發新話題

南華降班后有感而發! 香港足球想成功,方法只有一個

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

南華降班后有感而發! 香港足球想成功,方法只有一個

就係加入內地中超,香港只擁有兩支頂級球隊,效法外國一個市內有兩隊,而且在不受港足升降制度影響,可集中資源同資金去提升質素,其他中超隊伍可作客香港帶動球市興旺,其餘的球隊可繼續在港踢甲組,但出色的球員可升往那兩支代表香港的球隊,可以激勵球員往上的心態同發掘新星,而對港隊來説,大部份核心也來自那兩隊球隊,夾慣夾熟,所以想要香港足球改變此乃差不多唯一方法,當然從政府同足總的做事方式,機會確不會大!

本地市場太細,而且班主投放資金後回報亦不高,倒不如精英制好過

本帖最近評分記錄

早提出,內地唔俾

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-6-13 03:13 發表
早提出,內地唔俾
why  why

咁唔得真係冇計,也不明原因,怕影响國足隊?

兩個唔同足協,又有亞冠資格,外援名額啲野都好難計

引用:
原帖由 henrytam 於 2017-6-13 03:58 發表
兩個唔同足協,又有亞冠資格,外援名額啲野都好難計
咁又係,到時呀冠唔知當你中國定香港好

近年來港人好似迷乒多過迷足
<-->
.

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-6-13 02:15 發表
就係加入內地中超,香港只擁有兩支頂級球隊,效法外國一個市內有兩隊,而且在不受港足升降制度影響,可集中資源同資金去提升質素,其他中超隊伍可作客香港帶動球市興旺,其餘的球隊可繼續在港踢甲組,但出色的球員可 ...
入籍兵?

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-6-13 11:15 發表
近年來港人好似迷乒多過迷足
無可能

比多d錢,小學生可以打乒乒打到老手轉轉轉;但足球唔得,比左幾多錢都矮成個頭,波皮都掂唔到呀。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-6-13 20:41 發表
比多d錢,小學生可以打乒乒打到老手轉轉轉;但足球唔得,比左幾多錢都矮成個頭,波皮都掂唔到呀。
美斯

總之小弟覺得只係中港兩邊政府搞唔搞同配唔配合,始终足球在香港唔係最急砌改善的問题,就算搞得成可能在中甲己經好大競爭,更何况要上中超,而香港地位特殊也是一個問題

發新話題