發新話題

平野美宇大炒陳夢奪冠

女版樊振東,板板發力

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-4-16 00:26 發表
不過, 呢場真係好睇, 所有體育吸引既原素都係度.
1. 雙方都係美少女
2. 懸疑性高. 個個都估陳夢高些, 點知.....
3. 大偉打敗歌利亞, 呢個係所有體育競賽最吸引人既地方.

乒乓球以後收視會高返好多...... ; ...
認同

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2017-4-16 09:13 發表
日版同唔係日版有乜分別呢?
有火印

如果削球掂,除孝元,鵝姐就唔會咁吷打完,個波旋轉弱左

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017-4-17 00:05 發表

胡麗梅去左邊度先?
連銀姐都win到佢,你話呢?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-16 23:07 發表

咁即係孔令輝承認自己教波無料到啦!
哩句唯一認同

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-16 23:18 發表
女隊輸了冠軍給外國,並非純粹技術落後,還有一個重點就是只派清一色打法的横拍兩面反膠打法的球員,違背了百花齊放的原則,當某一個打法被破解適應了,其他的都輕易被打敗,孔令輝做女隊主教練連這個道理也不 ...
技術佢地係指成個打法同套路,唔係個柄長定短或膠皮類形,中國近代女乒清一色橫板雙反或小數一面係粒仔,如果咁易適應就唔洗望穿秋水先出個平野

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 17:41 發表

問题係,平野一個人已經殺光中國隊相同打法的人,包括:丁寧、朱雨玲、陳夢,並非一次性偶然事件。

備戰的時候,各國肯定有模擬某對手的針對性訓練,若果知道中國隊只有清一色打法的球員上陣,訓練就簡單 ...
咁講法世乒5個名額各個身懷绝技,但安全系數幾多?

咁劉月半唔介意可以請王秋×同東邪西毒入國家隊稳陣

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
陪練其實乜類形都有,但如看過乒超都應該知道,女隊直板少得可憐,記得前幾年有個横打的對郭躍,都己經冇得打,還有一個直板長膠的對李晓霞前一兩局不適應跟着反勝了,咁試問教練組對哪些異類打法睇法係點,隊內都勝不到主力横板雙反的球員,為什麽要派出來冒險,以前未改例每種打法都有傑出人才,但改例后每個特殊打法的人才缺乏,也受制於球的影响,所以佢地唔係唔想百花齊放,而係國家隊追求稳定性,所以就算平野的出現,估計唔會再挑選異類打法的去比赛,極其只會派武陽约削球手去,但之前武也输了一次外戰,因為球旋轉减小了,所以佢他只會繼續横双反去比賽,所以肯定唔會再有其他異類打法的選手代表中國参加大赛

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-4-18 09:47 發表
輸左女單,蔡副局長當晚即刻捉住班男球員開整頓風氣會議
简直要下半旗至哀

發新話題