發新話題

大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法?

引用:
原帖由 simonwong 於 2017-3-31 09:27 發表
范氏兩姊弟全家全心全意打乒乓, 除了馮慧珠我又放長雙眼看看這一條究竟是綠色通道還是......
感謝關心我家對寳貝、其實比她們考綠色通道,正好給她們一個人生經驗、好多事情不一定會如願達到妳想追求嘅目標、有失必有得,正因為今次落選、反而可另她們更即極面人生嘅得失、叫她們鼓勵自己要繼續面對人生不同嘅事情、即極面對、不要因為失去一次機會、而放棄、將來做任何事都好、由不可能變成可能、只要妳哋很努力而不放棄

恭喜入選嘅小朋友丶入選了不是完結丶是訓練嘅新開始丶努力

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 12:23 發表
[quote]原帖由 KKFan 於 2017-3-31 11:03 發表
恭喜入選
能分享一下挑選的過程和內容嗎?
當天小朋友入場館後,大部份體院教練也在,好驚喜,陳江華教練親自輪流派波測試大家丶正手拉球及不定點球丶其她/他人就分組打一局過11分(因甄選人多,所以只打一局)丶赢留低繼續打,大慨是當天過程丶因家長不能入去睇

回復 29# 的帖子

是的

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 19:46 發表

就甘簡單打一局、赢留低繼續打?輸了就冇得玩?

不會吧,另外年齡跨度也不小窩,有D聽說7、8歲,有D14、15歲,不是按年齡分組打嗎?
綠色丶少精丶港青選拔都不是計嬴輸的

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 11:30 發表
[quote]原帖由 lovett 於 2017-4-2 23:46 發表

范生話佢個仔隻手特別細
板柄粗D都揸唔到,手指公,食指難轉換,以致到有D吊腕。
仔仔隻手真係好細丶相信人再大些會可改善丶暫時以他自己揸板舒適為先,感謝大家關心
現在用緊Ruits,已是超幼柄丶還要再磨幼些給他才揸得穩.

我想講下我嘅睇法:當我睇了綠色通道訓練時間丶我明白少少收生標準丶因我仔仔同囡囡已足12歲丶3-5有訓練丶跟住12歲以下6-8跟番少精練丶她們已超齡了,少精不合適,珠女6-8我估應該是打番走訓丶同港青練丶但我對仔女又未到可以跟港青一同練嘅水平,所以也不合適,我也分析了給他們知,她們兩人都話從現在起都會更加即極練習丶而不是放棄,我覺得咁樣才是良好態度,在此也祝願大家繼續快樂乒乓

P.S.其他小朋友我不清楚他們情況丶以上只是講我自己仔女

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 15:03 發表
3至5體院
6至8少精
邊個接送
7至8車程加食飯
返到屋企,做功課,温習.....玩乜都冇時間
考驗家長既恆心
係架丶如無恆心及決心丶家長及小朋友都只會覺辛苦
所以我報時已同仔女溝通好丶如收就會無哂D時間,報名決定權交番給仔女丶報名就我負責

發新話題