73 1234
發新話題

[是非] 11歲小朋友 從未正式受運動訓練

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

11歲小朋友 從未正式受運動訓練

手長腳長, 女仔 瘦削身型

最低成本又可以有成績除了 跑步 柔道 仲可以去玩d 乜?
想佢有d 成績暫時目的只係因為自卑感重 希望俾d 成就感提高返少少自信。。

回復 1# 的帖子

手長腳長同瘦,打排球岩佢,少碰撞機會

爬山,高人七等
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

梗係游水

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-4-26 23:34 發表
手長腳長同瘦,打排球岩佢,少碰撞機會
未發育 會唔會唔夠力。。。 (我覺得打排球手腕好痛)
不過打排球要同人合作 可能咁樣有機會增加自信。。。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-26 23:41 發表
梗係游水
係woh,  我唔識游水 諗唔到

不過我外甥都只係剛學識。。。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-4-26 23:39 發表
爬山,高人七等
11歲去爬山點樣可以從中增加自信心 可唔可以指教多d?
暫時3位回應都篤正我要害 就係我無氣力爬山 唔識游水 同覺得打排球手好痛  難以作個好示範

真係操水既,搵泳班泳會,有教練教果D

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-26 23:52 發表
真係操水既,搵泳班泳會,有教練教果D
好,試下呢方面先 游水起步應該無咁早。。 雖然都係遲左 但感覺大家都未發育 仲有得追。。

其實身材高才可打排球,最初打手痛好正常丶打打下就慣,又可訓練團隊精神,一個人在空地又可練習控球

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-4-27 00:21 發表
其實身材高才可打排球,最初打手痛好正常せ打打下就慣,又可訓練團隊精神,一個人在空地又可練習控球
只係11歲的同齡相對高 實際又未係好高 都未到1米6
但。。。。去邊學比較好。。。

首先個小朋友鍾唔鍾意先?
外向型 / 內向型?
群體活動 / 個人活動?
好動 / 文靜?
靜態 / 動態活動?
自我滿足 / 好競爭型?

真是好難選擇

引用:
原帖由 tomcat 於 2017-4-27 01:01 發表
首先個小朋友鍾唔鍾意先?
外向型 / 內向型?
群體活動 / 個人活動?
好動 / 文靜?
靜態 / 動態活動?
自我滿足 / 好競爭型?
因為種種原因, 要take up 照顧佢生活
外向但自卑感重,自我滿足得到就唔會一d 自信都無了
算係好競爭型  耐力好(但係逼出來的) ,
耐力幾乎係我見過最好既 我見住佢俾人罰跪3個鐘捉耳仔幾乎未放過落黎 但因為係逼出來的 唔係本性
唔準
暫時分唔清係動態或靜態型 但算係可以動

10歲出頭其實好少唔動的我覺得

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-4-27 07:23 發表
Vanessa Mae
小提琴我自己教初期都得。。。 但學落去我驚負擔唔到。。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017/4/27 08:00 發表

小提琴我自己教初期都得。。。 但學落去我驚負擔唔到。。。。
I meant alpine skiing actually.
易筋経 > 九陽真経 > 笑傲江湖 > 養魚

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-26 23:48 發表

11歲去爬山點樣可以從中增加自信心 可唔可以指教多d?
暫時3位回應都篤正我要害 就係我無氣力爬山 唔識游水 同覺得打排球手好痛  難以作個好示範
爬康文的假石山,比人爬得快就會充滿自信
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

手長腳長, 女仔 瘦削身型

動態 : 跳遠 或 跳高
靜態 : 卓球 (檯波)

籃球都可以考慮

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-4-27 08:07 發表

I meant alpine skiing actually.
Oh,  因為我學小提琴既 所以無留意佢係滑雪人。。

但。。。滑雪。。。 一年一次都勉強得丫 要作為認真運動
負擔有點困難呀

73 1234
發新話題