34 12
發新話題

是否不應介意?

吾好吾開心啦,下次出聲叫人小心D用,爛左要賠!

有人說相機、汽車都不可問別人借用,不知球拍是不是一樣?
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/3/25 14:30 發表
有人說相機、汽車都不可問別人借用,不知球拍是不是一樣?
即係 一係唔好借 借左唔好怨

我都試過借車俾人,即晚已經要叫拖車。

補充:  車好舊,牌好新,其實係我唔啱。

引用:
原帖由 乒乓一丁 於 25-3-2017 11:43 發表
我是乒壇新丁,亦是窮等人家,之前只用過三星成品拍打波,後來覺得效果不好就大破慳囊砌了一塊對我來說的所謂貴拍 ,之後打波時朋友經常拿我的球拍去試打,有時又用手去捽塊膠皮,間中亦有用拍鑿到檯面;講真, ...
如果因應樓主題目所說,我覺得不會完全不介意,假如係我剛砌了塊自己認為頗昂貴的球拍,而頭幾次拿來圢球,若有球友要求我借來用,我會找個藉口婉拒(例如 : 不好意思,呢塊拍其實係我個friend的,不太方便再轉借給他人,當然你不可以事先同人講塊拍係你 )
另一個方法,我會先約d已經好相熟的朋友(球友)打球,我會預先了解他們的性格是不會隨便試用人家的球拍,這樣便應可避免很多不必要的誤會,麻煩。
除非塊拍我已經用了很多次來打球,又或對方真的好想,好需要借來用(不過呢個可能性好低)

講真,塊板鑿親吳通鬧佢? 或叫佢賠償?

就係驚有咁既情況;  所以,非必要都吳會借板比人試!

係我好朋友我一定會借,之後竟然有這種行為的話,我唯有接受,因是我問題,最多冇下次

回復 1# 的帖子

師兄可以落條靚質料既護邊,就算板邊鑿到 木台 都唔會傷到塊板 , 我自己都有時唔小心鑿到板邊 , 睇返塊板都完好無事。

我自己幾塊板都用開 Nittaku 果隻 , 質料靚又好睇。

但我都唔係咁鐘意借自己板比人用, 個人心態。

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

唔洗唔開心既,經一事長一智,日後借比人時講聲小心點用喎咪大家開心囉
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

多謝大家的意見

引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-25 12:05 PM 發表

我試過借塊ALC俾人,睇住佢輸波亨台,話佢仲唔認
(睇住佢輸波亨台)

吓!咁都得?球拍不是自己的,擺明玩嘢!

點解唔介意得?
人地借板唔駛負責咩
直接叫佢賠啦

回復 1# 的帖子

球拍是個人財產,就算是相熟朋友借用,要"珍惜"使用是常識吧!

朋友對於"珍惜"使用有落差,就是事前沒溝通好。 以借拍約打球才能聯誼,更是借私伙給他人的大忌!

若真的要借拍才能聯誼,不說朋友是否諒解自己家底,那還是最好備用一些後備拍吧。私伙當然不要出動!

若朋友諒解自己家底,當然會更"珍惜"你的私伙!若借用人不斷下試自己底線,自己為何不可豪一塊拍,去認清這種朋友?

若朋友出於無知,而自己還想保留關係,自己何不坦誠說出朋友的行為對球拍的各種負面影響,重新評估關係的底線?

若自己下決心和乒乓球談戀愛,朋友浪費自己的這一塊拍,將不會是人生最後一塊。

我自己自從傾家蕩產買了一塊,亦是第一塊盾牌,又給人借爛了膠皮後,自此一直決不借拍。 但這卻沒阻我當下借朋友的拍試波。

這裡換膠皮當吃飯的大有人在,若自己的膠皮被借爛了,又無法補救,那就再發貼徵些二,三手膠皮吧。價錢很便宜,甚至是免費!

最嬲係未經物主同意就隨手再借給他人

34 12
發新話題