發新話題

[長膠] Spinpips -> Moristo SP 1.8 -> Super Spinpips 2.0

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

Spinpips -> Moristo SP 1.8 -> Super Spinpips 2.0

冇打廿年,近排打番。以前係用Winning 4+單面Spinpips,要橫打時就反轉塊板&,塊板仲喺度,膠唔用得啦,同埋依家用晒大波所以砌咗塊新板。塊新板Stiga Clipper wood,正手用Moristo SP 1.8,背面用Spectol 21。兩面生膠,唔知係未適應定個人問題(好大機會係主因),打咗幾次波都感覺麻麻,所以換塊Super Spinpips,希望打得好D.

宜家abs 40+,要用半生熟,或用spinpips red.

回復 2# 的帖子

其實塊Moristo SP都係打咗幾次,Super Spinpips仲未黏,所以打住先,再買好似有D敗家。

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2017-6-18 20:07 發表
冇打廿年,近排打番。以前係用Winning 4+單面Spinpips,要橫打時就反轉塊板&,塊板仲喺度,膠唔用得啦,同埋依家用晒大波所以砌咗塊新板。塊新板Stiga Clipper wood,正手用Moristo SP 1.8,背面用Spect ...
有冇試過用Spectol Red / Beautry
好似都幾好打
當我掌握好乒乓球基本功,便會捲土重來與大家一齊吹水!!!

我試過用Clipper wood打生膠,覺得力量同速度都不足

Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

現在打新球好像用碳板好些

用spinpips red,好快但難控一點

驚個人頂唔順

回復 4# 的帖子

太多牌子同款式,自己又outdate晒,唔敢亂咁試,所以想用番比較熟悉

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2017-7-1 19:50 發表
太多牌子同款式,自己又outdate晒,唔敢亂咁試,所以想用番比較熟悉
有幾多呀  來來去去都係那幾個牌子正,生膠架la 會多得過反貼?
你可以多d透過參加HKTTF不同計分球局,見(認)識一下多些喜歡用生,正膠的球友,請教下人地意見,
或者人地到時肯借他塊板比你試打幾板呢(通常長期使用生,正膠的球友平時也會有用開不同生,正膠)
你便可以在不亂試的情況之下,省卻很多時間,資源………………lor

回復 10# 的帖子

我有選擇困難症,多過1個對我嚟講就叫多架啦 ! 唔好見怪

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2017-7-1 20:30 發表
我有選擇困難症,多過1個對我嚟講就叫多架啦 ! 唔好見怪
OK 人人不同嘅
明白
其實而家d生(正)膠,打球性能差別好似不算是太大(只屬個人觀感)
所以在你所講,你處於剛重拾球拍的現階段,是否應該先集中練好技術,才注重用哪一塊膠呢?

回復 12# 的帖子

呢方面絕對係,所以希望用番熟悉

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2017-7-1 20:52 發表
呢方面絕對係,所以希望用番熟悉
有時候,係需要投放少少時間,資源去同塊膠磨合,
人人手感,技術級數都不同,可能人地控制不到,你卻覺得很合用,
所以最好還是可以在與對方掃球時,借來打幾板,你便自然心中有數!
有d球友好人到,肯借比你打一舖
點都好la,努力吧!祝你成功!!!

回復 14# 的帖子

Thx

發新話題