發新話題

假如我是”青苗”學生

24個青苗仔嘅技術其實差別好大,通常放高球的大多是球技高些,但放高球比其他人打都可以係一種對練方式嚟,因為高球都可以係有旋及冇旋的(我係唔識打波的),對方都可以從中吸收到經驗,教練通常好少會同你咁練

引用:
原帖由 青見人 於 2017-5-15 18:36 發表

都有可能係揀無可揀,有啲區參加人數40幾50人,青苗每次收24人男女加埋,差唔多二揀一。
其實係乒總自己將青苗降格
冇明確規定訓練內容(有D區既教練可以一球多球都唔派)
技術總監制度形同虛設.
(點解揀無可揀)收咁平都唔打?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-15 20:29 發表
技術總監制度形同虛設.
何止降格?好明顯乒總係冇心搞。
我親眼目睹,根本參加青苗的訓練係浪費時間,雖然係價錢好平,但白白浪費左D時間!!
小朋友讀書幾忙?時間仲寶貴過D金錢,幾難得可以抽到時間去練波,但根本練黎都白費,hea都暈

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-15 20:29 發表
技術總監制度形同虛設.
曾經試過有些區參加青苗甄選人數得40幾人,在這40幾人選24人入青苗,去到2324的入選者就有可能出現你說的情況,手法唔規範,青苗係跟據4個內容評核入選名單,有些區去到30幾分都係後備,有些區拎到30分就已經係正選,這也是水平高低問題,所以才出現有些同學跨區考青苗。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 joshualee 於 2017-5-15 21:27 發表

何止降格?好明顯乒總係冇心搞。
我親眼目睹,根本參加青苗的訓練係浪費時間,雖然係價錢好平,但白白浪費左D時間!!
小朋友讀書幾忙?時間仲寶貴過D金錢,幾難得可以抽到時間去練波,但根本練黎都白費,he ...
其實我覺得好䑯喺邊個區上堂嘅。我大概調查了一下去年沙田,觀塘(除左姓羅的女教練),荃灣的都很好。今年(2017)青苗教練的質素有所提高,廢除了一些只搞是非不教球的教練。去年在觀塘見Miss lau和陸sir每一堂課都有派波,派波時間大約50-60分鐘。而且有乒總的訓練大綱及教練自訂的訓練計劃。今年在沙田區,何文田,荃灣也見教練都有差不多一個小時在派波。
   據去年觀察,青苗有個姓羅的女教練是非常懶的,很少派多球,從來都喺坐住等收工。
   還有一位技術總監姓蕭,年紀大但口水多過乜,喜歡在波台中走來走去啲小朋友好渣,又鐘意在上堂時間玩手機。我覺得乒總應該無人可用了也用這位蕭長者

引用:
原帖由 Goodluck 於 2017-5-16 01:36 發表

其實我覺得好䑯喺邊個區上堂嘅。我大概調查了一下去年沙田,觀塘(除左姓羅的女教練),荃灣的都很好。今年(2017)青苗教練的質素有所提高,廢除了一些只搞是非不教球的教練。去年在觀塘見Miss la ...
吾知問吓啲執行委员會吾會有幫助????

http://www.hktta.org.hk/aboutus/intro/index.html

姓羅既翻閹過都冇改善?

引用:
原帖由 ronald1834633 於 2017-5-16 08:17 發表

吾知問吓啲執行委员會吾會有幫助????

http://www.hktta.org.hk/aboutus/intro/index.html
哈哈,蕭老野本身就喺執委

好似沙田,大埔,灣仔都幾好

引用:
原帖由 Goodluck 於 2017-5-16 01:36 發表

其實我覺得好䑯喺邊個區上堂嘅。我大概調查了一下去年沙田,觀塘(除左姓羅的女教練),荃灣的都很好。今年(2017)青苗教練的質素有所提高,廢除了一些只搞是非不教球的教練。去年在觀塘見Miss la ...
蕭教練,曾於體院任教,及後退出體院後任教精英隊,在她任教精英隊期間,教出不少精英球員,有的入了青少年隊,港隊等,當今有些青苗教練也是她任內受訓的。而且,當年的學習情況和今時今日有很大差別,當年唔係個個精英隊球員都有跟私人或打過私鐘,所以球員特別著重於隊內訓練,珍惜每次學習及練習的機會。或者因為咁,當年的球員在隊內練得較認真,不像現在大多數的球員,在隊內不認真打球,因為除卻隊內訓練,他們有私教有球會練習。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2017-5-18 18:20 發表

蕭教練,曾於體院任教,及後退出體院後任教精英隊,在她任教精英隊期間,教出不少精英球員,有的入了青少年隊,港隊等,當今有些青苗教練也是她任內受訓的。而且,當年的學習情況和今時今日有很大差別,當年唔係個 ...
也是

最新的少精名單出爐,各位怎麼看?

引用:
原帖由 青見人 於 2017-5-15 18:49 發表

其實青苗甄選算是比較清晰,少精同大精有甚麼分別?為何甄選方式不同?
我也覺得奇怪!
大精靠比賽入選,
少精靠打升降台之後由所謂的考官說你有冇潛質,有”潛質”就入選,冇”潛質”嘅話知你打到升到第一張台臺又點?一樣冇得入選!!
講穿了就喺乒腫玩曬。一句”潛質”不知抹殺了多少小朋友的努力付出。”潛質”都喺由乒腫來決定,講真,今時今日的冰腫人,當年有幾多個喺有”潛質”嘅?既使是當年入了港隊,到國內參加全國賽,香港基本上也是包尾三名(其余尾名的有西藏,甘肅”)。

𣲙腫又玩野

冰腫又玩野

引用:
原帖由 kindama1201 於 2017-6-8 19:38 發表

我也覺得奇怪!
大精靠比賽入選,
少精靠打升降台之後由所謂的考官說你有冇潛質,有”潛質”就入選,冇”潛質”嘅話知你打到升到第一張台臺又點?一樣冇得入選!!
講穿了就喺乒腫玩曬。一句”潛質 ...
閣下聽錯左,所以唔可以怪冰總,係「有冇錢質」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

好似今年恒生學界盃,有少精球員都爆了港青球員,都不可以說乒總無眼光,但靠打升降枱選拔又好似太兒戲

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-6-8 20:45 發表

閣下聽錯左,所以唔可以怪冰總,係「有冇錢質」
你太啱了

[quote]原帖由 williamkeung 於 2017-6-8 20:57 發表
好似今年恒生學界盃,有少精球員都爆了港青球員,都不可以說乒總無眼光,但靠打升降

邊個港青咁差勁

發新話題