發新話題

[是非] 想問下小朋友幾多歲開始學乒乓波為之合理?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
果d乒總訓練班有無用先?
引用:
原帖由 lw31 於 2017-3-28 15:03 發表
乒總有新一代訓練班,但要5歲先報得

引用:
原帖由 法國妹 於 2017-3-28 15:18 發表
果d乒總訓練班有無用先?
只能當啓蒙發掘興趣去看..要有用, 單對單最有用

oic
[quote]原帖由 popo_wong2001 於 2017-3-28 15:21 發表

只能當

回復 22# 的帖子

無話有冇用

引用:
原帖由 popo_wong2001 於 2017/3/28 15:21 發表

只能當啓蒙發掘興趣去看..要有用, 單對單最有用
可以給小朋友接觸新活動及發掘興趣, 已經好有用了

回復 22# 的帖子

無話有冇用的,都係你想小朋友進步成點,始終新一代十幾廿人一班,會進步得慢D,如果單對單就一定會進步得快,但最重要都係睇小朋友對乒乓球有冇興趣,所以可以試上訓練班先,因為一大班小朋友一齊上堂會開心D,又可以增進小朋友社交,到小朋友真的有興趣有進步,再找教練單對單都未遲,又或者到時訓練班加單對單雙管齊下,小朋友學起上來無咁悶麻!

明白
引用:
原帖由 lw31 於 2017-3-28 16:06 發表
無話有冇用的,都係你想小朋友進步成點,始終新一代十幾廿人一班,會進步得慢D,如果單對單就一定會進步得快,但最重要都係睇小朋友對乒乓球有冇興趣,所以可以試上訓練班先,因為一大班小朋友一齊上堂會開心D,又可 ...

係呢到點都要講返句,四歲學波最好,到新一代八歲組比賽,已經有四年波齡,可以贏到四強。
目的想要乜,最近想法當然上好學校,單對單一萬幾千教練費一個月就唔小得。想強身健體,去學跑步好過,經濟好多。如果想睇下有冇興趣,不如參加坊間的出名球會打大班,跟住參加下呢到論壇的小朋友比賽,睇一下你地父母及個細路,頂唔頂得住d壓力,想唔想繼續落去,興趣呢d野,拿到獎牌就自然大把天份,大把興趣。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

乒總有新一代訓練班
只得一個字,......平

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-3-28 23:56 發表
乒總有新一代訓練班
新一代教練能用心教的,真是可以恭喜大家。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

認同
引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-28 21:27 發表
係呢到點都要講返句,四歲學波最好,到新一代八歲組比賽,已經有四年波齡,可以贏到四強。
目的想要乜,最近想法當然上好學校,單對單一萬幾千教練費一個月就唔小得。想強身健體,去學跑步好過,經濟好多。如果想睇 ...

認真問:乒總訓練班d教練係唔係hea住教?
引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-3-28 23:56 發表
乒總有新一代訓練班

小朋友開心最緊要
引用:
原帖由 lw31 於 2017-3-28 16:06 發表
無話有冇用的,都係你想小朋友進步成點,始終新一代十幾廿人一班,會進步得慢D,如果單對單就一定會進步得快,但最重要都係睇小朋友對乒乓球有冇興趣,所以可以試上訓練班先,因為一大班小朋友一齊上堂會開心D,又可 ...

發掘興趣最重要
引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-28 15:51 發表

可以給小朋友接觸新活動及發掘興趣, 已經好有用了

其實唔早,不過係咪家長放底個小朋友就閃左去定會留底睇住個細路?
如果閃人就訓練班算
利申:親身見識過唔少,跟本浪費金錢,你話當 daycare 就另計

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-3-29 03:35 發表
其實唔早,不過係咪家長放底個小朋友就閃左去定會留底睇住個細路?
如果閃人就訓練班算
利申:親身見識過唔少,跟本浪費金錢,你話當 daycare 就另計

引用:
原帖由 法國妹 於 2017-3-28 14:09 發表
我個姪女今年4歲,我個妹見有好多家長都有搵教練教自己小朋友學乒乓波,我個妹都有興趣請教練,但我姪女今年先4歲,會唔會太早學波呢?
你個妹的女應該是外甥女吧,4歲學球真太早了些,除左是乒乓世家已知有遺傳天分的孩子,否則5歲開始學較好,可參加新一代訓練班,成本較低些。到6歲左右已經看出她有否天分,再考慮跟球會練或單對單練未遲。
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 法國妹 於 2017-3-28 14:16 發表
但係我姪女都幾百厭下,我擔心佢無心機學
假如佢有天分,越百厭的孩子練球越好,越文靜越冇甘好
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017/3/29 11:24 發表

假如佢有天分,越百厭的孩子練球越好,越文靜越冇甘好
文靜的可能會打落點變化

強烈推薦乒總新一代訓練班

發新話題