發新話題

[討論] 借球拍試打應有的禮儀 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

[討論] 借球拍試打應有的禮儀 ?

有時波友換左新板新膠想借黎試打下無可厚非
不過有時望住自己塊板比人遭質真係好心痛,但係有陣時真係拒絕唔到
希望成日借人塊板打既人可以將心比心
大家可以講下借塊板比人試打最唔想見到既事

1. 橫板應該用返橫板拎法,有時直板既波友唔明白,比你整花塊反手膠係幾咁痛苦既事

2. 唔好撞到球拍,基本野。

3. 有部分人唔鍾意人亂咁"禁"佢地塊膠

4. 手汗大既人真係自律下

仲有咩大家補充下?

5. 仲有,試打完,唔需要貶低人地塊球拍,個個人手感都唔同

我不會借,除非熟人。

引用:
原帖由 chorong 於 2017--1 1句::59 發表
5. 仲有,試打完,唔需要貶低人地塊球拍,個個人手感都唔同
眨低人地塊球拍已經夠衰格!
情況再差係 : 借比他試打時,死問你塊新拍,兩塊新膠分別買了幾錢?
之後,還比你,到你d friend 來到時,當住在場所有人面前,用自己塊舊拍(他打單面反貼中直),來打贏你,大大聲同所有人講,話你居然花那麼多錢買這套器材,最後更加多一句 :「單面都未打得好!學人打雙面!!」

單面難打WO

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-6-1 19:02 發表

情況再差係 : 借比他試打時,死問你塊新拍,兩塊新膠分別買了幾錢?
之後,還比你,到你d friend 來到時,當住在場所有人面前,用自己塊舊拍(他打單面反貼中直),來打贏你,大大聲同 ...
總有些球友鍾意侮辱人地,我唯有遠離佢
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-6-1 19:02 發表

之後,還比你,到你d friend 來到時,當住在場所有人面前,用自己塊舊拍(他打單面反貼中直),來打贏你,大大聲同 ...
只能說,見過好多好多幾廿歲人,心理依然幼稚到不得了
非常喜歡貶低人黎抬高自己,如話你動作唔標準,你塊拍唔得,等等
反而後生既好少囂張。
但係班打得好既細路又反而串到不得了。係咪家長唔會睇住自己細路打波所以一D家教都無

當然只係指緊部分人,可能你地果邊既球局唔係咁樣~

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-6-1 17:35 發表
平時一向都係借得就係要小心
大把自己塊拍唔貴既人唔會咁諗,自己塊拍唔珍惜,人地果塊一樣唔珍惜

真係要諗下痴張價錢牌係底呀

好認同
引用:
原帖由 Georgett 於 2017-6-1 18:33 發表
我不會借,除非熟人。

借板同借錢好似冇乜分別

借板比人之前,自己應先諗下有冇風險.
有人借左塊全新SPEED90日直比朋友打
打了幾個多球後,不小心收唔到力,砸到

借板比人之前,自己應先諗下有冇風險.
有人借左塊全新SPEED90日直比朋友打
打了幾個多球後,不小心收唔到力,砸到冇表面傷痕,膠都冇爛,但板就開左兩邊。
賠足原價

砸到台面

發新話題