27 12
發新話題

一局球賽統計數據如何解讀呢?

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-6-6 10:37 發表

Tom hing you also play tennis?
我冇. 中學時同班有個同學打網球打到喺香港浮晒頭, 所以有留意下.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/6/7 13:51 發表
張本智和對許盺為何球速有咁大分別呢?
呢個就係成年人青年人既分別

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017/6/7 14:05 發表

另一方便,你開短波正手,對方回短,你插長反手位,佢反手拉起,你擋出檯,算unforced error定winner
當 forced error

引用:
原帖由 TomLai 於 2017/6/6 10:31 發表
有有師兄可以講下Fever curve係咩嘢?我唔知.
Fever curve 似係醫學術語,直譯叫發燒曲線

比分過程既一種記錄方法,只見過印度用

亞錦賽 2009 每局之後都會出現

日本會用另一種方法,感覺更加適合16:9模式,如下:
1 23  4 567  8  9 10  11  1213
 1  23 4   56 78 9  10  11

我覺得service speed 都有哟用,average shot speed 實在係無聊

所有數據代表左 PlayerA vs PlayerB 的取勝方法,如果加上落點位的分部圖,就可以知道晒對手的短處。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 slavfung 於 2017/6/7 16:31 發表
我覺得service speed 都有哟用,average shot speed 實在係無聊
平均球速都有參考價值,以呢場為例,第二局許昕均速要高過張本,但係最後輸左,某程度上說明乒乓球目前重未發展[退化]到只靠大力就掂

27 12
發新話題