44 123
發新話題

[膠皮討論] TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 配 EL-S 正手、MX-P 反手正確嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 配 EL-S 正手、MX-P 反手正確嗎?

小弟問朋友借過 Stiga Infinity VPS V 及 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 打過幾個鐘,兩塊拍都係配 TIBHAR Evolution MX-P 及 EL-P,雖然 Infinity VPS V 係五層純木,但仲彈過七層純木 Force Pro Black Edition,似乎容錯性較低,所以我最後決定想買 Force Pro Black Edition,配膠上正反面想有比較明顯的分別,請教各位以下問題,唔該晒指教先!

正手:EL-S 或 FX-S
我未打過呢兩隻膠,請問 EL-S 係咪好似 MX-S 咁 spin,以及 MX-P 咁 power?我的理解係正手開波要揀隻旋 d 的膠,聽講 MX-S 最旋,但我唔係高手,擔心打唔掂咁硬的旋膠,所以揀中硬的 EL-S 或最軟的 FX-S,有冇師兄師姐可比較 EL-S 及 FX-S 的使用感受及打法?

反手:MX-P  
我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次,我咁諗對不對?試過 MX-P 及 EL-P 輪流做反手,朋友話 EL-P 會明顯較軟,但我試了兩個鐘,都 feel 唔到好太差別!即使將 MX-P 及 EL-P 轉做正手拉弧圈及發球,都覺得唔夠旋,所以十分唔明白點解咁多人會用 MX-P 做正手?咁發球咪唔夠旋?

呢個組合約 $1,000,主要係兩塊膠已佔 $640,如想平 D 轉用紅雙喜膠,效果會否相差太遠?我的打法係正手中遠台弧圈拉波,反手以短台快攻取分為主!邊款大陸膠合我打法呢?

多謝賜教!十分感激!

留位再問

適唔適合呢樣好難有準則

但上述幾塊 tibhar 現價好似約係 $250, 所以唔洗 $640 咁多

省狅Ok

“我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次”。
如果樓主既反手打法係咁, 可以諗諗X1黃金. 直板既話亦可以諗下反手生膠.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

正手嫌MXP唔夠轉可以諗下MXS. 唔想咁重咁硬可以試Rasant Grip.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

Mxp做正手,Elp做反手會係大路d,
Mxp發球旋轉係歐洲膠已不錯
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

有冇打過呢塊膠?話係呢個系列最軟的旋膠?
引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-4-18 06:09 AM 發表
FX-S可以做正手

我去駿X問係呢個價錢,邊度$250咁平,可否告知小弟?謝謝!
引用:
原帖由 wing0000 於 2017-4-18 09:11 AM 發表
適唔適合呢樣好難有準則

但上述幾塊 tibhar 現價好似約係 $250, 所以唔洗 $640 咁多

有冇分軟硬?邊隻Control?邊隻power?我唔熟器材
引用:
原帖由 marcohcy 於 2017-4-18 09:55 AM 發表
省狅Ok

X1 黃金係咩品牌呀師兄?
引用:
原帖由 TomLai 於 2017-4-18 10:12 AM 發表
“我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次”。
如果樓主既反手打法係咁, 可以諗諗X1黃金. 直板既話亦可以諗下反手生膠.

多謝師兄意見!
好見啲波友評測話 MX-S 雖夠轉但難打,咁 Rasant Grip 係咩品牌呢?大約幾錢?
引用:
原帖由 TomLai 於 2017-4-18 10:19 AM 發表
正手嫌MXP唔夠轉可以諗下MXS. 唔想咁重咁硬可以試Rasant Grip.

多謝你意見!Nittaku 都係歐洲膠嗎?
引用:
原帖由 天樂 於 2017-4-18 01:05 PM 發表
Mxp做正手,Elp做反手會係大路d,
Mxp發球旋轉係歐洲膠已不錯

尋晚試過波友的 Viscaria-FL 蝴蝶王,配 Nittaku Fastarc P1 (黑) 和 Nittaku Fastarc S1 (紅),感覺上兩塊膠都好容易打,容錯度好高,發球亦明顯比 MX-P 和 ELP 旋,唔知配合 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 夾唔夾呢?有冇師兄打過呢個組合?

Viscaria-FL 蝴蝶王比 Force Pro Black Edition 貴 $900,所以我都係想買番 Force Pro Black Edition,如果佢同 Nittaku 膠夾,兩塊膠貴少少都借得投資!

有冇波友打Force Pro Black Edition 的 AN 柄?可以約出來借我試打的話,我付場租!有意請留言!

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-4-19 18:55 發表
尋晚試過波友的 Viscaria-FL 蝴蝶王,配 Nittaku Fastarc P1 (黑) 和 Nittaku Fastarc S1 (紅),感覺上兩塊膠都好容易打,容錯度好高,發球亦明顯比 MX-P 和 ELP 旋,唔知配合 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edit ...
新鮮感作崇 !

我就係force pro black an柄主人了
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 12# 的帖子

X1黃金=Donic X1 gold

有冇人用過
Vladimir Samsonov Unlimited 或
Chen Chien An Unlimited ?

呢款Donic手感如何?聽講 Donic 膠一般都比較彈!
我只打過 Bluefire M1,真係幾彈,唔容易操控!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:38 AM 發表
X1黃金=Donic X1 gold

44 123
發新話題