28 12
發新話題

2017年教練預備班

2017年教練預備班

大家對簡x雄,謝x駿任2017年教練預備班老師有何看法?

佢教左好多年喇喎。。。
其實個教練班都係話比你知點考,同比你同其他同學練習
上得教練班都有一定技術基礎
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

邊個教都冇乜分別
唔係諗住係教練預備班學波呀嗎
應該睇下佢,肥你係乜準則,
而家報得教練預備班都有番咁上下波
佢唔會比咁多人合格,有quota架嗎.

有冇人知係咪而家初級教練冇證書架.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-29 23:23 發表
有冇人知係咪而家初級教練冇證書架.
以我所知是有證書的

之前佢教過專馮為教師而設既教練班,
廿幾人全部肥晒,
教練初班都肥左好多高手
絕對係殺手雄.
(以上係聽返黎)

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-30 09:07 發表
之前佢教過專馮為教師而設既教練班,
廿幾人全部肥晒,
教練初班都肥左好多高手
絕對係殺手雄.
(以上係聽返黎)
我也聽過類似的傳聞,仲有人話簡x雄對學員的態度極差

2015年上初級教練班如合格畢業完成實習係有初級教練證書,2016年上初級教練班如合格畢業完成實習係冇初級教練證書,防止一些教練不註冊

殺手雄好似劉家輝

簡sir教你考試方式,至於合格準則與否係由專業考官同乒總自定,考生無權過問 .
乒超領隊 : 雄昇球會

另外,合格準則相信唔係簡sir定。
問題係
1) 只有考核核,沒有陪訓。例如,中學老師有香港教育大學陪訓,教練就沒有。
2) 如果教練係專業,專業水平可能要監管。是否應該由考官同乒總自定?

引用:
原帖由 gattfry 於 2017-4-30 16:35 發表
殺手雄好似劉家輝
係梁家輝

乒總既合資格教練,唔知係香港以外既地方有冇用.
本帖最近評分記錄

傳統人見解: 有鬆洞,冇家室, 咪參加學吓嘢囉
本帖最近評分記錄
<-->
.

問題喺簡x雄教晤到野比大家學

佢最叻教人派波
擺塊圍板係枱外一呎
叫你係尾枱派下旋球,要夠轉
但要個波落枱後唔可以掂到圍板
合理嗎?

高級教練班的二十人花錢花時間用了大半年,最後是被死得不明不白。 其實至今冰腫有任何解釋嗎?如果得不到合理的解釋,一起投訴到余主席處,讓余主席比一個解釋

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-5-3 23:51 發表
佢最叻教人派波
擺塊圍板係枱外一呎
叫你係尾枱派下旋球,要夠轉
但要個波落枱後唔可以掂到圍板
合理嗎?
冰種果個昆水初級教練預備班.......嘥氣啦
果個簡矮熊只係吹水,佢唔好話教,係從未親身示範,
佢話派波要點點點,但佢自己就從未揸過塊板親身示範打過.
只係揸著塊板作狀,跟著講派波規則,
講完放底板,叫學員示範同自己練,(咁就叫訓練班呀!!)
佢講到派波要求可能連佢自己都做唔到
所以佢自己從未親身示範派過一球波(可能唔敢派怕出醜)

有一次我在欄外親耳聽到
有個學員要求簡矮熊可否示範派波
佢竟然話個學員玩嘢,兇個學員考試果時小心D

唔係嘛,阿簡教練咁講野都得?

引用:
原帖由 032 於 2017-5-5 15:35 發表

冰種果個昆水初級教練預備班.......嘥氣啦
果個簡矮雄只係吹水,從未親身示範,
佢話派波要點點點,但佢自己從未親身示範.
只係揸著塊板作狀,跟著講派波規則,
講完放底板,叫學員示範同自己練,(咁就叫 ...
下?咁樣話學生都得?如此冇專業水準的人如何有資格擔任初級教練班的老師
  看來冰腫又再次玩昆人遊戲了

28 12
發新話題