24 12
發新話題

[砌版討論] 舊紅雙喜A16N乒乓球032厚底板選配套膠問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

舊紅雙喜A16N乒乓球032厚底板選配套膠問題

本人喜好開上下旋轉球,近台搓擋,中遠台拉打。有塊舊紅雙喜厚底板,打算保留舊底板,正手揀反膠狂飄3,反手揀長膠雲霧3(無海綿)。

請問各位師兄師姐, 這塊底板配這兩面一反膠一長膠, 重量係咪合適, 還係有其他更佳配搭?

A16N是友誼嗎?
本帖最近評分記錄
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

照理如果拍打多過拉磨很多, 對球拍要求5使貢細緻

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2017-5-19 13:03 發表
本人喜好開上下旋轉球,近台搓擋,中遠台拉打。有塊舊紅雙喜厚底板,打算保留舊底板,正手揀反膠狂飄3,反手揀長膠雲霧3(無海綿)。

請問各位師兄師姐, 這塊底板配這兩面一反膠一長膠, 重量係咪合適, 還係有其他更 ...
我自己用有綿c7,雖然唔夠"邪",但有綿長膠操控穩定性相對無綿高
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 2# 的帖子

Bingo. 老友誼型號

回復 4# 的帖子

C7係咪偏向係進攻削球較好既長膠,我想配塊防守性長膠。

回復 3# 的帖子

好耐無打,原用舊陳老板,拎走pan Asia butterfly 同已溶顆粒既長膠。

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2017-5-19 15:38 發表
係咪"進攻式"我唔敢講。。。

我會用"主動性控制"來形容有綿長膠,
對於回球方向,落點等控制技巧,有綿長膠個人覺得相對穩定

見識過無綿雲霧,真係好"邪",鬼影變幻。。
因為觸球位置,回彈力道角度不穩定,對方旋轉觸碰後個波的周圍氣流亂流所致。。

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2017-5-19 15:38 發表
根据lTTF注册,C7不是長胶,C8才是。
洪华山

回復 8# 的帖子

我有想過配置有海綿的雲霧3, 但本身舊底板亦重, 另一面只好揀無海綿既長膠. 即使如此, 我估計都近兩百克.

回復 9# 的帖子

謝謝提示.

回復 3# 的帖子

這個配置會唔會「妹仔大過主人婆」

仲諗住一邊狂飆8,一邊雲霧3(ox). 我諗塊板至少有廿幾三十年歷史。突然打算做發燒友,除左還原呢塊古董,諗住整塊貴野,以前細個無既野,而家想有。

變左業餘愛好者,考慮蝴蝶底板:innerforce系列alc 內纖還係張生或波生alc 外纖,還有taksim.

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2017-5-26 00:15 發表
仲諗住一邊狂飆8,一邊雲霧3(ox). 我諗塊板至少有廿幾三十年歷史。突然打算做發燒友,除左還原呢塊古董,諗住整塊貴野,以前細個無既野,而家想有。
紅雙喜膠來講,狂8算最重,當然師兄試過啱打又無計,我本人都係最近重拾興趣,有機會約打波交流一下

回復 17# 的帖子

我係拾返起久違既興趣,亦有少許餘錢添置器材。

回復 17# 的帖子

我未試打過狂系套膠,有人話狂飆8好過3-50, 另有人有相反意見。

引用:
原帖由 ~kurapika~ 於 2017-5-26 18:00 發表
我未試打過狂系套膠,有人話狂飆8好過3-50, 另有人有相反意見。
建議師兄先打波實試,
試其他球友不同器材後再綜合

個人覺得狂飆系列中以狂飆8最適合入門,缺點係該膠係全系列中最重

回復 20# 的帖子

狂飆8好似係狂系入面唯一既內能套膠

24 12
發新話題