55 123
發新話題

[橫打] 直板技術突破點

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

直板技術突破點

大家覺得直板有冇咩突破點?可以令直板更好在乒乓球壇發展?

我個人覺得直板正手同橫板各有千秋,問題在於反手,直板橫打而

家一般只回到正斜線,反手如果可以好似橫板咁反手可以回直線同

反斜線全 木台 咁就更好,另外出球質量方面直板橫打反手都比較

低,如果專業方面可以研究到提升質量同反手落點多變d,應該會更好但王皓反手直線都唔係咁好,所以將來專業研究可能會從呢d方面入手

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

橫打固然保充了全面性,
但傳統的直板特點更加要牢固掌握。。
傳統曰直的"正面"反手威力非同小可。。可以借鑒
固有的,由莊則棟起,經歷陳龍燦,江嘉良,劉國樑,馬琳,王皓到現在,
應整合成一套完整的直板戰略思維,戰術配套,技術應用。。

我會覺得唔好全橫打,反手應該要有返推擋。

日直正手同中直正手唔同,好難借鑒 ,个"正面"反手角度细,性价比好低
中直个突破位就係要做到台内直板橫打拧は死角,

引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-6-13 13:07 發表
橫打固然保充了全面性,
但傳統的直板特點更加要牢固掌握。。
傳統曰直的"正面"反手威力非同小可。。可以借鑒
固有的,由莊則棟起,經歷陳龍燦,江嘉打2良,劉國樑,馬琳扣,王17皓到現在,
應整合成一套完整的直板戰略 ...
你所指的是Backhand嗎
不是一向都應該有齊推擋,Backhand,橫打,擰拉嗎?

回復 5# 的帖子

我玩直板反手係全橫打,我個人打法如果有推擋,有時會思考要用推擋定橫打而反應慢左或者直頭出錯板型而打失,當然呢個係我個人打法技術問題
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-6-13 13:38 發表

你所指的是Backhand嗎
不是一向都應該有齊推擋,Backhand,橫打,擰拉嗎?
是,正是backhand, eg. 劉南奎,金澤珠等
非常同意師兄見解:推擋,短搓,backhand, 橫打擰拉應作整體性整合:
生理結構上,發力,還原等作重新整合;

https://www.youtube.com/watch?v=oXIVal0me-c

來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打

Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

直板最型

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-6-13 16:44 發表
來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打
推擋我會選蔣鵬龍,正手還是馬琳好
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2017-6-13 20:21 發表

推擋我會選蔣鵬龍,正手還是馬琳好
正手我會揀柳承敏,既爆且型。

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-6-13 16:44 發表
來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打
https://www.youtube.com/watch?v=eFmQOCC1d5o

引用:
原帖由 TS2010 於 2017-6-13 21:29 發表

正手我會揀柳承敏,既爆且型。
柳承敏係見過中直板正手最爆同步法最快既.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

回復 6# 的帖子

我个时打中直又系想横打同推挡,教练话比赛个时,你边有时间比你谂用乜

我水波. 直板亦唔用嚟打比分. 即管講兩句.
我原則上防守既時候用正面, 擋(包括頂大板)搓同閘. 進攻用橫打, 包括撥擰拉打.
亦都睇用邊塊板. 上面係用YEO. 用CL(反面貼生膠)既話反手推擋會多啲.    但係落重板(多數台內)都係橫打.
我覺得比較大既問是係身體位置同走位. 擺啱位走啱位隻手就比較容易做好.
我諗專業球員係有得練既.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

係人都知要新的技術,問題係諗唔到呀嗎。

咁除咗現有的技術外兄諗到其他新技術嗎?

這點王皓已經做得很好好,唔算係新技術。要諗到一啲直板做到而橫板做唔到或者橫板較難做得到的技術先有效

直板持板手正手比横板更靈活,所以正手挑打可在互相擺短時先挑打对手任何位置,再準備一手許昕式正手爆衝。

直板反手擰,開波都手腕比横板角度大。如果有一位有王皓反手,許昕正手,馬龍衔接,小胖力量,赢硬啦。

以上發白日夢,噴下口水。

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

直板握法反手横打防守本身是硬傷,可以的話從拍约設計着手

55 123
發新話題