並不代表所有乒乓球愛好者的意見的,我是其中一個不欣賞劉總的球迷(自看過劉國樑食宵夜後打 郝帥視頻)

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:44 發表
體育同政治應該是分開的,臨陣退卻,半途而廢都不是運動員的精神吧 . 就我個人來說作為許昕粉絲既我實為矛盾,雖然我很欣賞他球技同活力,但亦不能接受他這次退賽決定,現場觀眾並不代表所有乒乓球愛好者的意見的,我 ...
呢次又關政治咩事?呢次係外行領導內行,對乒乓球教練和運動員專業的不尊重的問題。

我想問,你同唔同意工人有罷工的權利?如果你同意,那是否運動員就不可以有罷工的權利?罷工就是半途而廢?

當一個機構有人罷工,重點應該放係點解佢地要罷工吧?

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:44 發表
體育同政治應該是分開的,臨陣退卻,半途而廢都不是運動員的精神吧 . 就我個人來說作為許昕粉絲既我實為矛盾,雖然我很欣賞他球技同活力,但亦不能接受他這次退賽決定,現場觀眾並不代表所有乒乓球愛好者的意見的,我 ...
題外話,教練權威性,唔止中國,其實全世界都係咁。亞洲仲明顯,英超。。。費sir飛鞋。。。碧咸都乃野。

引用:
原帖由 nixonwin 於 2017-6-25 19:04 發表
三子不尊重現場觀眾?為何全場觀眾同聲高呼劉國樑,請問別人不尊重你,你會否高呼支持口號?

引用:
原帖由 kindama1201 於 2017-6-24 20:21 發表
不管什麼原因罷打都是不可取的。做為一個國家運動員,代表著國家出戰,背負著國家的名譽,如果罷打,就是棄國家的名譽不顧,這是不值得尊敬的。以我所知,國家運動員入隊時應該有章程有宣誓,第一條就是:國家榮譽高 ...
算把啦....!呢d大陸國用語,
嘢嘢都家前,國后...係呢個國家人命有價值咩!!!

都係打份工/搵食者!唔妥d老闆,唔順超咪唔返工囉,
有利用價值咪有得針咪唔炒你,冇用的做得出都預你炒!
各取所須!!!

其實關國家隊乜事,現在打巡迴賽呀,關國家的名譽乜事;其實公開賽一向乜人都打得,你住個到個 ittf 屬會幫你報名就得,跟本係中國自已封閉誤導

希望呢件事情可以得到有關方面正面處理,不過在情在理国家運動員咁樣唔打,相信處分是在所難免
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2017-6-26 12:09 發表
希望呢件事情可以得到有關方面正面處理,不過在情在理国家運動員咁樣唔打,相信處分是在所難免
其實都無國際賽打,我估禁賽三個月當放暑假;問題係會唔會借小傷小敗,放歸省隊

展昭聲援國乒棄賽將士:集體拿前途賭一個公平公正綜合討論2017-06-25 00:0714

http://www.pingpangwang.com/foru ... ge%3D1&mobile=2

網易體育6月24日報導:

北京時間6月23日晚間,2017國際乒聯世界巡迴賽中國公開賽上,中國乒乓球男隊的2名教練員秦志戩、馬琳,3名運動員馬龍、樊振東和許昕棄賽的消息引起各方關注。今天,以飾演《包青天》中展昭這一角色而走紅的何家勁在社交平台發文聲援國乒將士。

何家勁寫道:“世界第一的馬龍賭上了他的現在;世界第二的樊振東賭上了他的未來;世界第三的許昕賭上了他重拾的好狀態。集體拿前途賭一個公平公正。”

“大聖,此去欲何? ”

“ 踏南天,碎凌霄”

“若一去不回…… ”

“便一去不回!”

其實, 以陰謀論去睇, 呢件罷打事件發生後, 其實官方態度都幾罕有, 微博, 微信, 大眾討論, 對國乒罷打同情既文章, 居然無比人封貼, 官媒亦無殺氣騰騰咁話呢國乒對唔住國家之類........, 其實以對抗體制去講, 官方其實算幾客氣, 只係用意氣之爭.

而矛頭直指空降既苟總, 呢次國乒事件, 可能最終是.....影響左某一些人既士途作為結尾.

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-6-27 18:05 發表
其實, 以陰謀論去睇, 呢件罷打事件發生後, 其實官方態度都幾罕有, 微博, 微信, 大眾討論, 對國乒罷打同情既文章, 居然無比人封貼, 官媒亦無殺氣騰騰咁話呢國乒對唔住國家之類........, 其實以對抗體制去講, 官方其實 ...
封過一陣,又解封。單野估靈精怪,可能唔只體局層面

【关于对罢赛队员和教练严重违反赛纪的处理决定】
   2017年6月23日晚,中国乒乓球男队教练和队员在成都乒乓球公开赛比赛过程中,出现了严重的罢赛事件,在国内外舆论上引起了极大的反响,其情节是严重的,影响是恶劣的,在60余年来中国乒乓球队的历史上也是没有的。本着治病救人,教育全队的原则,经报中心、总局领导批准,现将处理意见报告如下:
一、罢赛队员和教练在新华社和中央电视台等全国媒体,以书面的形式向全体国人、球迷道歉认错,并向国际乒联、亚乒联盟上交书面检查。
  二、扣罚罢赛队员和教练每人10万元。在全队进行深入教育,树立运动员的祖国培养意识,加强全队的遵纪守法意识。
  三、给予罢赛队员和教练留队查看半年的处分。处理期间,将安排他们到海军陆战队接受军训一月,学习解放军铁的纪律和过硬作风;并下放到总局扶贫点一月,参加劳动,体验生活,以观后效。   

中国乒乓球队
                           2017年6月26日

日本要多謝茍官

發新話題