28 12
發新話題

場外指導改左例......

場外指導改左例......

真係....背. 完來現在場外指導, 每球之間可以出聲. 又幾好. 咁其實教練以外呢? 例如觀眾, 球員? 咁場指的威力又可以大增了.

其實, 有時都覺得D球例"死故故"..................

其實每球教練都開聲提也幾麻煩,搞到D球員在場上冇到主見
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

觀眾在比賽時應該不能出聲

吓吓都要教練指導才識打波,球員叻?定係教練叻?

引用:
原帖由 tyress 於 2017-3-20 13:47 發表
講到都要做到先得架

暫時大家都好君子的,只是間中做提示,未見造成騷擾對手。
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

但我想知, 咁球例係, 球員同觀眾, 可唔可以場外提?

其實我好衰..... 我出聲其實係比對手聽 影響佢

摩連奴........

引用:
原帖由 tyress 於 2017-3-20 13:47 發表
咁英超....又無睇下雲加同摩連奴? V92直到做埋動作.....

都真係幾好睇.

我都想清楚知道,場外人士可否提出指道,或是只有教練才可以

回復 9# 的帖子

如場外可提水丶咁教練席咪如同虛設

呢度應該好多球證, 有無球證解答到, 咁球員或觀眾出聲指導, 咁得唔得?

只有坐係教練位果個人先可以講乜都得,但要唔影響作賽為主,通常一球剛結束與另一球未開始時,高聲提示或提醒給隊友。
其他人係一句都不可以,就算叫「加油」都基本上不可以,通容到只是個人情。
場內提示對於比賽中級撰手最有用,因為有些臨場戰術可以貼身提點著,不會打幾下就唔記得左。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我見呢期u12,15組別每次發球都有出現一些“長,快,短,側,推”既單字
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

[quote]原帖由 速鳥 於 2017-3-21 11:27 發表
只有坐係教練位果個人先可以講乜都得,但要唔影響作賽為主,通常一球剛結束與另一球未開始時,高聲提示或提醒給隊友。
其他人係一句都不可以,就算叫「加油」都基本上不可以,通容到只是個人情。
場內提示對於比賽 ... [/quote

實際係場外點講都得

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-21 11:27 發表
場內提示對於比賽 ...
錯!!
所有國際大賽
中國隊FANS都叫邊個邊個「「加油」
一定可以!!

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-20 11:21 發表
真係....背. 完來現在場外指導, 每球之間可以出聲. 又幾好. 咁其實教練以外呢? 例如觀眾, 球員? 咁場指的威力又可以大增了.

其實, 有時都覺得D球例"死故故"..................
新舊例分別,教練可於每球之間作場外指導。
觀眾不嬲都不可提示,但要提既話,裁判都好難執法!
國際賽事大多球賽與觀眾有段距離,故難提示。本土有些
賽事係唔俾觀眾站於場邊,但大多數都唔係,
真係要睇教練同觀眾既素質。
雖然每球可以提好似好d,亦章顯教練席有指導既重要性。
但不好是球員欠缺了自我思考的重要性,減低了除著對手變化
從而作出相應改變去處理當前問題,我覺得是倒退了。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

咁場外提示,其實其他球類運動,大部份都好平常,我反而覺得乒乓球教練唔準出聲,有點奇怪。我反而從氣氛去考慮,觀眾出聲,氣氛會好些,英超,主場球迷。。。。

其實,技術問題,球員就話啫,點控制球迷?佢地可以唔係乒總會員,佢地場外提佢,唔通趕佢離場?佢唔離場,唔通報警咩?

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-22 10:34 發表
其實,技術問題,球員就話啫,點控制球迷?佢地可以唔係乒總會員,佢地場外提佢,唔通趕佢離場?佢唔離場,唔通報警咩?
我諗好難啦,因為場多數是公共場所。實際上好難趕人走

引用:
原帖由 atcf 於 2017-3-21 11:36 發表
我見呢期u12,15組別每次發球都有出現一些“長,快,短,側,推”既單字
要相反意思提醒先得,因對方也聽到,相反意思對方就會正好中招
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

28 12
發新話題