發新話題

講下波爾

講下波爾

波爾算係近年, 中國隊最尊敬既對手, 我講唔係技術, 而係球品.

唔計今次對馬龍,

在12年前上海第48屆世乒賽上, 波爾與劉國正的第七局決勝局打到了13:12, 再勝一球就能淘汰中國選手劉國正。

此時劉國正一個回球出界!大家都認為波爾勝出, 連劉國正自己都準備棄拍認輸。

但是波兒卻優雅地示意:這是一個擦邊球, 應該劉國正得分!

中國隊教練後來都講, 其實比佢自己, 都唔知有無咁既風度做呢件事. 全世界都看不到, 只有自己看到. 那你怎樣呢? 呢個大賽之後,我記得中國把一定要把看到的擦邊之類,報給裁判,仲成為中國隊規條.

老實講, 我自己都未必做得到......,可能會同自己講,自己眼花...

其實,如果有玩高球,係高爾夫球,對呢個球品係非常重視, 因為高爾夫比賽,好多時都係自己報桿數,無評判會跟著你,特別係不出名既球手,所以一開始,就對球員講得好清楚,呢個係紳士運動, 如果被發現在有不紳士行為,就不單是判輸咁簡單了.

足球, 其實近年都對球品要求越來越高了, 當年上帝之手, 現在很難再發生了, 英超, 雲格試過因為球員不紳士行為(不是犯規行為),勝出之後,勝方要求重賽,而英足總亦接受.
本帖最近評分記錄

講紳士風度,第一時間想起梁靖昆vs松平健太,裁判一舉手判佢得分,佢用極速跟裁判握手,然後走人。始终在國内機會難得,每一場勝負都很重要,㸃講紳士精神,圑體賽更不用多說!

品格

作為人的一項首要準則

波爾 有 球品,球技,靚仔 三贏
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

總之佢NICE喇
<-->
.

呢d係西方的普世價值,只可說在口裹.

隔離國係社會主義核心價值觀---
唔理白貓黑貓贏到的就係好貓!!!

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-6-9 11:01 發表
波爾算係近年, 中國隊最尊敬既對手, 我講唔係技術, 而係球品.
...
波爾與劉國正的第七局決勝局打到了13:12, 再勝一球就能淘汰中國選手劉國正。  ...
應該係 12:11 時 劉國正回了個刷邊球。當時劉國正同Boll接近同時指個波刷邊 (差0.1 sec)。(當時因不是只有boll睇到, 所以不能以這例子強說他係有球球品,但肯定佢當時係誠實的球員 。)
Reference: time 21:20

輸波唔輸品

回復 4# 的帖子

發新話題