發新話題

假如我是”青苗”學生

回復 15# 的帖子

重要係教練有冇留意及解釋此打法或手法不行
如教練能加強對學員要求會比較好及有用. 當中一些學員真是玩居多影響其他想練的

咪當d細路唔先得架,聽

咪當d細路唔知先得架,
青苗....上到港青.
咪玩啦!

引用:
原帖由 tomcat 於 2017-5-13 00:49 發表
咪當d細路唔知先得架,
青苗....上到港青.
咪玩啦!
咁啱就有一個我知係由青苗去少精再到港青。
以前就有很多!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

我都知有D港青現役甲組初時考唔到青苗,
或係青苗打得差,之後唔打,用排名選入港青

如果青苗係經過嚴謹考核
應該冇咁多雞手鴨腳,
古靈精怪既學員
但係......

青苗的甄選還是比較嚴格的,能考入青苗的都達到一定的數量,只不過入青苗後,有部分人與對手練不起來,而且動作不規範,諧調性也麻麻

D古靈精怪既學員
梗係唔知點解實有幾個
唔知係咪(人為)疏忽

如果青苗的我是行為怪怪,專注力低,但我能夠考得到,都表示我有努力過,好可能有潛質的我,加以青苗教練的指點,指點指點,將來成為第二個黃鎮廷
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

古靈精怪動作既球員都入到
梗係有人(保送)啦,
方法好多.......

會吾會係有啲「黃馬褂」,又或者係「有潛質」,不過只係某啲教練先睇到,再或者穿某校運動服裝去考嘅會好啲呢?有限公司嘅嘢,就算幾高級嘅教練都係……

青苗最公平,全部計動作分,教練最多比到難度分,但…例如發球中落點計算,如果只得50%命中率,一定考唔到。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

如果乒總比家長錄影既話
考章,青苗,港青,初級教練,所有選拔都公開

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-5-15 14:41 發表
青苗最公平,全部計動作分,教練最多比到難度分,但…例如發球中落點計算,如果只得50%命中率,一定考唔到。
同感

呢D已是公開既秘密
點樣做,同人考既最清楚

點止考青苗有感情分,考初級教練都有。我的一位初級教練朋友自己說他是靠識人才考到。
識人好辦事!
psycho

假如我是”青苗”學生,唔知煮打 傷魚V40+* 波味
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-14 21:35 發表
D古靈精怪既學員
梗係唔知點解實有幾個
唔知係咪(人為)疏忽
都有可能係揀無可揀,有啲區參加人數40幾50人,青苗每次收24人男女加埋,差唔多二揀一。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-5-15 14:41 發表
其實青苗甄選算是比較清晰,少精同大精有甚麼分別?為何甄選方式不同?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-11 03:15 發表
咁就係打壞手既由來
咩係打壞手

發新話題