25 12
發新話題

順住弧線及板形恰可~才能百發百中嗎?

順住弧線及板形恰可~才能百發百中嗎?

乒乓技術~豈等閒呢!
本帖最近評分記錄

板型係用個「心」去調整的,所以只要望著落點位,跟住車落去便要,全個身體就會調整得好準確,我要應真的,不是說笑。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 CXC 於 2017-4-12 09:50 發表
乒乓技術~豈等閒呢!
即係點解?

~非一般人理解的意思~師主
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 速鳥 於 12-4-2017 10:08 AM 發表
板型係用個「心」去調整的,所以只要望著落點位,跟住車落去便要,全個身體就會調整得好準確,我要應真的,不是說笑。
車落去 ......,好傳神!
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

我~成日車板邊~分唔清楚來求~西既指數

引用:
原帖由 CXC 於 2017-4-12 15:11 發表
我~成日車板邊~分唔清楚來求~西既指數
「心」!用「心」呀!!
得果0.1秒做決定,所以用「心」(人的自然球感)車落去
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017/4/12 16:06 發表

「心」!用「心」呀!!
得果0.1秒做決定,所以用「心」(人的自然球感)車落去
下下用暴力壓制旋轉, 下下車落去

我仲已為有0.3秒∼機會無 take two~

引用:
原帖由 rckw 於 2017-4-12 16:18 發表

下下用暴力壓制旋轉, 下下車落去
車落去有兩個想,一個想防止對手騎劫相持,一個想力量打旋轉直接得分。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 CXC 於 2017-4-12 16:23 發表
我仲已為有0.3秒∼機會無 take two~
上旋還有可能,側旋有鬼呢
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我都係《狗up當風濕》希望車出彩虹iii

引用:
原帖由 CXC 於 2017-4-12 16:34 發表
我都係《狗up當風濕》希望車出彩虹iii
「自古成功在嘗試」,
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

樓主高見, 一語令人茅塞頓開!!!
我明白了, 打波必贏的秘訣就是......
.....
.....
只要唔好輸比對手!!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

勝利的秘訣就是勝利
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

引用:
原帖由 poon 於 2017-4-12 17:39 發表
樓主高見, 一語令人茅塞頓開!!!
我明白了, 打波必贏的秘訣就是......
.....
.....
只要唔好輸比對手!!!!
呢個就易理解得多.

.

25 12
發新話題