34 12
發新話題

乒乓球上下旋轉可以靠聽聲?

乒乓球上下旋轉可以靠聽聲?

真是聞所未聞
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

小意思,秒轉 169

小巫見大巫,大陸週不時有高人話聽擊球聲又或者睇弧線可以批死樊振東係用 Viscaria

講真,聽聲最低限度可以知對方發球有冇轉

咁都聽得到,直係神人

可能是有聽覺力特別的人,我常常聽到的聲音,我家人係完全聽唔到
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

如果可以聽聲聽旋轉加埋落點, 就可以MAY埋眼打波
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017/3/16 10:09 發表
如果可以聽聲聽旋轉加埋落點, 就可以MAY埋眼打波
可以 感受空氣流動 + 聽風聲

下次用布 蒙住對眼 我開波睇下大家聽唔聽到聲
香港乒乓網

蒙眼打未試過,但係戴住耳塞打過,反應上真係會有影響

點樣可以用耳聽到個波旋轉有幾轉?

引用:
原帖由 zeio 於 2017-3-16 09:15 發表
小意思,秒轉 169

小巫見大巫,大陸週不時有高人話聽擊球聲又或者睇弧線可以批死樊振東係用 Viscaria

講真,聽聲最低限度可以知對方發球有冇轉
但佢真係用VIS...

回復 10# 的帖子

佢用唔用 Viscaria 唔係重點,重點係佢用咩板可以靠聽聲同睇弧線判斷出來,呢下先神

而網上流傳好多圖,知道佢早一兩年係兩三款板交替敢用,有見過原裝 Viscaria,Stiga 柄 + 疑似 Viscaria 結構板身、Stiga 柄 + 疑似 Infinity VPS V 板身

問下D發轉與不轉既高手有冇分別.

引用:
原帖由 法國妹 於 2017/3/16 11:03 發表
點樣可以用耳聽到個波旋轉有幾轉?
又有機會做一日好學的我

今年一月有個研究新鮮出爐,結果確認靠聽聲(球拍接觸球的一剎那所發出的聲音)係可以判斷球速相近o既正手上旋球旋轉強弱,而且打球年資對結果影響不大

其實唔係笑話,當年聽説係蔡振華提出發球揼地來避對手聽到轉與不轉的分别

我的仔仔話最少聽到有轉及無轉, 可能我年紀大, 真的無此本事
香港乒乓網

盲俠聽聲劍(波)

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-3-16 13:13 發表
其實唔係笑話,當年聽説係蔡振華提出發球揼地來避對手聽到轉與不轉的分别
是否蔡生提出就不知,但聽說好似因為他,而令乒乓球拍前&後兩面要係一面黑,一面紅,另外有些人更提議留意個波的Logo 轉動(即係打乒乓波最好具備神級聽力及神級動態視力為佳 )

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017/3/16 13:20 發表
我的仔仔話最少聽到有轉及無轉, 可能我年紀大, 真的無此本事
會唔會係指撞擊同磨擦個聲不同

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017/3/16 13:43 發表

是否蔡生提出就不知,但聽說好似因為他,而令乒乓球拍前&後兩面要係一面黑,一面紅,另外有些人更提議留意個波的Logo 轉動(即係打乒乓波最好具備神級聽力及神級動態視力為佳 )
波爾真係得,佢當年動態視力連戰鬥機機師都冇得揮

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +1 精品好帖 2017-3-16 14:17

賭神高進?!

34 12
發新話題