52 123
發新話題

[球板討論] 直板沒有出頭天?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

直板沒有出頭天?

許昕比4:0 馬龍 最TOP既始終都係橫板 兩面攻

業餘耍樂有什麼出頭天?
玩開心健康什麼板一樣
有什麼高見?
本帖最近評分記錄
  • KKFan +2 贊同 2017-6-6 11:12
  • Kenixting +1 非常贊同 2017-6-5 17:03

~超級榮譽~

打法問題 許昕反手唔得
前三次世乒賽2009, 2011, 2013
ma long都輸wang hao
咁橫板又唔得?
本帖最近評分記錄
  • KKFan +3 贊同 2017-6-6 11:13
  • Kenixting +3 非常贊同 2017-6-5 17:30

世界賽中,過左2020東京奧運會後,世界各地會還有幾多位直板運動員,就可以作為參考。
歌街賽中,過左20點20分東京街晚飯會後,細街角落的體育館還有很多位直板運動員,亦就可以作為參考。
總結就是各有各精彩
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

直板永無番身之日

今日既馬龍正反手六種方式打你~無得玩   睇樊振西~塔克車既打法了~

引用:
原帖由 vickyw288 於 2017-6-5 04:54 PM 發表
許昕比4:0 馬龍 最TOP既始終都係橫板 兩面攻
根本唔關握拍方式事!

許昕贏咗大循環第一名的橫拍林高遠又代表甚麼?

老實講,許昕並没有接好前輩的棒是事實,佢反手橫打唔及王皓,正手唔及馬琳及柳承敏的近台爆衝,在現今兩面攻,要求技術全面的洪流,係失敗了!

真係關握拍問題?其實同實力狀態有無關呢
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

任何打法應該都可以有出頭天!
打波係逐盤逐盤計!
比賽的勝負可以牽涉好多不同東西,相信與某種握拍方式及球拍的本身結構未有太直接關係。

"龍哥,食咩呀?"
"uum 都係快餐咯。你呢老許?"
"今次。。。。同韓國仔一樣,食全餐咯"

ps 其實邊關直板橫板事丫,許昕摞冠軍既時候,唔通全部橫板就無出頭咩。。。。
本帖最近評分記錄
  • KKFan +3 贊同 2017-6-6 11:14
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我覺得輸器材⋯ 你拉4板、對方2板就完結

五夾純木在現今真的不合時宜,許欣與樊振東都是輸器材⋯

只有王皓喺世錦賽先可以克制馬龍...
王晧一退役,馬龍就嬴!

引用:
原帖由 thinking 於 2017-6-5 22:13 發表
五夾純木在現今真的不合時宜,許欣與樊振東都是輸器材⋯
振西果塊係 infinity alc。。。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

真的玩完了

關咩器材同直板事,係實力同態問題

一線球員咁上下水準就睇態睇運啦,許昕以前夠世界第一唔通又係橫板問題

樊個塊係人妖板來,器材呢d野係講手感。重點係帶出技術的質量,冇技術比咩都死啦

你可以話許昕轉新波唔可以太依賴正手,但完全唔關直同橫事
本帖最近評分記錄
  • KKFan +3 贊同 2017-6-6 11:16

現在樊振東枝板一定係stiga Vps, 因最近一次在深圳體育館近距離見到沒有炭層純木板
及觀看德國比賽有一近鏡頭影到是vps,冇炭層的⋯

邏輯錯哂。。。
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

講既都係 轉左新波之後姐

任何一類球拍打法都會有它的優點,都值得尊重。
反而應該要考慮自身條件,性格,偏好,能力…………
是否能配合自己所選用的握拍方法
當我掌握好乒乓球基本功,便會捲土重來與大家一齊吹水!!!

52 123
發新話題