32 12
發新話題

假如你教練預備班的一位學員

假如你教練預備班的一位學員

假如你報讀左教練預備班,你希望你上堂的老師應該教導你什麼?

梗係點樣一take過pass啦

點樣講,就可以令到家長相信,佢地個細路係真係好有「天份」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 Goodluck 於 2017-5-10 11:41 發表
假如你報讀左教練預備班,你希望你上堂的老師應該教導你什麼?
我好想嗰位導師可以教到我地係教學上實用技術為主同考試點樣過

教練預備班個名可能誤導左學員。
叫 "初級乒乓球教練訓練班入學資格評核試" 或者可以減小誤會

淨係教考試方式,冇講點樣可以合格 . 合格標準好主觀,個個唔同,全由考官同乒總自定 .
乒超領隊 : 雄昇球會

老師示範晒各款考試項目
<-->
.

其實 好多人有偏見. 佢地考唔到就話人唔識教
但係自己有問題自己又唔知

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-5-10 22:33 發表
老師示範晒各款考試項目
我也認為老師應該出來示範,讓學生看到,知道大概的標準是什麼。而且,老師若能示範的話,應該更有說服力吧
本帖最近評分記錄

算了吧,合唔合格係睇佢比邊個,你打得好唔代表可以合格。

教練預備班的目標---就係挑選d和諧教練.

如果教練預備班真心想D學員好既
唔該搵個稱職D既人教

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-11 14:24 發表
唔該搵個稱職D既人教

引用:
唔該搵個稱職D既人教

引用:
唔該搵個稱職D既人教
嘥氣啦!!
現時乒乓球教練已過多,乒乓球市場已飽和.
爛冰粽根本唔係真心想搞好初級教練預備班
佢只係想昆水啫.

所以考章的力度加大了,乒分兩路,一路向專業,世界舞台為主,另一路適合大眾口味,本地為主,成為大大大部份教練的重要教學來源。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

唔係好明。考章似乎唔太注重動作做成點同質量係點。
引用:
原帖由 速鳥 於 2017-5-12 09:30 發表
所以考章的力度加大了,乒分兩路,一路向專業,世界舞台為主,另一路適合大眾口味,本地為主,成為大大大部份教練的重要教學來源。

引用:
原帖由 tkoman 於 2017-5-12 10:12 發表
唔係好明。考章似乎唔太注重動作做成點同質量係點。
考TSA似乎唔太注重思考做成點同質量係點,最重要家長可以考到章。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

個人考章觀點:
考章別試令人打波動作規範但打分不好, 因沒有個人特色, 在打時下流行打法時, 越後生越著數。
業餘人士到咁上下年紀自然保命用另類膠, 較不易受傷, 打分時組合得亦勁了, 但打這些膠註定考不了章別, 不過新加削球可能給另類膠人士一個考試機會。
<-->
.

章別考試係乒總好大收入來源
所以要攪到考章係好有用咁
好多年前已迫精英隊考銅章(以前冇得跳章)
而家青苗第三階段一定要有金章
估唔到連教練都要考章
遲下冇章唔準報名打比賽
根本你要玩乒總D野,
冇得唔比佢賺

32 12
發新話題