發新話題

[是非] 11歲小朋友 從未正式受運動訓練

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-26 23:23 發表
手長腳長, 女仔 瘦削身型

最低成本又可以有成績除了 跑步 柔道 仲可以去玩d 乜?
想佢有d 成績暫時目的只係因為自卑感重 希望俾d 成就感提高返少少自信。。
跳高、跳遠

壁球、籃球

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-26 23:41 發表

未發育 會唔會唔夠力。。。 (我覺得打排球手腕好痛)
不過打排球要同人合作 可能咁樣有機會增加自信。。。
增加自信,未必要係運動方面

引用:
原帖由 Suki 於 2017-4-27 08:39 發表

學哥爾夫球⋯⋯可以滿足到1)便宜(康民署班),小組私人也比乒乓球便宜很多、2)有分齡各種比賽、3)每一桿挑戰自己,可以得到無限自信、4)11歳1.5m高,合適、6)可以最短時間得到最有效益成績& ...
好, 謝謝建議, 學下無妨,適合我小朋友性格但我內心會期望佢唔好真係出到頭。。 否則會好痛苦

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-26 23:48 發表

11歲去爬山點樣可以從中增加自信心 可唔可以指教多d?
暫時3位回應都篤正我要害 就係我無氣力爬山 唔識游水 同覺得打排球手好痛  難以作個好示範
樓主想親身教授?

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-27 07:59 發表

因為種種原因, 要take up 照顧佢生活
外向但自卑感重,自我滿足得到就唔會一d 自信都無了
算係好競爭型  耐力好(但係逼出來的) ,
耐力幾乎係我見過最好既 我見住佢俾人罰跪3個鐘捉耳仔幾乎未放過落黎 但因 ...
恕小弟多口一句,通常自卑感重,性格多數偏內向

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-4-27 09:19 發表

增加自信,未必要係運動方面
我明白, 例如劃畫或創作之類都可以
不過我見尋日suki 爸 天馬行空, 所以睇下有無其他啟發幫到自己。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-27 09:23 發表

我明白, 例如劃畫或創作之類都可以
不過我見尋日suki 爸 天馬行空, 所以睇下有無其他啟發幫到自己。。。
靜態:畫畫,寫作,寫書法

呢幾樣都可以"靜心"

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2017-4-27 09:23 發表

恕小弟多口一句,通常自卑感重,性格多數偏內向
應該咁講, 內心的耐力,韌力 係我觀察同試出來的
小朋友因為父母有點困難
又學哂媽媽的自卑感 所以有層自卑牆响 耐力外面,   然後最外面 即係表面上佢都係一個10歲細路, 都想同其他人玩同試新野

所以我認為正常教導下佢可以學習到撇甩自卑感, 但需要點時間。。  我拿响手的重點係教佢 睇唔起你既係你自己。。 其他人(同學) 睇唔起你係人地唔o岩 點解你要將人地做錯的事攬上身覺得自己真係唔得

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-4-27 09:27 發表

哥爾夫球得二個場 要看下地點係唔係合適
西貢搭船好似有個。。。。  所以我話 應該要試下,
但。。。 唔好沉迷。。。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-4-27 08:47 發表

爬康文的假石山,比人爬得快就會充滿自信
係woh,  好多體驗日。。。

引用:
原帖由 mrchow12345678 於 2017-4-27 08:49 發表
手長腳長, 女仔 瘦削身型

動態 : 跳遠 或 跳高
靜態 : 卓球 (檯波)
我本來都諗緊田徑, 因為買2 對好d 既鞋就得

引用:
原帖由 mmfc821 於 2017-4-27 09:13 發表
籃球都可以考慮
又係, 我會試下佢適合 同 興趣玩邊樣

就係將尋日天馬行空試行一下, 將費用唔使太高的都試一下

謝謝suki 啟發左我諗左日。。

玩女子花劍
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

引用:
原帖由 cfire555555 於 2017-4-27 09:55 發表
玩女子花劍
哇, 全套裝備使唔使過萬。。。

應該有得用公家掛 除左對鞋仔
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

手長腳長, 女仔 瘦削身型,玩好多都有優勢,可以試下玩,
動:籃球,跳繩,乒乓球,羽毛球,網球,保齡球,高爾夫球,溜冰,跑步,遊水,跳芭蕾舞,草滾球
靜:圍棋,象棋,橋牌,畫畫,鋼琴,古典吉他
排球不太建議啊,樓上上上..師兄講的控球係幾好玩,高都好有優勢,但排球是我玩過的球類運動中最辛苦的,同埋力量大有優勢d.開球,接球,尤其是接扣殺過來的球,比乒乓球痛得多,女仔玩太辛苦.
可以試下自己擅長咩,玩得好自然有興趣和自信了.

師兄點解唔比佢試下打乒乓球?雖然遲左少少,但佢都可能擅長wor,父母擅長的,子女都好大機會擅長.

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017/4/27 09:34 發表

西貢搭船好似有個。。。。  所以我話 應該要試下,
但。。。 唔好沉迷。。。
西貢搭船果個, 小弟去過一次, 感覺相當唔錯; 有接駁船, 消費唔貴, 兩年前好似百零二百蚊包埋晚餐.

引用:
原帖由 145 於 2017-4-27 10:29 發表
動:籃球,跳繩,乒乓球,羽毛球,網球,保齡球,高爾夫球,溜冰,跑步,遊水,跳芭蕾舞,草滾球
排球不太建議啊,樓上上上..師兄 ...
就係知道乒乓大概成本。。。。 我先諗下有無唔使咁重皮
而且。。。 冰總。。。。 你懂的

引用:
原帖由 rckw 於 2017-4-27 10:52 發表

西貢搭船果個, 小弟去過一次, 感覺相當唔錯; 有接駁船, 消費唔貴, 兩年前好似百零二百蚊包埋晚餐.
作為體驗 非常不錯 但認真就慘了

引用:
原帖由 145 於 2017-4-27 10:29 發表
排球不太建議啊,樓上上上..師兄 ...
雖則話天下烏鴉一樣黑 但有得揀我會揀適應一個對我來講係新既組職

同埋 我另文都有提過, 乒乓係幾乎所有運動起步最早的
11歲可贏成人國手 都無乜運動可以。。
咁我地起步有d 遲遲。。。  資源已經不夠 盡可能唔去以卵擊石。。

發新話題