34 12
發新話題

是否不應介意?

是否不應介意?

我是乒壇新丁,亦是窮等人家,之前只用過三星成品拍打波,後來覺得效果不好就大破慳囊砌了一塊對我來說的所謂貴拍 ,之後打波時朋友經常拿我的球拍去試打,有時又用手去捽塊膠皮,間中亦有用拍鑿到檯面;講真,我肉刺得很但又不知道乒乓球壇規矩是否一向這樣,所以想在此請教一下。

如果朋友係咁唔小心... 小弟真心唔想借

覺得介意,好正常

鑿枱同飛板一定唔得,呢樣堅會小佢

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2017/3/25 12:01 發表
鑿枱同飛板一定唔得,呢樣堅會小佢
我試過借塊ALC俾人,睇住佢輸波亨台,話佢仲唔認

"手去捽塊膠皮" :輕抹就算,大力就

"用拍鑿到檯面"  :  一定 ,因為會有痕

咩朋友黎嫁
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

鑿多幾次就無感覺咖啦,人系生,板系死。系人玩板,唔系板玩人。
唔開心,唔鍾意系,好正常,一件愛惜的產品,覺得好完美,比人撞一撞,已經不完美,心中有條刺,好唔舒服。
人系追求完美,撞多幾次,已經不完美,還有什麼可介意。
只能慢慢習慣,慢慢淡化,最後其實可能系好小事。
如果真系好愛惜呢塊板,最好唔借,好難保證對方唔會撞,如果借預左會撞,要有心理準備。
如果話,唔借怕人地唔開心。甘你就要預計撞左板,你會唔會唔開心。
甘你想自己唔舒服,定系人地唔舒服
本帖最近評分記錄
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

重點是有無禮貌,而不是在價錢上恆量
正手:手掌
反手:手背

個人習慣不同,可能對方不是固意,如果介意,最好不借

我會開聲“提醒”佢
Intensity NCT CS with 狂8, Vega Euro

塊拍鑿到檯面都幾傷

借三~五百好過啦

引用:
原帖由 rckw 於 25-3-2017 11:53 AM 發表
如果朋友係咁唔小心... 小弟真心唔想借

覺得介意,好正常
打波就冇得小心,連馬龍都試過鑿到檯角整爛塊膠。

引用:
原帖由 egghead1969 於 25-3-2017 12:05 PM 發表
"手去捽塊膠皮" :輕抹就算,大力就

"用拍鑿到檯面"  :  一定 ,因為會有痕
係用力捽塊新膠皮中心位置,跟住話你塊膠都幾啜喎!

引用:
原帖由 garfieldjam 於 25-3-2017 12:07 PM 發表
咩朋友黎嫁
打過兩次波的「朋友」

引用:
原帖由 乒乓一丁 於 2017/3/25 13:06 發表

打波就冇得小心,連馬龍都試過鑿到檯角整爛塊膠。
咁你明白就得囉,自己決定借唔借

打完波∼我立即洗白白~板膠。愛惜塊板等同對技術既要求。

引用:
原帖由 GatienExtra 於 25-3-2017 12:10 PM 發表
鑿多幾次就無感覺咖啦,人系生,板系死。系人玩板,唔系板玩人。
唔開心,唔鍾意系,好正常,一件愛惜的產品,覺得好完美,比人撞一撞,已經不完美,心中有條刺,好唔舒服。
人系追求完美,撞多幾次,已經不完美, ...
我都係咁安慰自己架.......

引用:
原帖由 rckw 於 25-3-2017 01:14 PM 發表

咁你明白就得囉,自己決定借唔借
其實係想唔借,確實有種被人非禮的感覺。

如果是女朋友, 冇異議

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

34 12
發新話題