發新話題

平野美宇大炒陳夢奪冠

引用:
原帖由 TS2010 於 2017-4-15 22:02 發表
赛後孔令輝指平野既技術,較中國隊先進,各位有何睇法?
唔通說輸比個技術落後  ;應該係中國隊食老本,諗住發球搶攻,點知人地接發球進取,頭三板跟本冇主動權;丁影后輸左都媽媽聲,球路轉線完全唔係以前回事

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-4-17 00:06 發表
如果削球掂,除孝元,鵝姐就唔會咁吷打完,個波旋轉弱左
可能武陽掂掛,真係想睇平野對佢,能打旋轉變化嗎

武陽今次都只輸比中國隊員

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2017-4-16 10:23 發表
打個印貴接近一倍!?
咁水貨嘛,人工來;其實都唔會起香港買,因為打過;買真係要去日本買,或網上搵一間老實日本本地店先掂。

P.S. 打過純日本地貨,係唔同,d 木質實在 d

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-4-17 00:52 發表

技術佢地係指成個打法同套路,唔係個柄長定短或膠皮類形,中國近代女乒清一色橫板雙反或小數一面係粒仔,如果咁易適應就唔洗望穿秋水先出個平野
咁公平講,個器材都對打法同套路都有影響;其實個波影響好大(拿唔係話係輸波重點),而係個波既旋轉弱左,對對手既'軒'制弱左;中國隊冇曬第一板既威力

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017-4-17 00:05 發表

胡麗梅去左邊度先?
斷續做陪練員羅

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 21:05 發表
大家仲記唔記得中國曾經犯相同錯誤引致低沉了十年?就是當年只著重正膠快攻打法克制弧圈球,清一色派:江嘉良、陳龍燦、范長戊、騰義去打。頭兩屆赢了冠軍就食老本,外國已適應及破解了,第三屆就全部快攻手落 ...
係喎,唔講唔記得重有蔡振華返來改革乒乓球打法,不過要中國隊改變對粒仔既'岐'視,幾難喎

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
我明,但問題係奥運你點掃 (係呀今屆如果平野對武陽,平野一定輸,但武陽先輸比自已友先喎  )。陪練都多舊魚,外國人都好少打陰陽板,何況唔係輸比褔原愛

輸左女單,蔡副局長當晚即刻捉住班男球員開整頓風氣會議

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2017-4-18 10:10 發表
新球旋轉減弱了,削球的也很難造出強烈旋轉,新球是體力速度戰,劉詩雯很適合,丁寧偏向防守及相持,小朱調整一下也是可以的,削球手、長膠、打變化的球手則有點難度
唔至旋轉減弱,重慢少少,而且有時重會飄走;不過中國隊點會派打粒仔、長膠去打奧運

發新話題