發新話題

法庭見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
WHAT??????????

法院公開資料

小額錢債審裁處

第26法庭

(西九龍法院大樓B座 6 字樓)

審裁官: 沈 x x

聆訊時間:  10:00 (4月7日)

申索編號: SCTC009544/17

申索人: 梁  邱  邱  余  鄭  黃

被告人: 香港 x x 總會有限公司

雖然我覺得道德上我地係俾冰總呃左, 但法律上冰總應該好難判定佢錯, 錯d 乜。。。

我明天會去聽一聽

引用:
原帖由 路過路人 於 2017-4-7 01:09 發表
我明天會去聽一聽
聽日都唔係審 旁人去一去無意思。。。

發生什麼事說來聽下

剛瞓醒,有冇料爆?

引用:
原帖由 Tam校長 於 2017-4-7 10:38 發表
剛瞓醒,有冇料爆?
Call over其實係最後和解機會不過法律依據你又唔係海關告佢犯商品說明條例 冰總連派人理你都可能費事, 而且個裁判官慣性唔受理 所以可能直接駁回。。。

而且今日編俾佢地既時間只有10分鐘 唯有祝佢地好運

不准圍觀
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-4-7 12:11 發表
不准圍觀
係唔係5個人齊齊無關手機俾法官收監。。 唔係點會無聲氣

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-4-7 14:32 發表
5個人以後仲可唔可以打乒總比賽
跟本上頭都唔知呢5個人係乜水。。。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-4-7 14:40 發表

六人

跟本上頭都唔知呢5個人係乜水。。。。。

可能5億庭外和解,Happy ending

好奇問一下,
辦比賽其實主辦單位真的需要確保所有參加者參賽?
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-7 15:00 發表

是上年奥運香港外圍賽門票第二及其餘日子欠缺主力球員參賽冇睇頭但又唔預先講明賽例係咁。
呢句就有問題 賽例一早寫明係咁而且唔係冰總定o既

引用:
原帖由 天樂 於 2017-4-7 15:09 發表
好奇問一下,
辦比賽其實主辦單位真的需要確保所有參加者參賽?
有參賽就可以之後以世界排名去奧運 無去打第一日就無得去打奧運單打
即係, 例如 黃鎮廷世界第9 佢去奧運方法有, 外圍賽第一日有參賽並勝出首輪單淘汰, 或是第一日有參賽但輸左, 第二三四五日贏其中一日, 或 第一日有參賽但輸左,之後憑世界排名入選

引用:
原帖由 Tam校長 於 2017-4-7 14:47 發表
可能5億庭外和解,Happy ending
假如開庭前經書記官協調唔到和解   就裁判官正式處理 決定駁回定係直接判得直or 轉去其他法庭

今天與乒總代表見面一個鐘,各自陳述理據。經調解員分析,因部份指控屬刑事性質,舉証困難。雖得到其代表口頭承認其預售章程有改善空間,也答應未來如果再舉辦類似的比賽,將會作出改善。有感我方乃一介平民,怎能與一個每年接受政府支助數百萬的大機構持續對抗呢!因此,本申索亦告結束。
如果我們未能達到廣大乒迷的期望,深感抱歉!
申索理由:
我們六人基於香港乒乓球總會(以下簡稱“乒總“)的誤導性和失實的資料而預定/預購了2016年4月15曰和16曰的奧運亞洲乒乓球外圍賽第二階段門票。賽後我們曾兩次去信乒總,要求全數退票但不果,也曾去信消費者委員會和香港海關投訴,但不得要領。申索人認為乒總可能已觸犯「商品說明條例」的「虛假商品說明」或「誤導性遺漏」。

申索理據
(1)        乒總以下列兩則預售門票章程的描述,誤導消費者,令人期望兩階段都有大量世界級球星參與,甚至第二階段賽事比第一階段更精彩。

以下資訊節錄於24/2/2016乒總網頁http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/display/news.cgi?news=1343
按照國際乒聯規定,所有參加奧運的運動員,必須先參加所屬地區的外圍賽。屆時,香港運動員將連同各亞洲頂級球手包括中國、日本、韓國、中華台北等等來港參賽,為爭奪奧運入場

psycho

引用:
原帖由 happy1212 於 2017-4-7 18:26 發表
今天與乒總代表見面一個鐘,各自陳述理據。經調解員分析,因部份指控屬刑事性質,舉証困難。雖得到其代表口頭承認其預售章程有改善空間,也答應未來如果再舉辦類似的比賽,將會作出改善。有感我方乃一介平民,怎能與 ...
辛苦了

本論壇的朋友,我們都希望乒總為本港乒迷做得更多,做得更好,如果有人懷著幸災樂禍的心態,大家自然會對你有所看法。

psycho

發新話題