50 123
發新話題

[是非] 父親應否看子女比賽?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

父親應否看子女比賽?

一個唔會有標準答案的問題, 但係大家可以各抒己見分享觀點

在港青教練標準父母最好遠離子女, 遠離比賽讓子女獨立成長

在有些父母眼中要跟子女一起見証冠軍一齊接受失敗, 無論勝利或落敗 都陪伴子女身邊 沿途有你
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

問子女想唔想就是了

一次都冇睇過,冇咁多錢呀。

要問子女想唔想?我做仔就唔想父母捧場,父母捧場一方面可以是動力,也可以是壓力,贏波就話姐,嚟父母面前輸波會好燶

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-6-17 14:22 發表
問子女想唔想就是了
Agree!
問返參賽者的意願是最適當

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 17-6-2017 14:59 發表

Agree!
問返參賽者的意願是最適當
或許真的應該事先徵詢參賽者的意願會比較好一些

父母也應尊重子女意願,睇唔睇子女都應有選擇權

無論學音樂,舞蹈,繪畫。。。
父母都應該隨著子女的成長而慢慢"放手"。。。
獨立是成長的必要原素及過程

如果父親只想睇子女赢波丶不赢不開心就無為去了.
平時比賽赢時陪仔女開心丶輸時得到正面鼓勵,不要見子女一輸就黑面,比賽只是人生學習一個過程,有起也有跌,無永遠成功丶也無永遠失敗,陪仔女快樂享受每一種過程吧!
祝願大家父親節快樂

Alpha

不看算了

引用:
原帖由 mankit 於 2017-6-17 14:27 發表
一次都冇睇過,冇咁多錢呀。
我仔仔在歌街比賽
你囡囡在世界舞台
香港乒乓網

近年我比較少看
雖然佢無咩所謂
不過是時候放手
讓他獨立成長
香港乒乓網

兩家都有壓力

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

想睇就睇

貓兄:
要小朋友成長,飛得更高更遠,必須學會放手。
不論在樓下的石

不論在樓下的石

我覺得要去看子女比賽 , 因為無論勝負都係支持同鼓勵
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

所謂「放手」,等如「容忍犯錯」。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 mankit 於 2017-6-17 22:29 發表
不論在樓下的石
儘量別打香港字
香港乒乓網

50 123
發新話題