發新話題

大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法?

要告乒總?咪有排告

3至5體院
6至8少精
邊個接送
7至8車程加食飯
返到屋企,做功課,温習.....玩乜都冇時間
考驗家長既恆心

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-31 09:45 發表
「摸著石頭過河」我估就是乒總今次的想法,目的是製做人材出外國賽拿金牌,方向是由九歲開始觀察及貼身訓練,點樣做因為無前車可鑑,才適合香港地理的辦法,所以連乒總自已都唔講得清楚;至於學生方面,「食得鹹魚抵 ...
論壇是歡迎大家發表意見的地方,要說黑暗一定是論壇黑D。今次綠色我覺得乒總也只是如速鳥說「摸著石頭過河」,一個試金石,可能她們也未有完整的計劃,暫時只能見步行步。
我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但肯定不是為某些人而開,今次劉國X教練女兒也有參選,如果咁黑暗便一定入選,但結果又沒有。
以往港青港拔其实是好客觀,有十個教練左右,每個教練都會比分你,不是某1-2個教練喜歡你便能入選,況且有得選港青積分都不會低,誰入選其实也可以說合情合理。

論壇這個平台也好讓不同人發表唔同意見, 我也希望聽到有網友給我們意見, 而我們是喜歡聽意見的平台, 這樣才會不斷進步
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 15:03 發表
3至5體院
6至8少精
邊個接送
7至8車程加食飯
返到屋企,做功課,温習.....玩乜都冇時間
考驗家長既恆心
係架丶如無恆心及決心丶家長及小朋友都只會覺辛苦
所以我報時已同仔女溝通好丶如收就會無哂D時間,報名決定權交番給仔女丶報名就我負責

[quote]原帖由 KKFan 於 2017-4-3 12:58 發表

回復96#

分析得很有道理,或者就是這個原因

金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 14:31 發表
張曼莉
乒總最鍾意呢D
細细個係大陸練波
又有身份証
睇嚟仲系系在大陸練多兩年,再到港追隨張師姐更穩妥些。
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

乒總這幾年不是大力推行削球嗎?為什麼這次”綠通”沒有一個削球手?乒總豈不是自己打自己嘴巴。不過,乒總從來都是不知所謂,終有一天會受到教訓的

引用:
原帖由 見義勇為 於 2017-4-3 08:29 發表
一睇D收生就知道有D係真材實料,有D明顯係靠關係,星期六/日歌街盛傳高級教練班有份上理論課的教練都暫時未有1人合格,收到的都係死亡信,這個高級教練班擺明就係比香港隊總教練夫人,二十幾人每人夾5500元,乒總又收 ...
我非常認同你的睇法。舉辦這個所謂高級教練班課程根本是掩人耳目,讓二十人夾學費去成全那個什麼總教頭的夫人,以方便他們今後的合作,為他們的關係戶打開綠色大門。
如果在香港能有另一間類似乒總的機構就好了,不用在一棵樹吊死

引用:
原帖由 Suki 於 2017-3-31 00:37 發表
目測官方睇漏四個,排名不分先後:

李x朗(前新一代冠軍)
梁x希(左手可塑造性高)
范x樂(剛剛選抜入了大精英)
羅x君(新科女乙冠軍)

@以上四個家庭,無論家長支持度、小朋友克苦程度、乒乓熱愛度 ...
👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍👏👏

沒有辦法,高級教練班一報名已經知道邊個得邊個唔得,得5個豁免考技術試既得,其他一概唔得,都正常既,因為未入過香港隊,咁就唔好叫人報名吧!開個5人班咪得囉!沒有必要屈人5500報名費,加上堂唔教波損失20000,條數唔知係咪咁計

再加上而家乒總主席是奧委會副主席,功能介別手持17張選票,較早前生果報紙有報導,2016年6月13日
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160613/19652084

引用:
原帖由 見義勇為 於 2017-4-5 11:29 發表
沒有辦法,高級教練班一報名已經知道邊個得邊個唔得,得5個豁免考技術試既得,其他一概唔得,都正常既,因為未入過香港隊,咁就唔好叫人報名吧!開個5人班咪得囉!沒有必要屈人5500報名費,加上堂唔教波損失20000,條 ...
喺吖。學費5500元,加上中級教練350一小時,而為左呢嗰課程沒冇教100個鐘就損失左35000。最慘係開球館嗰的,大約損失十萬,到頭來毛都冇一條。
另外,豁免嗰五個,除了王x有料,其余四位就算了吧,憑著與華哥,乒總關係好,除左唔便上堂,連考試都唔使,。唔信佢哋派波有幾好,真係要睇過先知,但乒總夠膽比佢哋嘅派波技術比大家睇嗎?

左扭SIR都0K既
李X蘭就.....

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-5 12:19 發表
左扭SIR都0K既
李X蘭就.....
喺,左扭好掂,漏左寫

回復 110# 的帖子

參加高教班的教練,大部分都是全職教練,有些更是青苗教練,全部被評派波唔合格,唔通豁免果幾個派波真係派到出神入化?我真係好想見識下。

可能吾合格嘅,比個機會佢哋,不過每人實習多30個鐘

又或者另設「綠色通道」給本土教練進級高級教練

其實係好多敎波既人派波都麻麻地

引用:
原帖由 柳承敏 於 2017-4-5 14:09 發表
參加高教班的教練,大部分都是全職教練,有些更是青苗教練,全部被評派波唔合格,唔通豁免果幾個派波真係派到出神入化?我真係好想見識下。
絕對贊同你的想法,我都想見識一下佢哋嘅派波技術。
聽人講當天高教訓練班在體院考派波時,陳x華,陳x媛都不在場,只是由張瑞,梁柱恩負責。令人費解的是:
1:全個派波的技術都是由陳x華負責的,卻偏偏在考試的時候不在場,那麼,考試的標準由誰來定?
2:此次訓練課程是由陳x媛一手策劃的,為什麼在如此重要的考試時她不在場監考而任由張瑞,梁柱恩打分?
由此看來乒總對這二十人是多麼的不負責任!!

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-4-3 17:35 發表

論壇是歡迎大家發表意見的地方,要說黑暗一定是論壇黑D。今次綠色我覺得乒總也只是如速鳥說「摸著石頭過河」,一個試金石,可能她們也未有完整的計劃,暫時只能見步行步。
我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但 ...
既然冰腫那麼客觀公正,那麼陸思妤為什麼入不了港青?

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-4-3 17:35 發表

我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但 ...
乒總選港青如果真是客觀公正,當年的陸思妤就不會落選了。陸思妤無論從身體表質,臨場的心理素質及比賽時的技,戰術運用,都具備了一個優秀運動員的素質,但最後還不是因為眾所皆知的原因落選。所以,我看不到乒總的客觀和公正

發新話題