28 12
發新話題

[橫打] 重拾打波是否一定要練橫打?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

重拾打波是否一定要練橫打?

引用:
原帖由 smoking 於 2017-5-25 20:15 發表
推擋是否 out 左
個人問題, 你直拍練到有鄧國基水準 香港已經得百幾人內唔夠你打
單面都未練好 練橫打最多得啖笑或自high

記得兩年前有個出名快餐店友話全橫打
現在依然得淡笑

~超級榮譽~

引用:
原帖由 smoking 於 2017-5-25 20:15 發表
推擋是否 out 左
練下丶玩下横打都可以丶乒乓球就係嗰樣玩丶呢樣練下才有樂趣,又唔係諗住一定要赢丶只要找到樂趣丶輸赢也開心
本帖最近評分記錄

覺得重拾打波用反膠的話要轉橫
<-->
.

回復 1# 的帖子

sure

如果想簡單D又全面D, 放棄傳統推擋.

轉横板

引用:
推擋是否 out 左
用中直的話,練熟埋橫打無妨吧
為什麼覺得推擋會Out呢
兩樣都識用,不是更好嗎
本帖最近評分記錄
  • q9450 +1 非常贊同 2017-5-26 14:03

引用:
原帖由 smoking 於 2017-5-26 00:22 發表
我只是當做運動
單面走死你,運動量一定夠
利申:以前打單面中直

橫打之后自動會轉橫拍

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

學。唔學。無問題,開心就得。

橫打係一種技術,仲係一種打出黎幾靚仔既技術添。
會令反手更豐富多彩,因為傳統推擋加轉比較困難。

不過真係好易轉橫。。。我就係因為學橫打,轉左橫板。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

樓主, 我年幾前先重拾球板, 至今都只係識推擋.
橫打, 試極都冇手感, 註定學唔到

You are not alone

什麼都可以試下
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

學橫打唔夠一年,用咗三個月搵手感

如果係開心,運動下唔需要。但如果係要有好成績,橫打都可以話係冇可避免要學,傳統直板加橫打要學馬琳 王建軍等球員。

原因係單面直板有兩個接發球難題難高質解決:

一,對手開逆側上去反手,不論短球 半出 長球都要壓板,如果要側身正手拉要正手強步法好。用反手壓或backhand帶都不容易主動進攻,效果出來也很容易被搶拉。如果反手有橫拉同擰已經很容易守變攻

二,對手開急球去正手邊線,撲拉後對手防去反手位。如果有橫打企接發球位不需要企太邊可全用反手接發球,就算對手偷直線也不會撲得太辛苦。相反單面打法是側身拉為主,撲到正手後反手的一板要用backhand,但試問backhand有多少人能和世界級一樣有質量?上班族的步法也極難練得很快。

我自身也是打單面打法,發搶和雙面比起沒什麼特別輸蝕的地方。但接發球真心講句呢兩點比較致命。如果有反手拉同擰會容易解決很多,唔用同冇得用係兩樣野來。

另一打法是正反反長,但不作討論

28 12
發新話題