21 12
發新話題

冇專業乒乓球員戴眼鏡?

冇專業乒乓球員戴眼鏡?

見過咁多專業球員,好似冇見過有專業既乒乓球員係戴眼鏡?
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

林兆恆算專業乒乓球員嗎?

法國的Adrien Mattenet
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

球局就有好多

戴眼鏡有如戴著望遠鏡,zoom近zoom遠,眼又花,頭又昏,去到專業有難度
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

不算.

https://m.youtube.com/watch?v=3O6rvr6d0yc

戴眼鏡自己知道自己去到什麼位置心裡有數

~超級榮譽~

班細路成日玩手機遊戲,真係唔想做高手
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

平時有戴,打果時吾戴有許生

謝家俊
<-->
.

contact lens

睇返好似帶眼鏡既都打唔上

我自己係多年長戴眼鏡果類 , 感覺打乒乓球係會比較唔方便, 拉球高角度既時候有時候大臂會撞到眼鏡

戴隱形眼鏡既話撞到仲危險 , 唔戴又會睇得好唔清楚 , 同大家分享下。

而且見到各級比賽都甚少有球員戴眼鏡 , 所以我都覺得戴眼鏡的確係好影響發揮 , 但唔戴又唔得 , 我唔會練到專業玩下所以都OK

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-5-19 19:20 發表
我自己係多年長戴眼鏡果類 , 感覺打乒乓球係會比較唔方便, 拉球高角度既時候有時候大臂會撞到眼鏡

戴隱形眼鏡既話撞到仲危險 , 唔戴又會睇得好唔清楚 , 同大家分享下。

而且見到各級比賽都甚少有球員戴眼鏡 ,  ...
我視力好好,所以能夠用170度觀察球檯上的變化,唔雖要正視個波,同一時間內,可以睇到個波logo,對手移動方向,來球的路線,預判擊球位置,及丁住打球的落點位。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2017-5-18 11:40 發表
見過咁多專業球員,好似冇見過有專業既乒乓球員係戴眼鏡?
將來可能有

唔好話乒乓球,其他運動都好少有專業人才戴眼鏡。
(游泳嗰d唔計)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

考慮吓一副眼鏡:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 19# 的帖子

桌·球係少數戴眼鏡唔影響發揮既運動

回復 18# 的帖子

係,乒乓都係受戴眼鏡影響既其中一種運動,所以我係度提出

21 12
發新話題