發新話題

平野美宇大炒陳夢奪冠

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017/4/17 00:52 發表

技術佢地係指成個打法同套路,唔係個柄長定短或膠皮類形,中國近代女乒清一色橫板雙反或小數一面係粒仔,如果咁易適應就唔洗望穿秋水先出個平野
會唔會又有龍門搬呢

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 17:41 發表

問题係,平野一個人已經殺光中國隊相同打法的人,包括:丁寧、朱雨玲、陳夢,並非一次性偶然事件。

備戰的時候,各國肯定有模擬某對手的針對性訓練,若果知道中國隊只有清一色打法的球員上陣,訓練就簡單 ...
咁講法世乒5個名額各個身懷绝技,但安全系數幾多?

咁劉月半唔介意可以請王秋×同東邪西毒入國家隊稳陣

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 21:05 發表
大家仲記唔記得中國曾經犯相同錯誤引致低沉了十年?就是當年只著重正膠快攻打法克制弧圈球,清一色派:江嘉良、陳龍燦、范長戊、騰義去打。頭兩屆赢了冠軍就食老本,外國已適應及破解了,第三屆就全部快攻手落 ...
讚同
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 21:05 發表
大家仲記唔記得中國曾經犯相同錯誤引致低沉了十年?就是當年只著重正膠快攻打法克制弧圈球,清一色派:江嘉良、陳龍燦、范長戊、騰義去打。頭兩屆赢了冠軍就食老本,外國已適應及破解了,第三屆就全部快攻手落 ...
係喎,唔講唔記得重有蔡振華返來改革乒乓球打法,不過要中國隊改變對粒仔既'岐'視,幾難喎

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
我明,但問題係奥運你點掃 (係呀今屆如果平野對武陽,平野一定輸,但武陽先輸比自已友先喎  )。陪練都多舊魚,外國人都好少打陰陽板,何況唔係輸比褔原愛

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
陪練其實乜類形都有,但如看過乒超都應該知道,女隊直板少得可憐,記得前幾年有個横打的對郭躍,都己經冇得打,還有一個直板長膠的對李晓霞前一兩局不適應跟着反勝了,咁試問教練組對哪些異類打法睇法係點,隊內都勝不到主力横板雙反的球員,為什麽要派出來冒險,以前未改例每種打法都有傑出人才,但改例后每個特殊打法的人才缺乏,也受制於球的影响,所以佢地唔係唔想百花齊放,而係國家隊追求稳定性,所以就算平野的出現,估計唔會再挑選異類打法的去比赛,極其只會派武陽约削球手去,但之前武也输了一次外戰,因為球旋轉减小了,所以佢他只會繼續横双反去比賽,所以肯定唔會再有其他異類打法的選手代表中國参加大赛

輸左女單,蔡副局長當晚即刻捉住班男球員開整頓風氣會議

新球旋轉減弱了,削球的也很難造出強烈旋轉,新球是體力速度戰,劉詩雯很適合,丁寧偏向防守及相持,小朱調整一下也是可以的,削球手、長膠、打變化的球手則有點難度
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

這次搞到不看整個賽事片不可
<-->
.

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-4-18 09:47 發表
简直要下半旗至哀

一個小妹妹搞到一大班硬漢子氹氹轉

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2017-4-18 10:10 發表
新球旋轉減弱了,削球的也很難造出強烈旋轉,新球是體力速度戰,劉詩雯很適合,丁寧偏向防守及相持,小朱調整一下也是可以的,削球手、長膠、打變化的球手則有點難度
唔至旋轉減弱,重慢少少,而且有時重會飄走;不過中國隊點會派打粒仔、長膠去打奧運

平野冠軍若用Clipper 板,此經典版本一速不特別,二速正常過正常(不賊),但其最利害之處係連續拉打板數多和穩.

利申-自己Keep住一塊黑㡳白字老cl.

係都捉住女乒
引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-4-18 09:47 發表
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

平野對削球手:

http://youtu.be/-mSAiBJAN4M
「天下武功,無堅不催,唯快不破。」

苦練秘技: 狂風刀法 -- 飛沙走石十三式; 聖火令
Setup 1:  Cybershape blade - 729 Battle II National - 729 8-40 mystery III
Setup 2:  Butterfly SK Carbon - 狂飈3 Neo - Victas spectol S1

Hody

如果中國女子實力係高過平野好多,打個橙都嬴你啦
但事實係有得打,平野都唔一定次次嬴,
頒獎時,平野幾乎冇乜掌聲,小器到呢,
一句講晒:輸唔起.

新球特性少了旊轉那贏波關鍵就是在反應及速度上,簡單說就是星爺所講的"唯快不破"。很明顯平野的反應及回板速度比中國的三位女選手較快,這優點更可補上力量的不及,比賽場上公平競賽﹐連輸三戰無話可說。

發新話題