發新話題

大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法?

朱sir, 雖然你唔識我,而我亦不敢高攀,
但都好想鼓勵吓你,因見到你盡心盡力為學生做事
加油丫!

乒總又好體院又好, 其實真是好難做, 無論點做都是錯.
選拔一直不是最好的做法, 每個運動員都有狀態, 不是人人每日都打得咁好, 若那天發揮不好便入不選對於好波又有潛的運動員其實好不公平.  黃鎮廷, 吳X男, 朱X竹, 也不是選出來的, 但成績有目共賭。

回復 185# 的帖子

意思係,欽點的話,大家就會服?

其本上入選港青的都是有潛質,只是有人心中有尺,冰總搬龍門是常識,不要把國家隊的文化套入香港,雖然他們大部份來自國內。有論壇師兄常常為冰總謢駕,如果冇問題都不會討論熱烈,跟着東亞兒童盃選拔又是否略為公平呢?

回復 175# 的帖子

乒總比吾到信心學員。
綠色通道有乜教練未知,
是綠色同綠色打,還是同沙田其他少精混打亦未知!

乒總若有心栽培綠色,理應找些質素高的教練執教。到時找青苗,少精D教練教筹於浪費時間,綠色通道留不到學員,最終爛尾。下次找鬼去選。

引用:
原帖由 Guest from 119.236.236.x 於 2017-4-7 00:22 發表
師兄,請問你點解決定由長膠改反貼?原因係?改反貼後用幾耐時間到高峰?謝謝,打緊長膠,但控制唔好,誠意求教。
減少長膠接發球自然提高用正手及進攻意識,我01年尾改反貼,但比賽關鍵分數時依然沒有橫打,都係推擋,直至03年全港青少年錦標賽奪取青年組單打冠軍,即現時的U18組,及04年甲組單打冠軍,還有11年的港運會單打冠軍,還有其他冠軍 ,獨欠學界精英 ,算很Lucky

長膠可以贏到好多人,但去到最後係好難贏,有些對手對付長膠好叻,我自己打過長膠,當然識教人用長膠,及識對付長膠

[quote]原帖由 Macc 於 2017-4-6 23:15 發表
朱sir, 雖然你唔識我,而我亦不敢高攀,
但都好想鼓勵

多謝曬 ,我會繼續努力

引用:
原帖由 Guest from 223.16.233.x 於 2017-4-7 02:04 發表

既然你話狀態不好不入選很可惜
但點解青奧選拔賽,潛質運動員劉鎮x不入選
你地又不為他搬龍門
現在泰國站選拔又要為某些人而搬龍門?
夫人愛徒、香下體育等人常常受到總教頭愛的照顧
實在令人羨慕
無可否認劉鎮杰是好好好波, 學界精英也輕取冠軍, 不過聽聞佢無心打全職, 選到都無時間練波

泰國選拔因為有些人轉了全職, 所以唔洗選也合情合理

回復 192# 的帖子

少精教練真是這麼差?同少精教練練波都浪費時間?乒總真要了解一吓家長訴求出現問題所在?或者kwc提議有那些教練可取替張肉,劉早等等教少精,給乒總考慮吓

引用:
原帖由 路過路人 於 2017-4-7 08:25 發表
泰國選拔因為有些人轉了全職, 所以唔洗選也合情合理
香港法例規定,做任何全職,包括全職球員 必須年滿15歲及讀完中三,好明顯乒總係偷步進行,保駕護航,更離譜的事都有,想勸退人。。。。

乒總給人印象是喜歡做就做,無規定無規矩,無可奈何就搬龍門,乒總應多與其他人多溝通,多聽意見,要開明d,不要一少撮人話哂事

唔好成日講到咁黑暗, 今年u18u15冠軍都係實至名歸, 全部公平公正在歌老街打

引用:
原帖由 jcpenny 於 2017-4-7 10:12 發表

劉鎮杰打U18
黃翰林正板超厚唔比打
陳以信拉傷左
我想講一講,當日黃翰林正板在決賽前,拎去check完,是4.1X,超厚,我也唔敢搏,第2塊也是4.035,勉強酌情可以打,但回家後馬上再度,平均值應該係唔超的,部機應該係一模一樣都係紅雙喜出品,所以唔知我部機係咪壞壞地,當然輸波不是賴球拍,但點都會有少少分別,莊啟寧也是實至名歸的冠軍球員,我也恭喜了莊氏一家,希望大家繼續努力,良性競爭

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

那4位是青奧4子?

引用:
原帖由 路過路人 於 2017-4-7 09:35 發表
唔好成日講到咁黑暗, 今年u18u15冠軍都係實至名歸, 全部公平公正在歌老街打
在歌街打比賽所有人都可以睇到,有球證有觀眾,當然公平公正,但在體院里面打的甄選呢,包括港青的甄選,世青甄選,直至”綠色通道”的鄄選等等等等等等,有邊個是公平公正的?只不過是他們演一場漏洞百出的戲糊弄我們這些家長。

明眼人都清楚看到:體院--香港x育--香港x育的教練,一條龍服務,快靚正。只要是香港x育的重點球員(有米),那麼幾年後便順利進入港青。今年剛入港青的馬X心就是最好的的例子(申明:我無意重傷孩子),論削球的動作和基本功以及比賽時的臨場發揮,她根本沒有達到港青的要求吧,之所以能順利入港青還不是因為她的教練是莫x莎。
  再說說明日之星削球班,擺明就是乒總為了討好華總開的訓練班,其目的就是為了給莫x莎搵私人學生找了一個生源不斷的大平臺,入到明日之星班,你若答應跟莫x莎學私鐘,那麼她就會派幾個多球俾你玩下,如果你不答應跟她學私鐘,那麼在課堂上你吔自己打下,佢望都唔會唔你一眼⋯。我只想說:陳家一家親呀。體院與乒總是陳家開的

引用:
原帖由 Guest from 183.179.64.x 於 2017-4-7 11:42 發表
減少長膠接發球自然提高用正手及進攻意識。
果然係優勢教練。咁都講得出。 偽 香港冠軍
其實你有種咪自表身份 使乜唔login 咁鬼鼠

引用:
原帖由 Guest from 182.239.83.x 於 2017-4-7 10:40 發表

歡迎阿高層你繼續護航
所謂綠的、泰國站選拔其實都只是小事一樁
我想大家以後多點關注的是青奧4子
往後一年4子會大量出去比賽
爭取一個位去打青奧
4子是用緊立稅人的錢
所以希望阿高層你地唔好公器私用
對4 ...
睇完章程,到最後都係教練决定,並吾一定取决選拔,再講青奥需参加資格賽獲取資格,女子估計可以,男子真係要看比赛發揮
http://www.hktta.org.hk/hkteam/youth_player/PDF/2018YOG_Selection.pdf

引用:
原帖由 Guest from 183.179.64.x 於 2017-4-7 11:42 發表
減少長膠接發球自然提高用正手及進攻意識。
果然係優勢教練。咁都講得出。 偽 香港冠軍
哈哈,這就是誤人子弟

香港政府及恆生撥款應該是給乒總培訓優質運動員,從而提高香港體育地位,並不是比錢你搵全職運動員,港青出外比賽交出成績,給其他國家知道香港乒乓勁就已經成功了,打全識與否條路怎麼行應該由小朋友自己決定,不應由10歲8歲交由父母決定,所以培訓青年運動員不應與他打不打全識計算,當他打上去有成績就會自動要求父母轉全識,是否打綠色打6個鐘就一定成材?倒不如現在給資源樣有成績球員繼續打上去入港青,最後唔打全識,我作為一個納稅人我本人並不覺得浪費,現今香港社會做運動員真係搵唔倒食,幾佰萬人有幾多個願意試,乒總實際啲,不要與中國日本韓國比較

發新話題