發新話題

大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法?

恭喜入選嘅小朋友丶入選了不是完結丶是訓練嘅新開始丶努力

恭喜入選嘅小朋友!!!
Hody

[quote]原帖由 KKFan 於 2017-3-31 11:03 發表
恭喜入選
能分享一下挑選的過程和內容嗎?

金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 12:23 發表
[quote]原帖由 KKFan 於 2017-3-31 11:03 發表
恭喜入選
咪又係敎練行行企企,傾下偈,叫你哋打升降枱,跟著返屋企等通知。

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 12:23 發表
恭喜入選
當天小朋友入場館後,大部份體院教練也在,好驚喜,陳江華教練親自輪流派波測試大家丶正手拉球及不定點球丶其她/他人就分組打一局過11分(因甄選人多,所以只打一局)丶赢留低繼續打,大慨是當天過程丶因家長不能入去睇

多左派波咁充實?

回復 29# 的帖子

是的

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-30 21:22 發表
希望不斷有第二三個黃鎮廷湧現,系好事窩
但黃鎮廷就係最好例子 打得好 唔好咁早出頭

回復 10# 的帖子

如沒嚴謹規則,分分鐘家長都試冰種底線。唔知到時有無人會自出自入,或者找藉口理由多多上少d時數呢🤔🤔 (喜歡就返點就幾點,早退,一個星期有三兩日放學後要補完習或上完課外活動至再去訓練,又去下旅行等等)講到底,訓練時間不足,唔夠出席率,又不會被out, 咁就浪費了綠通道資源,也違背了綠通道的原意。如唔係全心瞓身投入乒乓,識打波但己律差,不如比返d真心想打全職的人。

引用:
原帖由 andysir 於 2017-3-30 22:48 發表
綠色通道不是給家境貧困如領綜援那些嗎?為什麼有好多都是富有家庭?出入練波有私家車接送,兩面膠皮都是最貴的tenergy,真不知用什麼準則選拔。
冰糭不僂都係黑心作業咖啦,話明係"通道"梗係比自己人通過啦,
咩不論家境貧困領綜援人士,講吓就係.實際......
睇吓以上名單邊個唔係有米人事子女吖!
好以果個賽男,今年戊組單打第1埸就輸咗,都可以入到通道嘅
咁你就知"通道"係比咩人入啦

回復 33# 的帖子

可能這男仔就是非常家貧,無錢打私鐘,所以就第一場輸了,但乒總覺得佢好好好有潛質,所以收佢打綠色通道 ,還聽聞但不知是否正確,另外2位好似長期無金章依然可以繼續打少精,好明顯就是有錢識人就嘜都得

所以要入港青便不可以走堂去行綠色,因為唔識字那便考不到章別的白金章筆試成績。

但請問用綠色入港青,是否不用白金章成績?

引用:
原帖由 williamkeung 於 2017-3-31 15:40 發表
可能這男仔就是非常家貧,無錢打私鐘,所以就第一場輸了,但乒總覺得佢好好好有潛質,所以收佢打綠色通道 ,還聽聞但不知是否正確,另外2位好似長期無金章依然可以繼續打少精,好明顯就是有錢識人 ...
嗰個賽男個老豆不知幾有米,佢幾個私人名教練,同乒乓孖宝又熟,同冰糭魚生又熟

回復 35# 的帖子

想窮人去打綠色通道入港隊,但由於家貧無錢去考章別,所以就可以唔需要考

回復 36# 的帖子

老豆咁有錢,亞仔唔識字都唔緊要,這就可以小學就做全識乒乓球員

引用:
原帖由 032 於 2017-3-31 03:10 PM 發表

冰糭不僂都係黑心作業咖啦,話明係"通道"梗係比自己人通過啦,
咩不論家境貧困領綜援人士,講吓就係.實際......
睇吓以上名單邊個唔係有米人事子女吖!
好以果個賽男,今年戊組單打第1埸就輸 ...
錄色通道乜嬲都有咖啦,只是現在比較公開具體話比大家知,以前只要有名教練介紹,又或者港隊教練睇得上你,就已經可以進入體院受訓啦。

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-31 12:49 發表

當天小朋友入場館後,大部份體院教練也在,好驚喜,陳江華教練親自輪流派波測試大家せ正手拉球及不定點球せ其她/他人就分組打一局過11分(因甄選人多,所以只打一局)せ赢留低繼續打,大慨是當天 ...
就甘簡單打一局、赢留低繼續打?輸了就冇得玩?

不會吧,另外年齡跨度也不小窩,有D聽說7、8歲,有D14、15歲,不是按年齡分組打嗎?
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-3-31 13:05 發表

但黃鎮廷就係最好例子 打得好 唔好咁早出頭
這個綠色通道是按黃鎮廷走過的路量身定做的,就是想發掘多幾個出來

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 19:46 發表

就甘簡單打一局、赢留低繼續打?輸了就冇得玩?

不會吧,另外年齡跨度也不小窩,有D聽說7、8歲,有D14、15歲,不是按年齡分組打嗎?
綠色丶少精丶港青選拔都不是計嬴輸的

乒總搞綠色,只會給人印象是乒總用後門方便其他尊貴有錢人,因為計劃完全無制度,想點就點,令到大家對乒總更加有怨恨和怨氣,呢鑊乒總真係好下策

發新話題