23 12
發新話題

[球板討論] 橫板選擇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

橫板選擇

其實而家買VIS會唔會太遲?如果同一budget, 有邊塊橫板選擇?謝謝

邊有遲同早,結構又唔會變,性能更加唔會因為張繼科過左氣而受影響

呢個價位,選擇好多,睇你追求咩性能
本帖最近評分記錄

我之前都在想這個問題,我考慮如下

VIS,TIMPOLL ALC,松平健太ALC,ALC.S,FREITAS ALC,仲有無咩人用既TIBHAR VS UNLIMITED

不過, 我最尾選了VIS,原因是經典得黎又打到新波

Viscaria 同波爾Alc 都係大路板,值得試下

如果未打過 ALC,Varscaria 係首撰,因為全面,到時轉板,都可以放出街,
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

Tibhar Drinkhall Power Spin Carbon 也是ALC,價位低於1000,好抵用

Viscaria 係蝴蝶第一塊使用 ALC(Arylate-Carbon) 混織纖維底板,於 1993 面世,當年有 ST 同 FL 柄,家下得返後者

Arylate fiber 係蝴蝶起o既名,其原名為 Vectran fiber,其最大特點係減震

波爾、梅茲早年出道都係用佢

過去十幾年,蝴蝶以 Viscaria 為基礎,推出眾多 ALC 型號

張繼科o既出現,一改大中華於王大力時代開啟「狂飆標配 STIGA 純木」o既局面,打破蝴蝶纖維板更適合日、德膠既觀念
本帖最近評分記錄

多謝各位師兄意見,如果正手用MXP 反手用T64 ok? 除T64外, 重有邊種選擇?謝謝

引用:
原帖由 skm01 於 2017-3-19 18:58 發表
其實而家買VIS會唔會太遲?如果同一budget, 有邊塊橫板選擇?謝謝
可以選擇龍五...都幾好打

我用緊vis,配mxp好彈,睇你打唔打到,baracuda正反手都咁好好打
國家隊咁多人打vis,就知一定唔會遲,但聽講vis已經唔係made in japan,以前就係
龍5平過vis,不過成日見人賣龍5
新張都唔錯架
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

覺得VIS正手用MXS好小小 MXP 太彈

引用:
原帖由 je5181996 於 2017-3-19 23:28 發表
我用緊vis,配mxp好彈,睇你打唔打到,baracuda正反手都咁好好打
國家隊咁多人打vis,就知一定唔會遲,但聽講vis已經唔係made in japan,以前就係
龍5平過vis,不過成日見人賣龍5
新張都唔錯架
唔會喇,方形鋁牌一定係made in japan

打番大路野一定唔會有錯,遲下先再試下純木CL,已經夠晒

引用:
原帖由 skm01 於 2017-3-19 21:36 發表
多謝各位師兄意見,如果正手用MXP 反手用T64 ok? 除T64外, 重有邊種選擇?謝謝
Vis 配什麼膠也好打

引用:
原帖由 killer 於 2017-3-19 22:14 發表

龍五內置芳碳

引用:
原帖由 killer 於 2017-3-19 22:14 發表

超級認同。。。。。。。
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

我打過vis, timoboll alc, 張alc, 龍五,viscaria勝在平均,其他各有特點,Viscaria反手可配T05,正手配狂三,mxp太彈...baracuda反手都好打
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

多謝各位師兄意見,今日收工去睇吓先

stiga 290 或245好不好?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-21 13:03 發表

Stiga Eternity VPS
同infinity vps係咪好唔同?個價差100蚊
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

23 12
發新話題