24 12
發新話題

贏左一板後大叫,係叫乜呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

贏左一板後大叫,係叫乜呢?

小學雞問題
通常贏左一板超靚,會大叫一聲(SOR LET好似係咁叫),有冇人知係叫緊乜同有乜意思?

draw

咁叫法除左為自己打氣外,有冇其他意思呢?

Jolli draw  操,tread, sol li,
比賽激勵仕氣語言,真的不懂

我聽過最勁的萬字口炮 -> 佐姐渣渣姐姐佐渣姐操姐渣姐操佐姐 x 1分鐘

我當時想問, 你係唔係撞倒個腦, 不如我幫你叫白車丫
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

Sorry
正手:手掌
反手:手背

除左為自己打氣,更可趨眠自己進入戰鬥狀態,亦可抒發計分時自己既不安情緒 .
乒超領隊 : 雄昇球會

最憎開失波,對面大叫sol li
應該講Thank you吖嘛

應該係一種發洩,平衡的方法!
以前睇三色台d古裝武俠片,見d角色每逢埋身打,一路過招,一路嗌,好鬼型!!!(感覺上好似會勁d )
我估打乒乓球不停draw,會有異曲同弓的效果,可令自己打得更加起勁!

COME ON BABY

有次個呀叔叔贏左一球後「DRAW」,係何文田體育館裹面9號檯叫喊,出面兒童遊戲室都聽到好清楚。
所以draw還有一個目的,嚇死你,嚇到你打失波。
所以draw還有另一個目的,就係嚇返死你,嚇到你唔夠膽再大聲draw
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-27 15:22 發表
最憎開失波,對面大叫sol li
應該講Thank you吖嘛
開失波應該係自己要講一個單字粗口

引用:
原帖由 alanchan 於 2017-4-27 15:06 發表
我聽過最勁的萬字口炮 -> 佐姐渣渣姐姐佐渣姐操姐渣姐操佐姐 x 1分鐘

我當時想問, 你係唔係撞倒個腦, 不如我幫你叫白車丫
嘩…唔係呀化…
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2017-4-27 18:04 發表

嘩…唔係呀化…
真的有,乒乓本是容易情緒化的運動,當時做緊乜野跟本自已都唔知道。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

其實係乒乓球其中一種文化
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

剛打完一分時大叫還好一些,有D人等對方開波前一刻才大吼一聲,嚇倒人地開失波就更犯人憎,我就見過有這場景發生過
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-4-27 20:23 發表
剛打完一分時大叫還好一些,有D人等對方開波前一刻才大吼一聲,嚇倒人地開失波就更犯人憎,我就見過有這場景發生過
犯規了
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

draw lee draw

draw係近代新興鼓勵自己語言、對於老一輩如我、好少咁叫

比較喜歡冷靜打波,除非真係打得好辛苦先draw,不過盡量唔影響對手
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

24 12
發新話題