發新話題

[球板討論] 現代器材(底板)結構迷思

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

現代器材(底板)結構迷思

本人過往球拍由純木入門(38mm年代)
不幸跳過"快速膠水","40mm"等變革。。
現重拾興趣,發覺器材五花八門。。做功課刨文都覺迷惘。。

Zlc, Alc, 碳混合乜嘢。。水晶。。玻璃。。鑽石Titanium乜都有。。
五加二,七加二又龍五又仿蝴蝶。。
張先生,劉小姐,Mr.Boll...真係用有佢個樣啲拍?

老拍擋如何找後繼。。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

新出的不同物料波拍的確很多,其實也不必太過深究,有機會在球局時,先詢問波友借來試打,這樣會比較清楚

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2017-5-25 21:13 發表
新出的不同物料波拍的確很多,其實也不必太過深究,有機會在球局時,先詢問波友借來試打,這樣會比較清楚
同意師兄講法,實試為証,証實為憑

回復 1# 的帖子

其實樓主力買7層結構既板就可以,7 層一直都係黃金結構,經典clipper到而家龍5都係7層,不過而家新既底板就興加碳纖維,但都係合共7層為主,例如最熱門既龍5就係5木+2alc合共7層,龍5 /mga都係呢類結構

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-5-26 11:58 發表
其實樓主力買7層結構既板就可以,7 層一直都係黃金結構,經典clipper到而家龍5都係7層,不過而家新既底板就興加碳纖維,但都係合共7層為主,例如最熱門既龍5就係5木+2alc合共7層,龍5 /mga都係呢類結構
謝謝師兄意見
我亦有同感:自己一向打開全為純木底板,由七來純木開始會最接近過往器材,
手感重建後希望能過渡到Viscaria

現正刨文做功課中,初步目標為Nittaku 七夾純木底板或Stiga Clipper系列

題外話:我塊老友誼板現代化改造接近完全(正在試古今不同膠綿),

師兄 Nittaku 七夾純木底板有乜好介紹?
是否 POWER 及 CONTROL 兼備?
我都想買塊 Nittaku 玩

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-7-4 17:35 發表
師兄 Nittaku 七夾純木底板有乜好介紹?
是否 POWER 及 CONTROL 兼備?
我都想買塊 Nittaku 玩
1. 我後來入咗Nittaku Ludeack 小鳥七夾純木
2. 控制手感出色,力量我自身能力及練習未到家。。
3. 重拾興趣近四個月,仍在探索階段。。

師兄如有興致,可留PM聯絡約打波,交流分亨

純木我覺得夾abs 波

咁師兄塊小鳥七夾貼左乜野膠?唔知夾 Nittaku Fastarc P-1 (正手,黑)、Nittaku Fastarc S-1 (反手,紅) 這兩塊膠好唔好打?
我今個月忙少少,下個月再約師兄練下波!
引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-7-4 09:34 PM 發表

1. 我後來入咗Nittaku Ludeack 小鳥七夾純木
2. 控制手感出色,力量我自身能力及練習未到家。。
3. 重拾興趣近四個月,仍在探索階段。。

師兄如有興致,可留PM聯絡約打波,交流分亨

發新話題