發新話題

[膠皮討論] TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 配 EL-S 正手、MX-P 反手正確嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
我諗住今個星期日(5月14日)買拍!但仲未定到買 AN 定 FL 好?
師兄今個星期六、日早上有時間借我打你塊 AN 拍嗎?
你打邊區?九龍東可以嗎?
場錢我付,小小心恴!
如OK話我知!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:34 AM 發表
我就係force pro black an柄主人了

咁配咩膠?
注意今個星期日係母親節!我早上 12AM 有空可打!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:34 AM 發表
我就係force pro black an柄主人了

回復 20# 的帖子

我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製造旋轉的能力,外置芳碳纖維則提升了底板的出球速度,桐木大芯加上芳碳纖維使得球拍整體獲得一種較均衡的擊球感,正!

係咪即係陳健安塊拍?咩品牌?我對器材唔熟悉!
加埋膠超過 $2000?
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 05:10 PM 發表
我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製 ...

回復 25# 的帖子

係陳建安塊板,牌子咪又係TIBHAR,板就$990,超過超$2000睇

超唔超過$2000就睇你什麼膠姐,如果你配T05加T64就一定超

我用龍張MXP正手覺太彈,最後轉左MXS正手覺得好好多,吾覺難用,都係習慣一下就OK

原來係呢塊!幾靚仔喎!
http://chunhingtt.com/index.php? ... &product_id=861
Butterfly Tenergy 05 同 Tenergy 64 邊塊做正手好?兩塊有咩唔同?
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 07:05 PM 發表
超唔超過$2000就睇你什麼膠姐,如果你配T05加T64就一定超

MXS 唔係仲硬過 MXP 咩?有 sales 同我咁講!
咁旋轉方面係咪 MXS 明顯轉過 MXP 呀?
我想搵塊轉啲!
引用:
原帖由 nikipang9041 於 2017-5-8 07:11 PM 發表
我用龍張MXP正手覺太彈,最後轉左MXS正手覺得好好多,吾覺難用,都係習慣一下就OK

我有點擔心發揮唔到 MX-S 的旋轉,同埋打過覺得 MX-P 比較硬,所以想幫 Force Pro Black Edition 配正手 EL-S (黑,max),開波旋些;反手 EL-P (紅,2.0mm),頂波實淨些!

打過呢兩塊膠的師兄、師姐,大家有冇意見提點一下小弟?感激!

回復 29# 的帖子

無一定邊塊做正手,睇你什打法,05旋轉強D,64速度快D,如果你兩面拉弧圈兩面05都得架

我朋友有一塊 Force Pro Black Edition 配 MX-P (紅)、EL-P (黑),感覺上 EL-P 手感比較好,比 MX-P 彈少少又唔難控制,用佢正反手推波都幾好 feel!但朋友唔知厚度係 max 定 2.0mm,亦唔知海綿硬度!
我呢幾日爬過下文,聽講正手用 Max,反手用薄些的 2.0mm 係比較正確的組合,其實我唔明呢個道理!
另外,同一塊膠,比如說兩塊都配 EL-P 的話,紅色同黑色又有冇分別呢?
遲啲我買咗拍,睇吓有冇機會約師兄過兩招比我!多謝先!
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 09:59 PM 發表
無一定邊塊做正手,睇你什打法,05旋轉強D,64速度快D,如果你兩面拉弧圈兩面05都得架

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-9 00:37 發表
我朋友有一塊 Force Pro Black Edition 配 MX-P (紅)、EL-P (黑),感覺上 EL-P 手感比較好,比 MX-P 彈少少又唔難控制,用佢正反手推波都幾好 feel!但朋友唔知厚度係 max 定 2.0mm,亦唔知海綿硬度!
我呢幾日爬過 ...
可用Xiom Vega China做正手配合到塊Force Pro Black Edition

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-8 16:30 發表
我諗住今個星期日(5月14日)買拍!但仲未定到買 AN 定 FL 好?
師兄今個星期六、日早上有時間借我打你塊 AN 拍嗎?
你打邊區?九龍東可以嗎?
場錢我付,小小心恴!
如OK話我知!
我塊force pro正手用Victas V01,反手貼左塊TSP Agrit
你想在香港買塊AN柄應該幾難,
咁啱CCA unlimited我都有又係AN柄,
正手Victas V15,反手T64
九龍東正呀,啱晒我,你pm電話俾我請以PM 聯絡聯繫
因為相用ipad影所以唔係好清

轉番手機影應該好啲掛
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

好鍾意用Victas呢個牌子既膠
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 17:10 發表
我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製 ...
我橫板都係初哥,感覺這種結構既板都係買番VIS或者張繼科ALC比較好,可唔可以講下幾塊板既區別,我就試唔出

多謝資訊,等我聽日上網搵吓呢塊膠資料!
我連有呢個品牌都唔知!
引用:
原帖由 friendship729 於 2017-5-9 01:20 AM 發表

可用Xiom Vega China做正手配合到塊Force Pro Black Edition

已PM!
師兄兩塊拍我都想買
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-5-9 01:33 AM 發表

我塊force pro正手用Victas V01,反手貼左塊TSP Agrit
你想在香港買塊AN柄應該幾難,
咁啱CCA unlimited我都有又係AN柄,
正手Victas V15,反手T64
九龍東正呀,啱晒我,你pm電話俾我請以PM 聯絡 ...

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-8 20:52 發表
MXS 唔係仲硬過 MXP 咩?有 sales 同我咁講!
咁旋轉方面係咪 MXS 明顯轉過 MXP 呀?
我想搵塊轉啲!

Mxs係比Mxp硬D同轉D但無狂飈甘硬同轉,膠硬先夠轉喎(又吾係愈硬愈好,又要配合底板彈性同個人力量) ,當然你出手要有足夠擺速,吾係就乜膠都無乜轉,ELP用过做反手覺得太彈太飄,根本不適合做正手...如果你力量不夠就Mxp正,Elp反,夠力就Mxs正Mxp反比較好,以上純屬我個人喜好不喜勿插

發新話題