發新話題

[球板討論] 直板沒有出頭天?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-6-5 22:59 發表
關咩器材同直板事,係實力同態問題

一線球員咁上下水準就睇態睇運啦,許昕以前夠世界第一唔通又係橫板問題

樊個塊係人妖板來,器材呢d野係講手感。重點係帶出技術的質量,冇技術比咩都死啦

你可以話許昕轉新 ...
世界第一 ,大陸想張繼料排世界第一都得。許生橫打遠檯弱,同同級球員打真係唔掂;你話本身技術唔到位都得

許昕嘅問題一直都係技術嘅問題,佢打法以旋轉為主,再加上以正手為主要得分手段,橫打又唔係用得多,所以差唔多係打單面,以佢嘅腳法去追波正手拉,如果佢反手位再唔多用橫打,成日側身,被人打返正手位的話點都死
本帖最近評分記錄
  • KKFan +3 贊同 2017-6-6 11:17
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2017-6-5 23:50 發表
許昕嘅問題一直都係技術嘅問題,佢打法以旋轉為主,再加上以正手為主要得分手段,橫打又唔係用得多,所以差唔多係打單面,以佢嘅腳法去追波正手拉,如果佢反手位再唔多用橫打,成日側身,被人打返 ...
問題系许以前可用旋轉克制到对方,现在个波は甘转,变返斗基本功,真系好易比人打到正手;

同全面性最高既比咁冇得比。佢係排過世界第一就係世界第一,都唔關咩板事係有冇反手

轉新波佢一側身完正手位一大空位,個波又冇咁轉自然缺點更大。如果正反手拉波比列唔好咁極端都可以打多幾分

未轉新波就算其他兩邊打法打佢都未必贏硬。

引用:
原帖由 thinking 於 2017-6-5 23:03 發表
現在樊振東枝板一定係stiga Vps, 因最近一次在深圳體育館近距離見到沒有炭層純木板
及觀看德國比賽有一近鏡頭影到是vps,冇炭層的⋯
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

國家隊主力都係用市場版

引用:
原帖由 henrytam 於 2017-6-6 01:40 發表
國家隊主力都係用市場版
國家隊主力系马生、张生、许生呀

直板唔會沒有出頭天,只不過現時大多數人學打波都係用橫板多。如果國家隊訓練多一兩個直板主力出來,自然會有人留意同對直板打法有興趣。講返許昕,佢遇到馬龍之前已擊敗左好多橫板選手,即係話直板打法唔係差,只不過馬龍太強。

其實係許昕反手唔夠全面,同埋打得好直板選手要有腦,劉國樑、馬琳呀都係腦筋靈活的球員,像許昕一樣單靠正手,打鬼咩,何況許昕開始有啲波已經走唔切,特別係正手位拉完再去反手位用正手沖走唔切要過渡一板就輸一分啦。

樊轉左會啦........
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

同埋許昕冇技術特點,佢只係死拉爛拉但又做唔到柳承敏/金澤洙的力量。直板同橫板要抗衡一定要培訓一個有特點而正反手像馬琳+王皓一樣。

現代打法要正反手都好才有優勢! 以前的馬龍反手相對弱好多! 初期對樊振東也被其反手開路打法壓制得好難打! 情況似以前輸比王哠一様!
近幾年馬龍加強了反手及配合正手反撃! 技戰術接近完美!

现代乒乓球兩面是最基本要求,分别在於直板反手由防转攻這個環節比横板差很多,

基本無解:所以許昕多在接搶方面下苦功,因形成相持绝對不利

引用:
原帖由 mmfc821 於 2017-6-6 09:27 發表
直板唔會沒有出頭天, ...
唔可以甘计,你唔同同级比,好难比;好简单,黄生输比许生,甘系咪就话直板两面差过直板倾重一面

范振東用緊viscaria, 唔係純木

打直板或橫板怎樣才叫做有出頭天?
應睇番自己有無出過頭? 不是只睇別人出了頭丶就當自己出了頭
人比人丶比死人
如果執著要比?用自己同別人比吧!

都係果句,標题請註明级别比較好,以免出現打街埸嘅威仔同王皓比較

回復 30# 的帖子

馬龍真係用龍五喎

我橫直同時玩

回復 39# 的帖子

我可能同你打過波?幾年前在坪洲我對過一位橫直都會打嘅朋友丶不知是不是你?

發新話題